Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se (ne)hubne v Itálii

Zhubnout v Itálii? Pro mě naprosto neřešitelný problém. Já vždycky zhubnu jen v Česku. Teď zrovna jsem se vrátila a známí Italové si mě se zájmem prohlíželi a ptali se mě, jak je možné, že mě tak krátký pobyt doma změnil.

Na otázku, kolik jsi zhubla odpovídám, že vlastně ani nevím. Ale určitě něco ano, protože kalhoty jsou mi volné. Nevím, jestli je to tím, že když jsem doma, tak se v jídle odbývám, protože chci stihnout spoustu věcí za ten krátký čas, nebo je to jídlo, kterým se odbývám, bez zbytečných kalorií.

Pobyt doma mi zkrátka svědčí. Dokonce i můj muž si mě vždycky podezřele prohlíží a začíná mít trapné dotazy, čím to je, že se vracím vždy tak nabitá pozitivní energií. Je ovšem pravda, že tentokrát se mi vůbec nechtělo vracet zpět do Itálie. Ačkoliv miluji to své Toskánsko nadevše, nerada jsem opouštěla ten rozkvetlý moravský ráj a klidně bych si pobyt o pár dnů prodloužila.

Po návratu mi ale na mysl vyvstala otázka, jak to zařídit, aby se ta kila zase nevrátila a aby si navíc nepřivedla své další bratříčky a sestřičky. Uvědomila jsem si, že v Česku chodím každé ráno s pejskem na dlouhatánskou procházku, což mému tělu prospívá. I zavedla jsem podobný režim v Itálii. Psa tady sice nemám, ale venčím manžela. Každé ráno v sedm mu udělám snídani a než odjede do práce, odvezu ho autem (ano, už řídím) do cca 4km vzdáleného baru, na který je zvyklý a kde si musí nutně dát pořádné kafe (to ranní s mlékem se nepočítá), aby nezkolaboval a mohl pracovat cca do 10,00, kdy je třeba opět natankovat.

Poté ho zanechám svému osudu a vracím se zpět ty 4 kilometry po svých. Ranní slunce krásně hřeje a já mám po návratu blažený pocit, že jsem pro sebe něco udělala. Můj ostravský soused pan prof. Rajko Doleček by ze mě měl určitě velkou radost. No jo, ale to bych se nesměla vracet přes město. Ze všech ranních barů a pekáren to voní široko daleko. Italové i zahraniční turisti sedí venku u stolečků, snídají a čtou noviny. Probouzí se ve mně touha udělat si stejnou ranní pohodu doma na terase a většinou neodolám a v pekárně si koupím ještě teplý naducaný a voňavý croissant, který si nechám přímo na místě naplnit spoustou vanilkového krému. S touto kořistí se pak vracím domů a veškeré spálené kalorie jdou vniveč. Prof. Rajko Doleček vztyčuje pohoršeně prst a já si toho dne slibuji, že na večeři už jenom salát. Většinou to dopadne tak, že zavolá tchýně, abychom se u ní stavili, že něco uvařila. To něco je samozřejmě kalorická bomba, které nelze odolat, navíc snězená až kolem deváté večer. A kila se znovu vrací a chechtají se mi za zády.

A o víkendech to není lepší. Můj muž musí mít v každém případě těstoviny. Nevím, co to má za úchylku, cpát se jimi každý boží den, ale musela jsem se s tím smířit. Má to ale i své výhody. Uvařit těstoviny s něčím je otázka asi 10 minut. Takže v době kolem poledne, kdy se v Česku již kouří ze všech hrnců, já se škrabu za uchem a přemýšlím, co k obědu. Základ je svařená osolená voda, která vesele bublá v hrnci až do příjezdu manžela. Poté se do ní hodí nějaká těstovina a vedle v rendlíku se udělá omáčka. Pětiminutovka a manžel je spokojen. No řekněte, není to bájo. Pak stačí dát na stůl jen nějaké sezonní ovoce a je to. Na otázku moji maminky, co dělám k obědu, tedy odpovídám: osolenou vodu. Zní to tak dietně.

Moje kamarádka Eva Rýznerová ve své knize o Itálii popisuje, že těstoviny jsou afrodiziakum, po kterém se hubne. Evi teda, já myslím, že důvod toho hubnutí bude někde jinde. Přiznej to.

Nemůžu si stěžovat, že bych měla málo pohybu, ačkoliv denně několik hodin sedím u počítače a řídím svoji cestovní agenturu, zbytek času věnuji různým pohybovým aktivitám. Problém tedy bude v jídle. Potřebovala bych nějakou příručku, jak se vyhnout italským dobrotám a jak posílit pevnou vůli.

Kdo krucinál tvrdí, že středomořská kuchyně je dietní ?

Autor: Zuzana De Rosa | pondělí 11.5.2015 8:12 | karma článku: 30,57 | přečteno: 4208x
  • Další články autora

Zuzana De Rosa

Velikonoce v Itálii? Plus 10 kg !!!

Prožít velikonoční svátky v Itálii znamená připravit se na to, že vaše snaha zhubnout dostane vážné trhliny a všechna kila, která jste od Vánoc pracně shodili, se vám znovu budou vysmívat z nedopnutých kalhot. Italskými Velikonocemi se totiž musíte doslova „prožrat“.

28.3.2015 v 11:27 | Karma: 26,92 | Přečteno: 4310x | Diskuse| Cestování

Zuzana De Rosa

Voňavé, křupavé a plné chuti - prasátko jménem Porchetta

Nejoblíbenější rychlé občerstvení v Itálii voní po jemném vepřovém mase, bylinkách a křupavé kůrce. Žádná placatá rozemletá kráva v housce s marmeládou ji absolutně nemůže konkurovat. Prasátko se tady jmenuje Porchetta a najdete jí napříč celou Itálií ve stáncích, na trzích, u prodejců podél cest, ale i v masnách a obyčejných obchodech.

23.3.2015 v 14:27 | Karma: 24,16 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Cestování

Zuzana De Rosa

Omyl jménem Mozzarella

Za devatero horami a devatero řekami, v jedné malé vesnici v italské Kampánii, žil byl sýrař Pasquale. Jednoho dne se probudil do zakaboněného rána, i z postele vstal jak se říká zadkem napřed, nasnídal se a ještě celý rozcuchaný

16.3.2015 v 15:32 | Karma: 27,93 | Přečteno: 4605x | Diskuse| Cestování

Zuzana De Rosa

Můj (ne)přítel automobil

Já a automobil máme spolu takový zvláštní vztah-nevztah. Toužíme po sobě, ale nejsme příliš kompatibilní. Řízení mě v útlém mládí nikdy neoslovilo a to se mi na stará kolena vymstilo.

13.3.2015 v 13:42 | Karma: 18,23 | Přečteno: 863x | Diskuse| Ostatní

Zuzana De Rosa

Milostná romance v San Remu

S festivalem v San Remu je to tak trochu jako s Berlusconim - nikdo ho nechce, ale všichni ho volí. Stejně tak je to i se sledovaností tohoto hudebního festivalu. Údajně nikoho nezajímá, ale všíchni se něj koukají.

13.2.2015 v 1:31 | Karma: 30,12 | Přečteno: 8119x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. ČTK to sdělila...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 24 lidí

1. května 2024  9:09,  aktualizováno  12:45

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP...

Jak jsou na tom Češi s cizími jazyky. Angličtina stále víc válcuje němčinu

1. května 2024  12:40

Je to tak trochu tradiční předvolební evergreen. Před každými volbami, a především těmi evropskými,...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2178x
Píšu jen tak, pro radost.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy