Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Řecké Velikonoce

Velikonoční svátky v Řecku jsou přísně církevní a pojí se s nimi řada zvyků, které se přece jen v ortodoxní řecké pravoslavné církvi liší od těch nám známých v Čechách.

Katerina Panoy

Předvelikonoční týden začíná svátkem svatého Lazara. V pátek minulý týden děti, které mají prázdniny, chodily po koledách a zpívaly písně o Lazarově uzdravení. V řecké Parze a Anthousse dostávají většinou peníze a čokoládová vajíčka, jinde na horách obdarovávají děti ještě pořád syrovými vajíčky a napečenými sladkostmi. Na Květnou neděli, což je svátek Dafni a Vagion (obě jména znamenají vavřín), se všude jedí pečené ryby a začíná postní týden po 40denním předvelikonočním půstu, kdy se směl jíst pouze olej a ryby a sýr. V tomto týdnu se nesmí ani to a ani kvašený chléb, většina rodin však začíná půst až teď a jen lehký – bez masa a vajec, ale s olejem a normálním chlebem. Na Květnou neděli se tak jako u nás světí květiny v kostele a pak začíná Velký týden.

V pondělí se pečou sladké kynuté věnečky – avgokolouria, je to kroužek z piškotového těsta, hojně posypaný cukrem, na znamení toho, jako že se spojil kruh a stane se, co je dáno.

Každý den je v kostele mše svatá. Ve čtvrtek se barví vajíčka na červeno a barva symbolizující Kristovu krev se lije pak pod stromy, krev musí vypít zem. Kdo nemá zahradu, chodí do nejbližšího parku. Vylít velikonoční barvu jen tak do odpadu je přísně zapovězeno a povazuje se to za zradu Kristových ran. Ve čtvrtek chodí také kmotr k dětem a přináší dárky a svíci, která se pak rozsvěcí ze soboty na neděli o půlnoci. V každém kostele se zdobí máry (epitafio) květy a ženy ho hlídají celou noc a zpívají u toho nábožné písně. Každá vesnice má svůj katafalk jiný a předhánějí se, kdo bude mít krásněji vyzdobený. „Nejhezčí jsem viděla u Kanalaki, je tam ženský klášter a mají orchideovou zahradu a máry zdobí jimi,“ líčí má řecká přítelkyně Katka své dojmy. „V Anthousse mají navíc zvyk, že kolem 11. hodiny v noci ve čtvrtek po mši se sejde celá vesnice, poskládají se do většinou tak 50 aut a objíždějí pomalu všechny kapličky a u každé se zastaví, zpívají pašijové písně a rozsvěcí tam svíčky a v každém kostele, kde zdobí ženy katafalk, přijdou pozdravit a zapálit další svíčky. Vracíváme se většinou až ráno.“

Tento den se jí čočka s octem na připomínku toho, že Kristu podali ocet místo vody.

V pátek na mši všichni rozsvěcují tmavé svíčky a vynáší se Boží tělo. Lidé v černém oblečení jdou procesím za ozdobeným katafalkem přes celou vesnici a poslouchají zpěv kněze. Když se vrátí ke kostelu, epitafio se zastaví a lidé pod ním podlézají a trhají z něj květy, které pak doma mají vydržet rok do dalších Velikonoc.

V sobotu je zpívaná půlnoční mše, děti rozsvěcí ozdobené svíce od kmotrů, kněz žehná všem a rozdává posvěcená, obarvená červená vajíčka, kterými lidé ťukají o sebe na znamení, že skála pukla a Kristus vstal z mrtvých, s přáním: Christos anesti (Kristus je vzkříšen). Z kostela odcházejí domů se svíčkami zažehnutými od Božího ohně, který každý rok přivážejí letadla z Jeruzaléma ze Svaté jeskyně. Do kostelů je rozvážejí armáda i dobrovolníci. Ti, co nejdou pěšky, mají i v autech speciální lampičky, aby jim světlo cestou domů nezhaslo. Nade dveřmi pak udělají znamení a nakreslí kříž čoudem ze svíčky nad futro. Poté musejí projít s rozžatou svící celým domem. Kdo nemůže do kostela, čeká na sousedy, až mu také zapálí jeho svíčku. Svaté světlo z Jeruzaléma jim pak svítí doma po celý rok. „Já tam vždycky zapomenu nalít olej a je po věčné lampě,“ směje se Katka.

V neděli jsou mohutné oslavy s hudbou, tančí se a zpívá a na každém dvoře se peče jehně nebo kůzle a i na ulicích ve městech se rožní masno a schází se celá ulice, rodiny, přátelé...

Katka píše: „Jestli to půjde, tak letos zas něco vyfotím, ale oni to tady neradi vidí, obzvlášť když se fotí s bleskem. Podle bible když Krista ukřižovali, tak se začalo blýskat a nastalo zemětřesení, tak jim to tohle připomíná. Před pár dny mi to říkala babka, co uklízí v kostele.“

Autor: Zuzana Dorogiová | středa 16.4.2014 13:17 | karma článku: 15,44 | přečteno: 596x
  • Další články autora

Zuzana Dorogiová

Řecká pohostinnost

O řecké pohostinnosti bylo už napsáno i řečeno mnohé, já sama jsem se s otevřenou náručí, domem i prostřeným stolem dosud setkávala na každém kroku. A netýká se to jen cizinců a hostů; ono nejen v Řecku platí: host do domu, Bůh do domu, Řekové si pomáhají nezištně i navzájem. Mámy, které mají z čeho, napečou i pro ty, co nemají, a vezmou svačinu do školy i pro ostatní, šaty a boty, ze kterých děti vyrostou, se předávají dál těm, jejichž rodiče na oblečení z podpory neušetří a posílají do školy své potomky bez svetru a bosky.

21.5.2014 v 16:58 | Karma: 18,80 | Přečteno: 539x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Dorogiová

Leden v Řecku aneb Dny alkyony

Zatímco se v Čechách po nadějném jarním zdání přihlásila ke slovu tradičně zima, v Řecku v některé lednové dny dosahují teploty až ke třiceti stupňům a Katce rozkvétají na zahrádce růže. Proč?

29.1.2014 v 14:47 | Karma: 11,49 | Přečteno: 393x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Dorogiová

Tchánovic v Praze

„Tchyně je z Paramythii, to je městečko v horách, a ve 14 letech odjela za prací na olivy sem do Pargy,“ vypráví Katka o rodičích svého řeckého manžela Kosty. „Potkala dědečka, který zahořel láskou k mladé holčině (je o 20 let starší), zbouchnul ji někde mezi stromy, a protože její tatínek byl kápo a chytil ho pod krkem, musel si ji vzít. Byl ovšem už ženatý a měl malého syna.

12.1.2014 v 17:47 | Karma: 18,67 | Přečteno: 894x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Dorogiová

Řecké Vánoce v Anthousse

Snad nejvíc mne zaujalo na Katčině vyprávění, že o Vánocích u nich stále ještě není běžné, že by měli lidé stromečky, jen tam, kde je jeden cizinec nebo mají děti a jsou z turistického místa, jako je třeba Parga a podobně, tak ano, ale ve vnitrozemí nebo v horách se ještě pořád zdobí lodě. Lodě se zdobí na oslavu Agio Nikolase, je to patron námořníků, loďařů a rybářů, doma mají makety lodí, které zdobí svíčkami, a na náměstí se zdobí velké lodě. Jeho svátek je jako u nás Mikuláš 6.12.

11.12.2013 v 18:38 | Karma: 11,01 | Přečteno: 492x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Dorogiová

Český Mikuláš v Řecku

Moje přítelkyně Katka provdaná v Řecku vypráví své příběhy tak poutavě, že ani nedutám, jen naslouchám: „Máme tu skvělou partu holek, které mají děti podobně staré jako já, a podnikáme s dětmi spoustu věcí. Samé cizinky, xéni, protože Řekyně z domu moc nevycházejí. Slavíme všechny svátky společně a někdy je to šílený paskvil, ale úžasný. A děti se alespoň naučí něco o jiné kultuře a i přijímat lidi takové, jací jsou. Nezáleží jim na tom, jestli jsou jejich kamarádi z Thajska nebo z Dominikánské republiky, Francie nebo Německa. Skvěle si spolu vyhrají a to, že některé děti jsou odlišné, nevnímají. A to je v dnešní době důležité.“

4.12.2013 v 15:38 | Karma: 18,93 | Přečteno: 665x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 604x
výtvarnice, spisovatelka, básnířka, publicistka, jazyková korektorka

Seznam rubrik