Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Telegram

Johana s heknutím přitlačila těžká vrata s ozdobnou litinovou mříží. Uf! Konečně doma! Nenáviděla tohle ubrečené, zablácené období; už aby bylo jaro! Rozmrzele si otírala boty o rohožku. Bláto. Všude samé bláto. K zbláznění… Divže to nevykřikla nahlas. Ještě ke všemu jí upadly klíče.

Vztekle se pro ně sehnula, a v tom okamžiku spatřila na schodech ke sklepu bílou podlouhlou obálku. Pošťačka si zřejmě opět zapomněla klíče, pomyslela si automaticky Johana. V takových případech zpravidla prostrkávala dopisy škvírou pode dveřmi, a nájemníci je vycvičeně sbírali a vhazovali do příslušných schránek. Na téhle obálce byl černý nápis: TELEGRAM.

Hmátla do kabelky pro brýle, přiblížila si bílý obdélníček k obličeji a vzápětí ztuhla: v průhledném okénku stálo její jméno! Rozčileně vyběhla po schodech. Její první telegram v životě! Co se stalo? Chtěla roztrhnout obálku hned v předsíni, aby se co nejdřív zbavila náhlého nepochopitelného napětí, ale tu ji zalil takový smutek, že se, stále ještě v kabátě a kozačkách, svezla na nízkou stoličku a skryla obličej do dlaní. Telegram slétl na podlahu, zlověstně zašustil a zůstal ležet vedle přezůvek.

Už věděla, co se stalo. Strýc Václav! Tak přece to tehdy nebyl pouhý žaludeční vřed, pomyslela si zničeně. Strejda Václav, zlatej strejda… Nejlepší na světě! Kamarád, a vlastně trochu i táta, kterého nikdy nepoznala. Brával ji s sebou i na ryby. Jedině ji, Johanku, nikoho jiného! Prý- jediná ženská, která vydrží být chvilku zticha… Často se spolu jen tak toulali lesem. Jednou špatně šlápla a vyvrkla si kotník. Strejda ji pak celou cestu nesl střídavě v náručí a na zádech, a ještě jí celou cestu zpíval, aby to tak strašně nebolelo. Aby to tak nebolelo! Horké slzy jí kapaly na pouzdro od brýlí.

Možná, že se stalo něco tetě Hedwig, napadlo ji zničehožnic s provinilou nadějí. Hedwig se ke strýci Václavovi vůbec, ale vůbec nehodila. Byla přísná, možná i trochu chladná, a se svým znatelným akcentem a častými odskoky do své mateřštiny se těžko sbližovala nebo dokonce přátelila. Měla s lidmi svoje zkušenosti. Její rodina byla jednou z mála, která nebyla po válce odsunuta. Nebylo proč, to všichni věděli, přesto se však našli tací, kteří jim poměrně dlouho znepříjemňovali život.

Chudák teta Hedwig! Johana si vzpomněla, jak ji teta chodila v noci přikrývat, aby nenastydla. Jednou, Johana právě měla spálu, přišla k ní Hedwig do pokoje. V rukou držela papírovou krabici, převázanou červeno- modro- bílou kroucenou šňůrkou. „F´úr dich“, přikývla nezvykle rozzářeně na dětský tázavý pohled. Johana rozrušeně odmotávala provázek a teta se na ni dychtivě dívala. V krabici byly nádherné střevíčky, jako pro princeznu. Byly to opravdické lakovky! Červené s bílou ozdobou na špičce a páskem přes nárt! „Tetičko Hedwig!“ Ale teta už se schovala za svou obvyklou netečnou masku. Proč si nikdy nedala tu práci – proniknout pod ni? A teď, když už je možná pozdě… Řekla kdy vůbec tetě, jak moc pro ni znamená? Hlučně se vysmrkala.

To byly její prázdniny, její dětství, její život. Strejda Václav, teta Hedwig a taky teta Ludmila. Nikoho jiného na světě neměla.

Teta Ludmila, Luďka, jak jí všichni říkali, byla sestra strejdy Václava. Bydlela v malém domku hned vedle, ale většinu času trávila s nimi na statku. Nebo ve svém kouzelném krámku, samozřejmě. Dostalo se tam prakticky  všechno- od pastiček na myši po krajkový ubrus. Prodejnu před dvaceti lety zrušili a nejenom Johana ji oplakala. Místo ní vyrostla na návsi nová samoobsluha s lhostejnou pokladní.

Prodejnu tety Luďky milovaly všechny děti, ale Johana nejvíc. Hned u dveří, po pravé straně, byl pult s bramborami, zeleninou, a za ním regály s drogistickým zbožím, gumáky, dřevěnými nazouváky do chléva a obrovskými hrnci na paření brambor pro vepře. Naproti u levé stěny stály komíny bas s kofolou, kterou děti nesměly, a deštěnkou, kterou pily snad po hektolitrech. Johana si byla jista, že od těch dob nic lepšího nepila. A taky už nikde nikdy neucítila tu zvláštní vůni, typickou pro tetin krámek. Uložila si ji do paměti jako vůni domova a dokázala si ji kdykoli vybavit.

Krájené máslo! A taky krájený tvaroh a droždí! Ty obrovské cihly: bílá, hnědá a nažloutlá! Městské dítě to přímo fascinovalo. A což teprve „mejdlíčka“! A šumák! Vyrábí se dneska alespoň ten šumák? Tím nejpůvabnějším v krámku ale byly čtyři obyčejné židle. Vždy tam posedávalo několik dědů a babiček, kteří pod záminkou svých mrňavých nákupů vlastně přišli na kus řeči. Pohladit všechny děti. Tetu Luďku měli všichni rádi. A ona je…

Sevřelo se jí srdce. Jak dlouho tam nebyla? Klopotně počítala a najednou se lekla: skoro tři roky! Je to vůbec možné? Nemohla to pochopit. Jak to mohla bez nich tak dlouho vydržet? Spousta pohlednic, pár dopisů, občas telefonát do nedaleké hospody. Jistě, měla hodně práce. Málo času. Obvyklé zaklínadlo. A teď už je na všechno pozdě…

Na všechno snad přece ne! Bleskově shodila kabát a vběhla do pokoje. Z podpostele vyrvala kufr a horečnatě do něj naházela nejnutnější věci. Přibalila si také černé punčochy, které nenáviděla, a úderem pěsti zaklapla víko. Nastavila si budík na půl pátou. V šest jí jede vlak, v devět bude v městečku a těch pár kilometrů, co jí zbývají, seběhne cobydup. Vezme to lesem. V deset už budu u vás, drahouškové moji! Všechno si vynahradíme, ach, znovu se rozplakala. Uvědomila si, že jednomu ze svých nejmilejších už nevynahradí nic…

Přinesla si z předsíně dosud neotevřený telegram. Co je horší- tahle strašlivá drásavá nejistota nebo… Ne. Teď to nebude číst. Nemá na to sílu. Až ráno.

Vlak se drncavě blížil k cíli. Ještě pár minut a bude vystupovat. Ano. Teď už musí. Zhluboka se nadechla a rezignovaně sáhla do kapsy. Odhodlaně zamrkala opuchlými víčky a s bušícím srdcem roztrhla obálku s černým nápisem a jejím jménem. Nasadila si brýle a četla:

SDELTE OBRATEM VASE RODNE CISLO VZHLEDEM K TOMU ZE BYLA UVEREJNENA VASE POVIDKA SEKRETARIAT REDAKCE NASE PRAHA MARIE VONKOVA

Autor: Ivana Dianová | čtvrtek 22.9.2011 11:52 | karma článku: 18,25 | přečteno: 905x
  • Další články autora

Ivana Dianová

Desatero

První várka mini řízečků z vepřové panenky, lilku a cukety už zlátla na pánvi. Svůdná vůně naplnila celý byt.

21.6.2024 v 0:16 | Karma: 21,78 | Přečteno: 538x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Setkání aneb Paĺikerav

Stála jsem na zastávce a na lavičce jsem měla položenou velkou džínovou tašku. Na sezení nebylo ani pomyšlení. Jela jsem z nemocnice a čekala na syna, kterému m.j. předám tu nacpanou tašku. K lavičce přistoupil starší Rom.

11.6.2024 v 13:13 | Karma: 24,33 | Přečteno: 648x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Hyeny na lovu starých lidí

Celý život dávali pozor na své děti. Vštěpovali jim pravidla bezpečnosti. A teď totéž potřebují od nás.

14.5.2024 v 9:56 | Karma: 38,63 | Přečteno: 4218x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Matky „jiných“ dětí

Jako by nestačilo, že jejich dítě není zdravé. Že vyžaduje mnohem více péče než většina dětí, zpravidla i delší dobu, než poskytují rodiče „normálním“ dětem. Že často otec nevydrží jinakost svého potomka a odejde, takže sólovka...

4.5.2024 v 0:53 | Karma: 37,95 | Přečteno: 3456x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Exotická večeře

Potřebujete se nějak potěšit? Utěšit? Není nad to, když vám někdo z lásky připraví nějakou líbeznou krmi.

25.4.2024 v 1:12 | Karma: 26,10 | Přečteno: 760x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Do čela Británie míří labouristé, konzervativci podle odhadů skončí druzí

4. července 2024,  aktualizováno  23:05

K jasnému vítězství v britských parlamentních volbách podle podle odhadů zveřejněných po uzavření...

Proč jsme vlastně skončili s jádrem? Němci zřídili vyšetřovací výbor

4. července 2024  22:12

Rozhodnutími, která vedla k definitivnímu ukončení provozu jaderných elektráren v Německu, se bude...

Potřebuji více spánku a méně práce po osmé večer, přiznal Biden guvernérům

4. července 2024  21:16,  aktualizováno  21:47

Americký prezident Joe Biden při středeční schůzce se skupinou guvernérů řekl, že v těchto dnech...

VIDEO: Libanonští zemědělci bědují. Izrael jim ničí pole bílým fosforem

4. července 2024  20:44

Přestřelky izraelské armády s libanonským Hizballáhem mají nezanedbatelné dopady nejen na životy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 633
  • Celková karma 29,46
  • Průměrná čtenost 2036x
Učitelka MŠ, matka, muzikantka, autorka knih "30% pro život" a  "Dokonalá rozkoš",
...a také Danajka. 
Psát mi můžete na: 
ohlasynablogdanajka@seznam.cz            
Miluju Ich formu a mám jen jeden život, takže... :-)

Seznam rubrik

Oblíbené blogy