Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tchánovic v Praze

„Tchyně je z Paramythii, to je městečko v horách, a ve 14 letech odjela za prací na olivy sem do Pargy,“ vypráví Katka o rodičích svého řeckého manžela Kosty. „Potkala dědečka, který zahořel láskou k mladé holčině (je o 20 let starší), zbouchnul ji někde mezi stromy, a protože její tatínek byl kápo a chytil ho pod krkem, musel si ji vzít. Byl ovšem už ženatý a měl malého syna.

Nakonec se rozvedl a tchyni si bral, když už Kosta skoro běhal a ona byla zas těhotná. Takže z horského městečka odjela do Pargy a celý život nebyla dál než za humny. A tchán prodával olej a citrony na trzích kolem Pargy a dostal se jen tam, kam se dalo dojet za den na oslu. Takže taky nic moc. No a já jim navrhla, aby jeli s námi do Prahy. Tchán nadšený, stará už míň, ale jelo se.

Naše máma byla nadšená stejně asi jako tchyně, ale co by pro nás neudělala, a tak souhlasila, že budeme bydlet u ní. Poté, co se jí po příjezdu prošli v botách po bytě, naházeli použité toaletní papíry do kbelíku na vytírání a tchyně smetla drobky z jídla na perský koberec, už začala litovat. Takže nám připravila program, co všechno musejí tchánovic v Praze vidět, a skoro nás vykopala z bytu. Tchán byl unešený, už je to 10 let a on si dopodrobna pamatuje, kde byl a co viděl. Tchyně otrávená, buď bylo zima, nebo horko, domy moc vysoké, nebo moc mrňavé, v kostelích visel celou dobu Ježíš na kříži (pro řeckou ortodoxní pravoslavnou církev něco zcela nemožného), metro narvané a navíc si nemohla zapamatovat, jak se jmenuje stanice metra, kde má vystoupit, kdyby se náhodou ztratila, jezdící schody byly pro ni noční můra a jídlo jí nechutnalo. Takže fakt skvělá dovolená.

Tchán byl naopak úplně uchvácený (hlavně z bludiště na Petříně a planetária), jen co měl problém, bylo čurání! U nás doma nemohl, protože nesnesl, aby jej někdo slyšel, a venku se mu nedařilo. Takže jsme stavěli snad v každé ulici, aby si mohl dojít v baru na toaletu (v Praze to mají hrozně rádi), a ono mu to stejně nešlo, takže za pět minut jsme stavěli znova. No ale aspoň měl zážitek na celý život.

 

A nazpátek jsme měli zážitek my s ním. Opět musel na malou, Kosta se vztekal, že si má vzít plenu, a podesáté mu stavět nebude, on vyhrožoval, že počurá auto, stará vyhrožovala, že ho zabije, no fakt sranda. Takže jsme zastavili u palouku, tenkrát bylo po povodních, tak se jezdilo objížďkami, byla mlhava říjnová noc a najednou dědek v tahu. Kosta volal, troubil, stará řvala, ať nechá dědka v lese a odjede, do toho se ozvalo zatroubení a řev jelenů (je to úžasný zvuk, pokud zrovna nehledáš tchána) a dědek pořád nikde. Po hodině jsme zavolali na tísňovou linku. Kde jste? Hm, tak to nevíme, je mlha a řvou tu jeleni. Jo tak to bude asi obora. Po dvou hodinách našli dědka promrzlého na druhé straně obory. Bál se jít zpátky, protože se bál jelenů, a obejít se to bál taky, protože by už v té mlze netrefil stranu. Když lesáci viděli dojemnou scénu, jak stará místo pusinek do dědka tluče botou a řve jim nesrozumitelné nadávky, slitovali se a odpustili nám i pokutu za vkročení do obory (kdyby nebyla mlha, tak jsme viděli ceduli jak kráva Zákaz vstupu). Až do konce cesty Kosta dědkovi nezastavil, takže se svíjel na zadním sedadle a uhýbal před ranami od staré, já se svíjela smíchy na předním sedadle a nechtěla jsem ze strachu říct Kostovi, že musím taky na malou, aby mě nevyhodil za jízdy z auta, a stará nadávala, až únavou padla. V Udine konečně zastavil u benzinky, ať si dojdeme na záchod, že si musí dát kafe, jinak schválně najede do náklaďáku. Čekáme 10 minut, čekáme 20 minut a po půl hodině to Kosta nevydržel a šel se podívat, kde je tatík. Ten blbec si tak zavřel dveře, že mu nešly otevřít, a volat nechtěl, aby nepřišla stará. To už jsem byla polomrtvá pod stolem smíchy, starou málem kleplo a Kosta prohlásil, že za zámek platit nehodlá, a ať si tam zůstane. Dědek nakonec přišel na to, že když otočí tím čudlíkem uprostřed kliky, vyleze úplně v pohodě i bez rozlomení zámku, a musím se pochlubit, že na moji radu, a jelo se dál. Sice trochu trhaně, to jak si vždycky Kosta ulevil nějakým sprostým slovem, ale šťastně jsme dojeli. Ale od té doby už rodinku nikdy na žádný výlet nevzal.“

 

Autor: Zuzana Dorogiová | neděle 12.1.2014 17:47 | karma článku: 18,67 | přečteno: 894x
  • Další články autora

Zuzana Dorogiová

Řecká pohostinnost

O řecké pohostinnosti bylo už napsáno i řečeno mnohé, já sama jsem se s otevřenou náručí, domem i prostřeným stolem dosud setkávala na každém kroku. A netýká se to jen cizinců a hostů; ono nejen v Řecku platí: host do domu, Bůh do domu, Řekové si pomáhají nezištně i navzájem. Mámy, které mají z čeho, napečou i pro ty, co nemají, a vezmou svačinu do školy i pro ostatní, šaty a boty, ze kterých děti vyrostou, se předávají dál těm, jejichž rodiče na oblečení z podpory neušetří a posílají do školy své potomky bez svetru a bosky.

21.5.2014 v 16:58 | Karma: 18,80 | Přečteno: 539x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Dorogiová

Řecké Velikonoce

Velikonoční svátky v Řecku jsou přísně církevní a pojí se s nimi řada zvyků, které se přece jen v ortodoxní řecké pravoslavné církvi liší od těch nám známých v Čechách.

16.4.2014 v 13:17 | Karma: 15,44 | Přečteno: 596x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Dorogiová

Leden v Řecku aneb Dny alkyony

Zatímco se v Čechách po nadějném jarním zdání přihlásila ke slovu tradičně zima, v Řecku v některé lednové dny dosahují teploty až ke třiceti stupňům a Katce rozkvétají na zahrádce růže. Proč?

29.1.2014 v 14:47 | Karma: 11,49 | Přečteno: 393x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Dorogiová

Řecké Vánoce v Anthousse

Snad nejvíc mne zaujalo na Katčině vyprávění, že o Vánocích u nich stále ještě není běžné, že by měli lidé stromečky, jen tam, kde je jeden cizinec nebo mají děti a jsou z turistického místa, jako je třeba Parga a podobně, tak ano, ale ve vnitrozemí nebo v horách se ještě pořád zdobí lodě. Lodě se zdobí na oslavu Agio Nikolase, je to patron námořníků, loďařů a rybářů, doma mají makety lodí, které zdobí svíčkami, a na náměstí se zdobí velké lodě. Jeho svátek je jako u nás Mikuláš 6.12.

11.12.2013 v 18:38 | Karma: 11,01 | Přečteno: 492x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Dorogiová

Český Mikuláš v Řecku

Moje přítelkyně Katka provdaná v Řecku vypráví své příběhy tak poutavě, že ani nedutám, jen naslouchám: „Máme tu skvělou partu holek, které mají děti podobně staré jako já, a podnikáme s dětmi spoustu věcí. Samé cizinky, xéni, protože Řekyně z domu moc nevycházejí. Slavíme všechny svátky společně a někdy je to šílený paskvil, ale úžasný. A děti se alespoň naučí něco o jiné kultuře a i přijímat lidi takové, jací jsou. Nezáleží jim na tom, jestli jsou jejich kamarádi z Thajska nebo z Dominikánské republiky, Francie nebo Německa. Skvěle si spolu vyhrají a to, že některé děti jsou odlišné, nevnímají. A to je v dnešní době důležité.“

4.12.2013 v 15:38 | Karma: 18,93 | Přečteno: 665x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Kdo vlastní české firmy. Zahraniční kapitál roste, počet Rusů v čele klesá

5. května 2024  18:22

Ruský kapitál v českých firmách od invaze na Ukrajinu a s ní spojenými sankcemi klesá, některé...

Měření lebek či nucená převýchova. Sámové podávají svědectví o křivdách

5. května 2024  18:20

Krádeže území, odebírání dětí na převýchovu nebo pseudovědecké experimenty. To je pouze část...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  17:53

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 604x
výtvarnice, spisovatelka, básnířka, publicistka, jazyková korektorka

Seznam rubrik