Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Řecké Vánoce v Anthousse

Snad nejvíc mne zaujalo na Katčině vyprávění, že o Vánocích u nich stále ještě není běžné, že by měli lidé stromečky, jen tam, kde je jeden cizinec nebo mají děti a jsou z turistického místa, jako je třeba Parga a podobně, tak ano, ale ve vnitrozemí nebo v horách se ještě pořád zdobí lodě. Lodě se zdobí na oslavu Agio Nikolase, je to patron námořníků, loďařů a rybářů, doma mají makety lodí, které zdobí svíčkami, a na náměstí se zdobí velké lodě. Jeho svátek je jako u nás Mikuláš 6.12.

Ve městech občas prodávají stromky, za zhruba 150cm borovičku chtějí 400 eur a to má prý tři opelichané větve, jinak se tam už normálně dají sehnat umělé. „Za jeden dáš tak od 80 eur nahoru. Já mám ten náš čtvrtým rokem a už opadává,“ směje se Katka.

Čtyřicet dní před Vánoci se drží půst a nejí se nic z masa. Na sváteční oběd 25. 12. se podávají většinou kotlety na grilu a hranolky, různé druhy salátů, víno, a jako zákusky baklava nebo melomakarony (to je medové pečivo) a kurabiedes. Na Nový rok ráno se krájí Vasilopita, královský koláč, který je na svátečním stole nejdůležitějším pokrmem, do nějž se zapéká mince, kdo ji najde, má štěstí po celý rok. Vasilopita se nosí i na návštěvu jako dárek a pokud se krájí doma, první díl vždy připadne Kristu a druhý všem lidem, kteří jsou sami, a až další díly připadnou rodině podle věku, od nejstaršího až po nejmladšího. Ty první dva kousky se pak nabídnou první návštěvě, která přijde, někteří lidé to nosí do kostela a tam to kněz rozdává. „Mně to většinou ztvrdlo doma a dostali to psi, ať mají něco z Vánoc a zbytek drobím slepicím a zahrabávám pod olivu před kuchyní jako v Čechách vánočku,“ říká Katka. Tam kde se rozdávají dárky (není to v kraji Epirus zvykem, zvlášť v horách ne), se ráno na Nový rok rozbalují a pak se chodí po návštěvách a děti po koledě. Nic slavnostního už se nedělá.

Až 6. ledna, kdy se nosí do kostela posvětit bazalka a rozmarýn a pro svatou vodu. Požehnaná bazalka a rozmarýn pak ochraňují příbytek či lodě, na žádné řecké lodi nesmí chybět květník s bazalkou. Šestý leden je svátkem Božího světla Theophania a kněží světí kříže a házejí je do vody a mladíci pro ně skáčou do moře nebo do řeky.

Recepty od Katky na nejdůležitější vánoční cukroví:

Vasilopita (královský koláč)

600 g mouky, 550 g cukru, 6 vajec, šťáva a kůra ze 4 mandarinek, 2 kávové hrnky koňaku ( ty maličké), 200 g másla, lžičku prášku do pečiva. Cukr s máslem vyšleháme do pěny, přidáváme postupně vejce a koňak a šťávu a kůru z mandarinek, nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva. Do alobalu dáme minci a ponoříme do těsta. Dáme do středně vyhřáté trouby a pečeme zhruba hodinu. Po vychladnutí pocukrujeme a ozdobíme.

 

Melomakaronia

400 g pomerančové šťávy, 530 g oleje, 1200 g mouky, 30 g cukru moučky, 1/2 lžičky sody, 1 lžička skořice, 1/6 lžičky hřebíčku, 50 g másla, kůra z 1 pomeranče a ořechy nahrubo nakrájené asi 3 hrsti, na namočení 500 g vody, 700 g cukru, 2 kusy skořice, vše svaříme a necháme vystydnout. Na melomakarony do misky dáme vše, co je tekuté, koření dobře promícháme a přidáme mouku a 2 hrsti ořechů, smícháme, ale ne tak, aby se udělalo tuhé těsto, musí to být spíš drobivé, uděláme v dlani bochánky asi tak 4cm v průměru a dáme do trouby 180° C na 30 min. Horké je ponoříme do sirupu a necháme ponořené asi minutu. Vyndáme je a na mřížce necháme okapat. Pak je přendáme na tác, přelijeme rozpuštěným medem a posypeme ořechy. Skládají se do pyramid a med stéká na ostatní ( nakonec stojí v medu a sirupu), musí to být hodně vlhké.

 

Kurabiedes

5 a 1/2 hrnku mouky, 2 hrnky margarinu, 1/2 hrnku cukru, 2 žloutky, 1/2  hrnku likéru masticha (dávám koňak), 1 lžičku prášku do pečiva, 2 sáčky vanilky, trochu růžové vody, (tu nedávám, protože je drahá). Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme máslo a vejce a ostatní přísady a hněteme tak dlouho, až se dá těsto lehce zpracovat a je vláčné. Tady někdo dělá jen kopečky, někdo to vyválí a vykrajuje hvězdičky větším vykrajovátkem asi tak 5 cm a výška asi 3cm. Pečeme ve středně předehřáté troubě asi 25 ̶30 min. Pokud použijeme růžovou vodu, po vyjmutí z trouby do ní kurabiedes ponoříme. Ještě horké je posypeme moučkovým cukrem, tady dávají vrstvu asi 2 cm.

Autor: Zuzana Dorogiová | středa 11.12.2013 18:38 | karma článku: 11,01 | přečteno: 492x
  • Další články autora

Zuzana Dorogiová

Řecká pohostinnost

O řecké pohostinnosti bylo už napsáno i řečeno mnohé, já sama jsem se s otevřenou náručí, domem i prostřeným stolem dosud setkávala na každém kroku. A netýká se to jen cizinců a hostů; ono nejen v Řecku platí: host do domu, Bůh do domu, Řekové si pomáhají nezištně i navzájem. Mámy, které mají z čeho, napečou i pro ty, co nemají, a vezmou svačinu do školy i pro ostatní, šaty a boty, ze kterých děti vyrostou, se předávají dál těm, jejichž rodiče na oblečení z podpory neušetří a posílají do školy své potomky bez svetru a bosky.

21.5.2014 v 16:58 | Karma: 18,80 | Přečteno: 539x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Dorogiová

Řecké Velikonoce

Velikonoční svátky v Řecku jsou přísně církevní a pojí se s nimi řada zvyků, které se přece jen v ortodoxní řecké pravoslavné církvi liší od těch nám známých v Čechách.

16.4.2014 v 13:17 | Karma: 15,44 | Přečteno: 596x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Dorogiová

Leden v Řecku aneb Dny alkyony

Zatímco se v Čechách po nadějném jarním zdání přihlásila ke slovu tradičně zima, v Řecku v některé lednové dny dosahují teploty až ke třiceti stupňům a Katce rozkvétají na zahrádce růže. Proč?

29.1.2014 v 14:47 | Karma: 11,49 | Přečteno: 393x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Dorogiová

Tchánovic v Praze

„Tchyně je z Paramythii, to je městečko v horách, a ve 14 letech odjela za prací na olivy sem do Pargy,“ vypráví Katka o rodičích svého řeckého manžela Kosty. „Potkala dědečka, který zahořel láskou k mladé holčině (je o 20 let starší), zbouchnul ji někde mezi stromy, a protože její tatínek byl kápo a chytil ho pod krkem, musel si ji vzít. Byl ovšem už ženatý a měl malého syna.

12.1.2014 v 17:47 | Karma: 18,67 | Přečteno: 894x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Dorogiová

Český Mikuláš v Řecku

Moje přítelkyně Katka provdaná v Řecku vypráví své příběhy tak poutavě, že ani nedutám, jen naslouchám: „Máme tu skvělou partu holek, které mají děti podobně staré jako já, a podnikáme s dětmi spoustu věcí. Samé cizinky, xéni, protože Řekyně z domu moc nevycházejí. Slavíme všechny svátky společně a někdy je to šílený paskvil, ale úžasný. A děti se alespoň naučí něco o jiné kultuře a i přijímat lidi takové, jací jsou. Nezáleží jim na tom, jestli jsou jejich kamarádi z Thajska nebo z Dominikánské republiky, Francie nebo Německa. Skvěle si spolu vyhrají a to, že některé děti jsou odlišné, nevnímají. A to je v dnešní době důležité.“

4.12.2013 v 15:38 | Karma: 18,93 | Přečteno: 665x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Další předvolební útok v Drážďanech. Terčem byl stánek protiimigrační AfD

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  12:24

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

Řidič najel do brány Bílého domu, policie to vyšetřuje jako běžnou nehodu

5. května 2024  11:47

Neznámý šofér v sobotu v noci autem najel do brány Bílého domu. Náraz nepřežil. K přímému ohrožení...

Odbory svolávají další protest. Vadí jim změny v zákoníku práce a důchodech

5. května 2024  11:42

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) pořádá 21. května demonstraci na Malostranské...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 604x
výtvarnice, spisovatelka, básnířka, publicistka, jazyková korektorka

Seznam rubrik