Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Noční rozjímání o náhodách aneb Kdo mi to vysvětlí?

Náhody prý neexistují, slýchávám občas. Na druhé straně ale prý i život sám je jen náhoda, tak fakt nevím. Každopádně se mi občas v životě dějí věci, které se jako náhoda sice sveřepě tváří, nicméně i mému chladně, suše,...(dosaď, co libo) uvažujícímu rozumu se to přesto nějak nezdá...

Když byl syn malý, asi tak čtyř- pětiletý,opakovaně se mi například zdával zvláštní sen. Měla jsem žít v nějakém domku, vidím ho v živých barvách, stejně jako jsem ho viděla tehdy ve svých snech, včetně příjezdové cesty, lesa za domem a dvou přerostlých tújí před verandou. Bylo mi tam moc dobře, dodnes si dokážu vybavit pocit štěstí, který jsem pociťovala ještě dlouho po probuzení, nejenom štěstí, ale i zoufalství, že odsud musím odejít. Byl to velmi intenzivní pocit, že jsem konečně našla místo, kam patřím!

Krátce nato mi syn přinesl nějaký časopis. Vzal ho ze stojanu před jistou realitní kanceláří. Byly to nabídky zprostředkování prodeje/ koupě nemovitostí. Syn se do něj nezvykle soustředěně zahloubal, pak mi ho otevřený přinesl ukázat: „Až budu velký, tak tady budeme bydlet,“ oznámil mi samozřejmým hlasem. Podívala jsem se a ustrnula: na fotce byl „můj“ dům ze snů.

Druhý den jsem to vyprávěla rodičům, a abych to trochu odlehčila, oznámila jsem jim, že se za několik let budeme stěhovat někam do Kamenného Přívozu. Ať s tím počítají. K mému úžasu se moje máma rozzářila. „Z Kamenného Přívozu pochází moje babička! Byli jsme se tam jednou podívat, to už je let...když jsem tě čekala, myslím, jo, bylo to v březnu, a v květnu ses pak narodila. Ale už to tam vypadalo úplně jinak než za babičky; smrky před verandou byly pokácené a místo nich tam noví majitelé zrovna sázeli túje, už mi to tam nic neříkalo. Hlavně už tam nebyla babička,“ dodala dojatě.

Ten časopis mám schovaný. Zatím jsme tam nebyli...

Jako druhý příklad mohu uvést jeden pozoruhodný telefonní omyl, sice již několik let starý, ale dosud ho mám v živé paměti. Jednou, bylo to dost pozdě večer, zazvonil telefon, a když jsem ho zvedla, pozdravil mě známý hlas: „Dobrý večer! Tady Karel!“ Srdce mi zabušilo radostí, protože jsem usoudila, že mi volá bratr z Kanady, kterého jsem řadu let neviděla: „Nazdar,“ zakřičela jsem nadšeně. Odpovědí mi bylo zaražené ticho, pak se známý hlas poněkud zaraženě ozval znovu: „Můžu mluvit s Pavlem?“ Teď jsem se zarazila já, protože Pavlů sice znám hned několik, ale doma žádného nepřechovávám. „Tady žádný Pavel nebydlí,“ vysvětlila jsem posmutněle, čímž jsem vyvolala vodopád omluv.

Druhý den se situace opakovala, protože jsem opět zareagovala spontánně, a opět následovalo zklamání a omluvy. Když se to stalo potřetí, už jsem byla trochu podrážděná, možná jsem i dala nějak najevo určitou obavu. Známý hlas se omlouval ještě rozpačitěji, a asi aby mě uklidnil, představil se: „Já jsem Karel Zich.“ Znovu se omlouval, zkontrolovali jsme číslo- skutečně měl nějakým nedopatřením to moje- a na závěr mi slíbil, že se můžu spolehnout, že už mě nikdy nebude obtěžovat. „Tohle je skutečně naposledy, slibuju!“

Ještě jsem se smála, už uklidněná, ba potěšená, že se z domnělého úchyla vyklubal můj oblíbený zpěvák, proto se mi zdál jeho hlas tak povědomý; ujišťovala jsem ho, že mi to nebude vadit a že mu už nebudu tykat.

Svůj slib - k mé velké lítosti - dodržel, už mi nikdy nezavolal. Za pár dní jsem se dočetla, že tento zpěvák zemřel...

No a do třetice roztomilá příhoda z konce tohoto léta. Stála jsem na autobusové zastávce, když se ke mně blížila starší, nebo možná mohu napsat, že už stará paní. Okouzleně jsem ji pozorovala; takhle jednou budu vypadat, napadlo mě. Nebylo to tak nesmyslné, jak to na první pohled může vypadat. Byla to vysoká žena, nejméně tak vysoká, jako já, i když byla silně prošedivělá, doposud bylo znát, že bývala blondýna, přirozená blondýna, upřesňuji, a k tomu měla dlouhé nohy do x a oči naprosto stejného odstínu a snad i výrazu jako já. Bylo to zábavné.

Přišla až ke mně, tašku si položila skoro až na mou botu a s úsměvem mě oslovila: „Kde se tu bereš? Vy jste nejeli do té Rudné?“ Vzápětí se zarazila, zrudla, mimochodem přesně jako já, když se leknu, včetně rudých fleků na krku, a začala se omlouvat. Prý si mě spletla s dcerou. Prý neuvěřitelná podoba. Pochybovačně, leč zdvořile jsem se usmívala, dokud mě nedorazila úplně: „Víte, čím mi ji taky připomínáte? Tím držením těla a pohledem, víte, ona je učitelka a už má takovou tu deformaci, jako že na všechny lidi kouká, jako by byli její žáci!“ Zasmála se. „Ale ona je dobrá kantorka i ředitelka, ona tou svou školou přímo žije...“ To už jsem jistě zflekatěla i já, musím se někdy podívat do zrcadla, jak se koukám na lidi...

Vyprávěly jsme si o její dceři, o mojí práci, dokonce jsem naznačila, že budu zřejmě hledat novou, a nakonec mi vnutila papírek s adresou. Ve škole, kde působí dcera, je volné místo. „Vy byste si tak rozuměly! Jako bych vás znala odjakživa,“ vrtěla hlavou paní. Nic jsem neslibovala, už proto, že škola byla mimo Prahu, každopádně jsem si ji doma našla na internetu. Jen tak. Pro zajímavost.

Skutečně to bylo zajímavé. Byly tam i fotky zaměstnanců školy. Samé příjemné tváře. Našla jsem foto paní ředitelky. Taky moc příjemná tvář. Koukala jsem sama na sebe, jenom jsem měla jinak pěšinku...

Brzy budu opravdu bez práce. Co myslíte - mám tam zavolat?

 

 

Autor: Ivana Dianová | středa 30.11.2011 1:46 | karma článku: 19,40 | přečteno: 738x
  • Další články autora

Ivana Dianová

Desatero

První várka mini řízečků z vepřové panenky, lilku a cukety už zlátla na pánvi. Svůdná vůně naplnila celý byt.

21.6.2024 v 0:16 | Karma: 21,78 | Přečteno: 538x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Setkání aneb Paĺikerav

Stála jsem na zastávce a na lavičce jsem měla položenou velkou džínovou tašku. Na sezení nebylo ani pomyšlení. Jela jsem z nemocnice a čekala na syna, kterému m.j. předám tu nacpanou tašku. K lavičce přistoupil starší Rom.

11.6.2024 v 13:13 | Karma: 24,33 | Přečteno: 648x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Hyeny na lovu starých lidí

Celý život dávali pozor na své děti. Vštěpovali jim pravidla bezpečnosti. A teď totéž potřebují od nás.

14.5.2024 v 9:56 | Karma: 38,63 | Přečteno: 4218x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Matky „jiných“ dětí

Jako by nestačilo, že jejich dítě není zdravé. Že vyžaduje mnohem více péče než většina dětí, zpravidla i delší dobu, než poskytují rodiče „normálním“ dětem. Že často otec nevydrží jinakost svého potomka a odejde, takže sólovka...

4.5.2024 v 0:53 | Karma: 37,95 | Přečteno: 3456x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Exotická večeře

Potřebujete se nějak potěšit? Utěšit? Není nad to, když vám někdo z lásky připraví nějakou líbeznou krmi.

25.4.2024 v 1:12 | Karma: 26,10 | Přečteno: 760x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Británie volí a čeká triumf labouristů. Sunak varoval, Farage lízal zmrzlinu

4. července 2024,  aktualizováno  22:13

Britové ve čtvrtek od osmi hodin ráno SELČ hlasují v parlamentních volbách. K jasnému vítězství...

Proč jsme vlastně skončili s jádrem? Němci zřídili vyšetřovací výbor

4. července 2024  22:12

Rozhodnutími, která vedla k definitivnímu ukončení provozu jaderných elektráren v Německu, se bude...

Potřebuji více spánku a méně práce po osmé večer, přiznal Biden guvernérům

4. července 2024  21:16,  aktualizováno  21:47

Americký prezident Joe Biden při středeční schůzce se skupinou guvernérů řekl, že v těchto dnech...

VIDEO: Libanonští zemědělci bědují. Izrael jim ničí pole bílým fosforem

4. července 2024  20:44

Přestřelky izraelské armády s libanonským Hizballáhem mají nezanedbatelné dopady nejen na životy...

Nejlepší jídlo na letošní grilovačky: Zaručený recept tady!
Nejlepší jídlo na letošní grilovačky: Zaručený recept tady!

Všechnu zeleninu nakrájíme na menší kousky a vložíme do mísy. Jako zálivku použijeme ajvar, ke kterému přidáme pár lžic oleje a dochutíme bylinkami.

  • Počet článků 633
  • Celková karma 29,46
  • Průměrná čtenost 2036x
Učitelka MŠ, matka, muzikantka, autorka knih "30% pro život" a  "Dokonalá rozkoš",
...a také Danajka. 
Psát mi můžete na: 
ohlasynablogdanajka@seznam.cz            
Miluju Ich formu a mám jen jeden život, takže... :-)

Seznam rubrik

Oblíbené blogy