Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Omyl jménem Mozzarella

Za devatero horami a devatero řekami, v jedné malé vesnici v italské Kampánii, žil byl sýrař Pasquale. Jednoho dne se probudil do zakaboněného rána, i z postele vstal jak se říká zadkem napřed, nasnídal se a ještě celý rozcuchaný

Tolik praví legenda. A pravdou je, že mozzarella se vyrábí z mléka zahřátého na 75 °C, čímž se zničí bakterie. Po té se do něj přidá syřidlo, mléko zkysne a odstředí bílkovinu a tuk od syrovátky. Vznikne nám tedy tvaroh, který se nechá lehce uležet a pak se kusy tvarohové hmoty házejí do horké vody. Vznikne hutná a leská hmota, která se musí pořádně promíchat a z ní se pak ukrajují a tvarují  kousky mozzarelly. Odtud pochází i jméno mozzarelly. Mozzare znamená italsky odříznout. Ručně nebo strojově vytvarované kuličky mozzarelly pak putují do studené vody, čímž sýr získá pevnější konzistenci. Nakonec se ukládá do slaného nálevu, ve kterém se mozzarella uchovává.

Není mozzarella jako mozzarella

Když jsem poprvé v Česku ochutnala mozzarellu, tak jsem se jen znechuceně ošklíbla. A to má být jako co, ta vysušená,drolící se nedobrá koule bez chuti? Můj pohled na ni se ovšem změnil v okamžiku, kdy mi přistála v Itálii na stole jako předkrm. To že je ta mozzarella? A nepletete se? Taková lahoda ! Úžasná smetanová chuť, krásně vlhká a lehoulince slaná, čerstvá a voňavá. Na jazyku se rozplývá a mezi zuby vám vytryskne mléko.

Pochopila jsem, že mozzarella se musí jíst co nejčerstvější a i když expirační doba na sáčku je třeba 2 týdny, odnesou to vaše chuťové buňky a nebude vám chutnat jako ta čerstvá.

Také jsem byla poučena, že existují 2 druhy mozzarelly. Ta pravá Mozzarella di Bufala, která se vyrábí pouze z buvolího mléka Tento sýr nese ochrannou známku DOP (Protected Designation of Origin). A mozzarela označovaná jako fior di latte, nebo-li mléčný květ. Ta je vyráběna z mléka kravského. Variantou obou je pak mozzarella affumicata, čili uzená mozzarella, která se začala dělat právě proto, aby sýr déle vydržel.

Dobroty z mozzarelly

Nedaleko místa, kde v Toskánsku bydlím, je rodinná farma, kde vyrábějí mozzarellu a další výrobky z ní. Majitelé pocházejí jak jinak než z Kampánie a vyrábí z mozzarelly tolik dobrot, že se musím krotit, abych je nenavštěvovala příliš často. Nedávno mi ukázali i výrobnu a učili mě točit uzlíky a různé tvary z mozzarelly.

Ochutnala jsem nejen skvělou mozzarellu di Bufala, ale i výbornou smetanovou ricottu, uzenou mozzarellu nebo tzv. burratu, což je tvarovaný uzlík mozzarelly plněný hustou smetanou. Mňam. Vyrábějí i různé druhy sýrů, mascarpone a mnoho dalšího. Však vás tam zavedu, když budete chtít.

 

Několik rad

Mozzarellu konzumujte co nejčerstvější, neskladujte ji dlouho v ledničce.

Mozzarellu nikdy nezamrazujte, zničíte ji tak.

Mozzarella di Bufala je nejvhodnější k přímé konzumaci, k tepelnému zpracování je vhodnější mozzarella z kravského mléka - třeba na pizzu či do lasagní.

 

Receptík na toskánský předkrm:

Mozzarellu di Bufala překrojte na půl, lehce opepřete čerstvě namletým pepřem, zakápněte panenským olivovým olejem, rozložte na talíř spolu s plátky parmské šunky (prosciutto crudo), cherry rajčátky, olivami nebo malými červenými cibulkami. K tomu si dejte plátek bílého chleba a jemně perlivé suché bílé víno.

Tak trochu jiný salát caprese:

Všichni ho znáte a jistě jste ho již mnohokrát připravovali. Ale zkuste jednou malou změnu. Na talíři udělejte lůžko z rukoly, přidejte na jemno nakrájená nepravidelná kolečka z rajčat, mozarellu nekrájejte, ale natrhejte ji na kousky a pohoďte na rajčata. Lehce osolte a opepřete, zakápněte panenským olivovým olejem a nakonec vše lehce dochuťte hustým glazé z balzamikového octa. A voilá - lehká, dietní a chutná večeře je na světě.

Už mnohokrát bylo řečeno, že v jednoduchosti je síla. Na jednoduchosti a čerstvosti je postavena celá italská kuchyně. A v případě mozzarelly to platí dvojnásob.

Autor: Zuzana De Rosa | pondělí 16.3.2015 15:32 | karma článku: 27,93 | přečteno: 4605x
  • Další články autora

Zuzana De Rosa

Jak se (ne)hubne v Itálii

Zhubnout v Itálii? Pro mě naprosto neřešitelný problém. Já vždycky zhubnu jen v Česku. Teď zrovna jsem se vrátila a známí Italové si mě se zájmem prohlíželi a ptali se mě, jak je možné, že mě tak krátký pobyt doma změnil.

11.5.2015 v 8:12 | Karma: 30,57 | Přečteno: 4208x | Diskuse| Ostatní

Zuzana De Rosa

Velikonoce v Itálii? Plus 10 kg !!!

Prožít velikonoční svátky v Itálii znamená připravit se na to, že vaše snaha zhubnout dostane vážné trhliny a všechna kila, která jste od Vánoc pracně shodili, se vám znovu budou vysmívat z nedopnutých kalhot. Italskými Velikonocemi se totiž musíte doslova „prožrat“.

28.3.2015 v 11:27 | Karma: 26,92 | Přečteno: 4310x | Diskuse| Cestování

Zuzana De Rosa

Voňavé, křupavé a plné chuti - prasátko jménem Porchetta

Nejoblíbenější rychlé občerstvení v Itálii voní po jemném vepřovém mase, bylinkách a křupavé kůrce. Žádná placatá rozemletá kráva v housce s marmeládou ji absolutně nemůže konkurovat. Prasátko se tady jmenuje Porchetta a najdete jí napříč celou Itálií ve stáncích, na trzích, u prodejců podél cest, ale i v masnách a obyčejných obchodech.

23.3.2015 v 14:27 | Karma: 24,16 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Cestování

Zuzana De Rosa

Můj (ne)přítel automobil

Já a automobil máme spolu takový zvláštní vztah-nevztah. Toužíme po sobě, ale nejsme příliš kompatibilní. Řízení mě v útlém mládí nikdy neoslovilo a to se mi na stará kolena vymstilo.

13.3.2015 v 13:42 | Karma: 18,23 | Přečteno: 863x | Diskuse| Ostatní

Zuzana De Rosa

Milostná romance v San Remu

S festivalem v San Remu je to tak trochu jako s Berlusconim - nikdo ho nechce, ale všichni ho volí. Stejně tak je to i se sledovaností tohoto hudebního festivalu. Údajně nikoho nezajímá, ale všíchni se něj koukají.

13.2.2015 v 1:31 | Karma: 30,12 | Přečteno: 8119x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2178x
Píšu jen tak, pro radost.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy