Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obraz

  „Takže – vybrat všechno,“ ujistila se úřednice za přepážkou ještě jednou. „No,“ vydechla Hana stísněně a nervózně přejela dlaní po mramorovém pultíku před sebou.

Zpátky do galerie téměř běžela. Aby tak přišla pozdě a někdo ji předešel, děsila se celou cestu. S obavou pohlédla do výlohy a oddechla si: grafika tam stále ještě byla. Uklidnilo ji to, ale paradoxně i zarazilo, možná dokonce urazilo! Cožpak to není ta nejúžasnější věc, která je tu k mání? Se soucitným opovržením se ohlédla za jakýmsi odcházejícím párem a jejich kýčovitou keramickou rybkou v průhledné krabičce. Znovu se vrátila k dílu, které ji tak okouzlilo. Zasněně se pousmála.

Obraz byl prostě nádherný!

Ležérně pruhované lehátko na modře zšeřelé terase mezi větvemi starých moudrých stromů, dokonale kulatý měsíc a tajemné světlo ve štítě protější stoleté jihočeské chalupy. Nadýchaná sněhobílá záclona, mírně povlávající z pootevřených dveří, za kterými vykukoval cípek koberce zvláštní růžové barvy…Určitě z ložnice, ložnice těch, kteří si ještě před chvílí šeptali v pozdním voňavém večeru, a teď…ke svému překvapení jakoby zcela zřetelně zaslechla Beethovena. Sonáta "Měsíční svit"! Tu přímo milovala! Představila si bílé, zlatě zdobené koncertní křídlo, stojící na starorůžovém huňatém koberci s abstraktním vzorem.

Její obraz – její touha. Klid a štěstí, které bude mít ode dneška doma!

Hanka rozechvěle vysázela své poslední peníze na tepaný tácek. Tolik jich zas nebylo, utěšovala se; a za takovou nádheru! Chápavě usměvavá paní je shrnula dlaní a vložila do koženého pouzdra. Bylo to přesně.

Se slavnostním pocitem a srolovaným obrazem se vydala k tramvajové zastávce. Vždyť by se mu mohlo něco stát, vyděsila se najednou. V duchu uslyšela skřípění brzd, poplašené zvonění tramvaje a následný náraz těžkého anonymního těla na lehoučkou roli drahocenného papíru. „Promiňte, mladá paní, mě to tak strašně mrzí!“ Živě před sebou viděla šustivou pošlapanou schumlaninu na špinavé podlaze přeplněného vozu a nad ní provinilý obličej a vlastní zoufalství.

Odhodlaně vykročila pěšky. Bylo to do kopce, a snad proto jako by se její euforie počala vytrácet; místo ní se vyrojily výčitky svědomí. Není to – náhodou – tak trochu lehkomyslné? Vydat tolik peněz za, no, přiznejme si, že úplně zbytečnou věc?

Právě míjela výklad obchodu s luxusním spodním prádlem. Nadšeně se zastavila. Spodní prádlo bylo odjakživa její slabostí. No ne, tamhle ta noční košile vzadu – na té figuríně s blond parukou…Bledě zelená, její oblíbená barva, a dlouhá! Až na zem! Oči jí zářily. Při její výšce jí bylo vždycky všechno krátké, ale tato by byla jistě akorát… 

Cena na malém stojánku vedle zeleného modelu ji až polekala: přesně tolik, kolik stála grafika! Jsem cvok, řekla si otráveně, mohla jsem si koupit tuhle fantastickou košili. Nebo něco jiného na sebe, třebas boty. Hanka se podívala na svoje předloňské sandály a ušklíbla se. Mohla si koupit cokoli, včetně jídla na celý příští měsíc. A nebo třeba také zaplatit činži, kterou, jak marně sama sebe přesvědčovala, jistojistě vyrovná, až sežene práci, tudíž co nevidět…

Třeba ten obraz nakonec není nic moc, napadlo ji zničehožnic zákeřně. Ve výtvarném umění se přece nijak zvlášť nevyzná. Ta prodavačka by jí jistě pochválila cokoli, hlavně, že se toho konečně zbaví! Náhle o tom byla skálopevně přesvědčena.

Fakt jsem šílenec, opakovala si dokola, zatímco pracně dolovala dopis ze schránky, která už dávno nešla otevřít. Zase si skřípla prsty! Nebylo to ani zdaleka poprvé, ale dnes ji to rozzuřilo tak, že všech pět pater do svého bytu vyběhla jedním dechem.

Spěšně odemkla a vrhla se k vyzvánějícímu telefonu. Byla to její starší sestra. „Kočko, mám pro tebe špatnou zprávu: to místo, co jsem ti o něm říkala, je už obsazený, blbý, co. Mě to taky štve, nemysli si, možná víc než tebe…“

Hanka pomalu položila sluchátko. Zaměstnání, se kterým víceméně už počítala, je v háji, a s ním i vidina výplatního dne… A ona si za poslední prachy klidně koupí nějaký brak! Bodlo ji u srdce při pomyšlení na svou sbírku dluhů. Je nezodpovědná a dětinská! Jo, to především! Nějaký patlal si namaluje masňáckej růžovomodrej  balkónek, který se vlastně ani vůbec nehodí do jižních Čech, a ona mu na to skočí!

Bylo jí nanic, ale obsah bílé podlouhlé obálky - doplatek za elektřinu -  ji dorazil docela. Zase ta částka! Nezačaroval ji náhodou někdo? Má se snad zbláznit! Až ji z toho všeho rozbolela hlava.

„No tak se pěkně dorazíme,“ mumlala si vztekle. „Tady máme ten zázrak za poslední prachy, tááák.“ S masochistickým zadostiučiněním vybalila grafiku a opatrně ji rozprostřela na posteli.

A pak, náhle… jak se to jenom přihodilo?

Stála v letním soumraku, na prohřátých dlaždicích vysoko nad chundelatými usínajícími stromy, dýchala svěží, jednoznačně jihočeský vzduch, dívala se na měsíc, poslouchala hudbu a byla šťastná. Těšila se na toho, kdo ji očekává u klavíru v ložnici za rozevlátou bílou záclonou, stačí jen pár kroků po vybledlých parketách a růžovém koberci…., a srdce jí bušilo touhou.

A také se těšila, že bude mít brzy nějakou práci, dostane výplatu, a…na ten úžasný, jediný obraz na světě si vybere nějaký vkusný rám z hladkého, růžově hnědého dřeva!

Autor: Ivana Dianová | neděle 11.9.2011 23:56 | karma článku: 20,71 | přečteno: 1039x
  • Další články autora

Ivana Dianová

Desatero

První várka mini řízečků z vepřové panenky, lilku a cukety už zlátla na pánvi. Svůdná vůně naplnila celý byt.

21.6.2024 v 0:16 | Karma: 21,78 | Přečteno: 540x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Setkání aneb Paĺikerav

Stála jsem na zastávce a na lavičce jsem měla položenou velkou džínovou tašku. Na sezení nebylo ani pomyšlení. Jela jsem z nemocnice a čekala na syna, kterému m.j. předám tu nacpanou tašku. K lavičce přistoupil starší Rom.

11.6.2024 v 13:13 | Karma: 24,33 | Přečteno: 649x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Hyeny na lovu starých lidí

Celý život dávali pozor na své děti. Vštěpovali jim pravidla bezpečnosti. A teď totéž potřebují od nás.

14.5.2024 v 9:56 | Karma: 38,63 | Přečteno: 4218x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Matky „jiných“ dětí

Jako by nestačilo, že jejich dítě není zdravé. Že vyžaduje mnohem více péče než většina dětí, zpravidla i delší dobu, než poskytují rodiče „normálním“ dětem. Že často otec nevydrží jinakost svého potomka a odejde, takže sólovka...

4.5.2024 v 0:53 | Karma: 37,95 | Přečteno: 3458x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Exotická večeře

Potřebujete se nějak potěšit? Utěšit? Není nad to, když vám někdo z lásky připraví nějakou líbeznou krmi.

25.4.2024 v 1:12 | Karma: 26,10 | Přečteno: 762x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikovaly dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  22:56

Silné bouřky, které v sobotu večer přecházely přes Česko, za sebou zanechaly mnoho škod, potíže v...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Odborníci varují před rizikem tsunami ve Středomoří. Španělé se začali chystat

7. července 2024  15:07

Odborníci varují před vlnou tsunami, která by mohla zasáhnout španělské pobřeží v příštích třiceti...

Sklerodermie mění vzhled, je náročná na psychiku. Pacientce Evě pomohla terapie

7. července 2024  14:42

Od svých 25 let se paní Eva z Hlinska léčila s revmatoidní artritidou. Na podzim roku 2022 však...

Ve Francii probíhá druhé kolo voleb. Svůj hlas odevzdal prezident i premiér

7. července 2024  14:25

Přímý přenos Francouzi v neděli od osmi hodin ráno volí v druhém kole parlamentních voleb, přičemž svůj hlas...

Výjimečný stav v ruské Voroněžské oblasti. Po příletu dronů explodoval sklad

7. července 2024  10:15,  aktualizováno  13:41

Ruské úřady vyhlásily výjimečný stav v části Voroněžské oblasti, kde před tím podle nich trosky...

  • Počet článků 633
  • Celková karma 29,46
  • Průměrná čtenost 2036x
Učitelka MŠ, matka, muzikantka, autorka knih "30% pro život" a  "Dokonalá rozkoš",
...a také Danajka. 
Psát mi můžete na: 
ohlasynablogdanajka@seznam.cz            
Miluju Ich formu a mám jen jeden život, takže... :-)

Seznam rubrik

Oblíbené blogy