Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vazební věznice Pankrác - blogy psané na oprátce II

Přistáváme na letišti v Ruzyni. Nejprve vystupují ctihodní cestující, až potom mi doprovázející policajti pokynou: "Tak půjdeme, pane Dobrovský." Odvádějí mne do zvláštních prostor letiště, kde si mě přebírá jiná partička fízlů - tři postarší maníci v civilu. Přes moje úpěnlivé prosby trvají na tom, že mi musí nasadit pouta. Cvak, cvak.

V následující minutě mě vedou přes hlavní odbavovací halu ... mám sklopenou hlavu, ale stejně cítím pohledy desítek lidí okolo. Hroznej pocit. Všichni si určitě myslí, že jsem přinejmenším nějakej ubohej zlodějíček, přinejhorším rovnou terorista. Šíleně se stydím a bojím se, že mě uvidí někdo z mých známých.
~
V pozdních večerních hodinách, po zdlouhavém papírování na policejní služebně někde ve Stodůlkách, mě převážejí do CPZ (cely předběžného zadržení), hned vedle Kongresového centra na Vyšehradě.
~
Všude strašná špína a smrad. Na jídlo nemám v takovém prostředí ani pomyšlení, stejně mi ho nikdo nenabízí. Odvedli mě na celu, kde rezignovaně pospává mladý Vietnamec. „Ahoj, já jsem Martin.“ Žádná odpověď. Fajn.

Mlácením na dveře přivolávám policajta: „Mohl bych dostat aspoň kartáček na zuby a pastu, prosím.“ „Vy se naotravujete .“ odpovídá bengo znechuceně, ale k mému překvapení mi to přinese.

 

pátek, 9.ledna

Ráno mě ani nemusí budit. Na CPZ svítí 24 hodin tlumeným světlem, asi z bezpečnostních důvodů. Odvážejí mě k soudu. Soudkyně Červenková na mne bez mrknutí oka uvaluje vazbu.

Domníval jsem se, že po noci strávené na cele předběžného zadržení a hlavně po dlouhých 4,5 měsících vydávací vazby v Anglii mě nemůže už nic zaskočit. Velmi, velmi jsem se pletl.

Policajt, který mě předával vězeňské službě byl neuvěřitelně milej a solidární: "Tak ať tady nejste dlouho a ať vám to dobře dopadne pane Dobrovský." Asi dobře věděl, do jakýho pekla mě odvezl.

Nepořádek, zatuchlý zápach, řev a mlácení do dveří od cel je první dojem, který se mi jen tak nevymaže z paměti. Odvádějí mě do "příjímacího oddělení". Cela vypadá jako ten nešpinavější squat. S úsměvem protřelých kriminálníků mě vítají moji noví spolubydlící: Ladislav Kováry (cca 50 let, 10x trestaný převážně za podvody) a Ivan Lakatoš (31 let, trestaný "jen" jednou za kapesní krádeže).

Během dalších týdnů si uvědomuju alespoň ty nejkřiklavější rozdíly mezi britským a českým kriminálem:

- v anglickém vězení je velmi čisto, chodby, cely i ložní prádlo "voní" dezinfekcí; v Česku je naopak všude svinčík, omlácené zdi, deky se neperou vůbec (!)

- v Anglii nás, vězně, zavírali do cel jen na noc, přes den jsme se mohli navštěvovat, posilovat, chodit do knihovny, sportovat; v pankrácké věznici jste zavření 23 hodin (!) denně, krom hodinové "vycházky", naprosto šílené, zvláště v situaci, kdy si tzv. nesednete se svými spoluvězni

- v britském vězení je velmi dobré jídlo, denně výběr ze šesti možností, včetně speciálních chodů pro muslimy, vegetariány, vegany atd., jídlo se konzumuje normálním příborem z plastových talířů ; v český base dostanete nedefinovatelné "něco" do misky (jak pro psa) a jíte "to" hliníkovou lžící

- v Anglii dostane každý vězeň hned při vstupu kuřácký / nekuřácký balíček (tabák, papírky, zapalovač / sladkosti); na Pankráci mi při vstupu sebrali i moje vlastní cigarety, že je prý musí očichat pes (asi kvůli drogám), což zabere až tři dny, zatracený parchanti - jakoby chtěli člověka vystresovat co nejvíc!

-   anglický systém ctí právo vězně na informace "zvenku" a tak je na každé cele malá televize, ostatně je to i dobrá prevence před nudou; na pankráci nejsou na celách ani zásuvky!

- ze sociálních důvodů dostává každý vězněný v Británii 2 libry týdně, které může utratit v kantýně, takže i těm nejchudším (které nepodporuje nikdo z venku) zbude na trochu tabáku, poštovní známky, nebo pornočasopis, navíc asi čtvrtina vězňů může pracovat, jako uklízeči, kuchaři, knihovníci, nebo v prádelně, těmto pracujícím vězňům se příjem zvyšuje až na 15 liber týdně; v Čechách pracují jen 2 vězni z každého oddělení, které čítá 50-60 lidí (tedy pouhá 4%), tzv. chodbaři, ze kterých se díky jejich privilegované pozici stávají "kápové", s nimiž je nutné dobře vycházet

- a vrcholem všeho je fakt, že v Británii byly sprchy otevřené od rána do večera, takže každý se mohl sprchovat i několikrát denně; v pankrácké věznici se muklové sprchují 2x týdně (!!), zajímavá forma "převýchovy", navíc na celách teče jen studená voda, takže se nemůžete ani pořádně umýt, či oholit

 

Zkrátka - v pankrácké vazební věznici jsem si sáhnul až na úplné dno svý psychiky. Nepřál bych to nikomu z vás. Na druhou stranu, během svého pobytu jsem poznal mnoho dalších vězněných (obviněných) a musím říct, že české soudy dělají slušnou práci. Většina z těch, kteří trpí výše popsaná muka, jsou ve vazbě právem. Zloději, podovodníci, loupežníci a grázlové na první, či druhý pohled. Každý třetí sice tvrdí jak je nevinný, ale po pravdě - já osobně jsem to věřil jen dvěma z nich: sám sobě a jistému Milanu Zajícovi.

Vězení je u nás (v porovnání s Británií) v pravěku. Má smysl do něj investovat, zlidštit ho? Zejména vazba by měla nechat každému kousek lidské důstojnosti - protože až do rozhodnutí soudu se jedná o věznění nevinných lidí. Ale - za sedm měsíců života na Pankráci musím uznat, že těch opravdu "nevinných" (osvobozených soudem) je zcela zanedbatelné procento. Soudy zkrátka posílají do vazby jen ty případy, které jsou "jisté" od začátku, to je dobrá zpráva.

 

Ač jsem byl pankráckým pravěkem tvrdě zasažen, tak volám - místo investic do vazební věznice dejte více peněz (například) dětským domovům, nebo těžce nemocným.

(příště: o životě mezi pedofily)

Pozn.: Výše uvedená jména byla, z pochopitelných důvodů, změněna.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: martin dobrovsky | úterý 25.8.2009 9:41 | karma článku: 28,49 | přečteno: 6253x
  • Další články autora

martin dobrovsky

mp& Nihilists

NIHILISM = Philosophical doctrine suggesting the negation of one or more putatively meaningful aspects of life. Most commonly, nihilism is presented in the form of existential nihilism which argues that life is without objective meaning, purpose, or intrinsic value.

5.11.2011 v 4:24 | Karma: 5,14 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ostatní

martin dobrovsky

Pionýrky Mňau Mňau.

Miluju vánoční firemní večírky. Většinou se tam šokujícím způsobem odhalí temné a temnější stránky osobnostně slabších jedinců, zvláště pak dívek a mladých žen žijících osaměle, nebo v neuspokojivém partnerském vztahu. Co si budem‘ povídat, ve věkové kategorii 20 – 30 to čítá takových 70% „žeber“. Je radost pracovat v naší firmě, nutno dodat.

16.1.2011 v 14:43 | Karma: 14,65 | Přečteno: 2502x | Diskuse| Cestování

martin dobrovsky

Kdo bude uklízet chodník senátora Kubery?

Pan senátor (a primátor) Jaroslav Kubera patří mezi těch několik málo zjevů na naší politické scéničce, který stojí za pozornost. Fascinuje mne už jeho lehce rachitická postava, pro vášnivé kuřáky tabáku dosti typická. Dlouhodobě také sleduju jeho boj proti nekouřícím fašistům. Baví mne, jak jako jeden z mála z vrcholných politiků, Kubera nepodlehl nacizoidnímu fetiši posledních 20-ti let – hru na dokonalost. Kubera se za svou neřest nestydí!

19.12.2010 v 12:10 | Karma: 18,89 | Přečteno: 1608x | Diskuse| Ekonomika

martin dobrovsky

Vzpomínky na Amsterodam.

Do života (a hlavně do bytu) se mi dost přidrzle nacpala nějaká Lucie M. Nejodpornější na Lucii byl počínající alkoholismus (ve 20-ti letech!) a rozvinutá nadváha. Občas je těžší se ženy zbavit, než ji získat. A byvše tehdá 21-ti letým nezkušeným jinochem, nevěděl jsem jiné cesty než ukončit nájemní smlouvu a vydat se do nejisté ciziny: Přes Síť jsem dohodnul práci v Amsterodamu.

14.12.2010 v 23:03 | Karma: 11,87 | Přečteno: 1467x | Diskuse| Cestování

martin dobrovsky

Jaký bude rok 2011 v globální politice?

Všeobecně převládne děsivý klid před bouří. Hospodářská stagnace bude uplacenými analytiky vykládána jako konec krize a počátek nového růstu. Uvnitř západních kultur bude dále pokračovat ústup před kulturami cizími. Vše začne směřovat k rozpadu Eurozóny.

4.12.2010 v 18:28 | Karma: 13,37 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ženíšek může být novým ministrem pro vědu, kývlo i širší vedení TOP 09

9. května 2024,  aktualizováno  20:25

Marek Ženíšek má být podle TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Schválilo to širší...

Čína je pilířem nového světového řádu, řekl Orbán a kývl na její mírový plán

9. května 2024  20:05

Čína je jedním z pilířů nového světového řádu a Maďarsko podporuje její mírový plán pro Ukrajinu,...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  20:05

Přímý přenos Poslanci se přou o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu opět...

Za nové zuby si připlatíme, mnozí zubní technici skončí. Na vině je nařízení EU

9. května 2024

Premium Zubní techniky ohrožuje nová legislativa. U každé zubní náhrady by teď měli plnit stejné povinnosti...

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2731x
[martin dobrovsky]


webpage counter