Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Toskánské mlsání (malá fotoreportáž)

Pro Toskánce, stejně jako pro všechny Italy, je jídlo vášní číslo jedna. A společný stůl je stejně důležitý jako rodina a kulinářské tradice.

Já v Itálii miluju podzimní a zimní společné večery, kdy si po večeři jen tak všichni u stolu povídáme, když hoří oheň v krbu, když se na stole ocitne ošatka s různými druhy ořechů a mandlí, které si každý sám vylouskne, nebo když se upečou kaštany, o které si spálíme prsty, než je vyloupeme. Krájíme si jablka, kaki, rudé pomeranče či granátová jablka a je nám strašně fajn.

Při mnoha dalších příležitostech ale přicházejí na stůl i jiné dobroty.

Jednou z nich jsou tzv. Cantuccini. Tato toskánská specialita pochází z města Prato a fantasticky se hodí ke svatému vínu Vin Santo. Toskánci tuto kombinaci milují. Namáčejí sušenky do vína a blažené pomlaskávají.

Cantuccini jsou sušenky s celými mandlemi uvnitř. Ještě horké těsto je nakrájeno na asi 10 cm špalíky a ty pak postupně ztvrdnou. Ale fantazii se meze nekladou. Někdo dělá cantuccini i s piniovými oříšky, kousky čokolády či pistáciemi.

Název pochází z latinského slova cantellus, což znamená malý kousek či plátek chleba a tyto sušenky z Prata pojídala už Kateřina Medicejská.

Další toskánskou specialitou jsou sušenky s nezvyklým názvem. Také pocházejí z Prata a říká se jim "Brutti ma buoni", tedy Škaredé, ale dobré . Někde se s nimi setkáte pod názvem sušenky sv. Klementa. A není to nic jiného než smíchané sekané a mleté mandle či lískové ořechy se sněhem z bílků, kapkou sirupu či citronové šťávy a pečené v troubě na tenké hostii. Jsou opravdu škaredé na pohled, ale jejich chuť je delikátní.

Specialitu, kterou si dovezete z lázní Montecatini Terme jsou tzv. Cialde di Montecatini. Jsou to kulaté oplatky s cukrovo-mandlovou náplní, jejichž původ má české kořeny. Technologii výroby sem téměř před 200 lety přinesla česká rodina židovského původu, která se vystěhovala z Karlovarska do těchto míst a zde pak založila tuto tradici kulatých oplatků. A ačkoliv se později tato rodina znovu musela odstěhovat, tradice zde již zůstala a je tady dodnes. Nejskvělejší oplatky v Montecatini dnes vyrábí rodina Bargilli, potomci učedníků české rodiny, kteří si tradici výroby předávájí z generace na generaci.

A jako poslední vám představuji tyto “kolotočové” sladké chipsy jménem Brigidini. Pocházejí z toskánského městečka Lamporecchio, strašně se drobí a mají anýzovou příchuť.

 

NEKTAR SE STALETOU TRADICÍ

Vin Santo, je tradičním toskánským nápojem na uvítanou. Desertní víno a nektar bohů. To nejlepší stárne až 10 let než je plněno. 

Vyrábí se podobně jako slámová vína, kdy se hrozny zavěsí nebo rozloží na dřevěné rošty. Tam zhruba půl roku vysychají na suchém chladném vzduchu. Když bobule seschnou na rozinky, vylisují se. Moštu je tak sice málo, ale za to je získaná šťáva vysoce koncentrovaná a obsahuje tolik cukru, že vykvašené víno může mít 15 - 16% alkoholu. V sudech pak víno zraje několik let než se stočí do sklenic

Toto italské víno se staletou tradicí je jako nektar, velmi sladké, ale dokonale vyvážené. Hodí se k mnoha moučníkům a dezertům.

Toskánští pěstitelé se předhání, kdo bude mít lepší. V každé chalupě do vás lupnou panáka a musíte hlasitě chválit. A každé je opravdu trochu jiné. Některé voní po mandlích, jiné třeba po lesním ovoci.

Toskánských specialit je obrovské množství. Mohli bychom postupovat od městečka k městečku a všude bychom našli něco zajímavého a dobrého, co jinde nemají. Jenže takto pojatá turistika vám přidá i pěkných pár kilo navíc. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zuzana De Rosa | středa 17.12.2014 0:12 | karma článku: 18,50 | přečteno: 1049x
  • Další články autora

Zuzana De Rosa

Jak se (ne)hubne v Itálii

Zhubnout v Itálii? Pro mě naprosto neřešitelný problém. Já vždycky zhubnu jen v Česku. Teď zrovna jsem se vrátila a známí Italové si mě se zájmem prohlíželi a ptali se mě, jak je možné, že mě tak krátký pobyt doma změnil.

11.5.2015 v 8:12 | Karma: 30,57 | Přečteno: 4208x | Diskuse| Ostatní

Zuzana De Rosa

Velikonoce v Itálii? Plus 10 kg !!!

Prožít velikonoční svátky v Itálii znamená připravit se na to, že vaše snaha zhubnout dostane vážné trhliny a všechna kila, která jste od Vánoc pracně shodili, se vám znovu budou vysmívat z nedopnutých kalhot. Italskými Velikonocemi se totiž musíte doslova „prožrat“.

28.3.2015 v 11:27 | Karma: 26,92 | Přečteno: 4310x | Diskuse| Cestování

Zuzana De Rosa

Voňavé, křupavé a plné chuti - prasátko jménem Porchetta

Nejoblíbenější rychlé občerstvení v Itálii voní po jemném vepřovém mase, bylinkách a křupavé kůrce. Žádná placatá rozemletá kráva v housce s marmeládou ji absolutně nemůže konkurovat. Prasátko se tady jmenuje Porchetta a najdete jí napříč celou Itálií ve stáncích, na trzích, u prodejců podél cest, ale i v masnách a obyčejných obchodech.

23.3.2015 v 14:27 | Karma: 24,16 | Přečteno: 1936x | Diskuse| Cestování

Zuzana De Rosa

Omyl jménem Mozzarella

Za devatero horami a devatero řekami, v jedné malé vesnici v italské Kampánii, žil byl sýrař Pasquale. Jednoho dne se probudil do zakaboněného rána, i z postele vstal jak se říká zadkem napřed, nasnídal se a ještě celý rozcuchaný

16.3.2015 v 15:32 | Karma: 27,93 | Přečteno: 4605x | Diskuse| Cestování

Zuzana De Rosa

Můj (ne)přítel automobil

Já a automobil máme spolu takový zvláštní vztah-nevztah. Toužíme po sobě, ale nejsme příliš kompatibilní. Řízení mě v útlém mládí nikdy neoslovilo a to se mi na stará kolena vymstilo.

13.3.2015 v 13:42 | Karma: 18,23 | Přečteno: 863x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Co teď dělají Zemanovi muži. Mynář má novou firmu, Kruliš si v ČNB polepšil

25. května 2024

Premium Někdejší hradní kancléř Vratislav Mynář rozšířil své podnikatelské portfolio o novou firmu. Bývalý...

Po práci na vojnu. Poláci trénují střelbu i první pomoc, vojenský výcvik lidi láká

25. května 2024

Premium Dobrovolnický vojenský výcvik byl v Polsku zaveden v roce 2016. Od té doby jeho popularita strmě...

Útok ze severu už máme pod kontrolou, řekl Zelenskyj. Navštívil Charkov

24. května 2024  21:19,  aktualizováno  21:41

Ukrajinské síly získaly „bojovou kontrolu“ nad oblastmi, kterými ruské jednotky tento měsíc...

Víme, kde má Putin bunkry, tvrdí Kyjev. Šéfa Kremlu přirovnal k upírovi

24. května 2024  20:40

Známe polohu bunkrů ruského vůdce Vladimira Putina, prohlásila ve čtvrtek ukrajinská vojenská...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2123x
Píšu jen tak, pro radost.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy