Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Expedice England 2007 (1. část)

Naše výprava do nových světů a možná ještě dál začala velmi fádně a to na letišti v Praze Ruzyni. Výprava čítala tři členy. Byl jsem jím já, Petr a Honza. Byli jsme plní nadějí a ideálů. Bylo těžké opustit teplo domova a vydat se do pro nás neznámých končin světa. Přesto touha našich cestovatelských srdcí byla silnější. Naše výprava nic neponechala náhodě a vše si důkladně naplánovala aby nás v té daleké Anglii nic nepřekvapilo. Chtěli jsme poznat soudobý život v Anglii a vše co k tomu patří.

Pružný mužDavid Adámek

Konečně se letadlo odlepilo od země a nás zasáhl ten osvobozující pocit cestovatelů... Vše jsme nechali za sebou a krásné neznámé před sebou. Jako správní cestovatelé jsme příliš neplatili za pohodlí či jídlo, ale za zážitky. Letěli jsme proto nízkorozpočtovou společností Jednoduchý tryskáč (Easy Jet) a vše tomu také odpovídalo... Nízkorozpočtové letušky se sotva vešli do úzké uličky v letadle, díky jejich nízkorozpočtovým zadkům. Nám však trocha nepohodlí při průchodu letušky nevadila. Trochu nás však znervózňoval náš spolucestující arabského vzhledu, kterému příšerně smrděly nohy. Naše nervozita ještě poněkud vzrostla, když si vytáhl knihu s názvem "Podoby moderního terorismu" (v překladu). Naštěstí zůstalo pouze u knihy a my v klidu a bezpečí přistáli v Londýně. Z toho plyne jasné poučení: Každý terorista není špatný, jen některým smrdí nohy. Na letišti jsme si vychutnali pocit občanů EU a šli do oddělní "EU citizens". Odbavení proto proběhlo rychle a nemuseli jsme se mačkat s ostatním světem.

Teď jsme mohli začít poznávat skutečnou Anglii...Náš první cíl byl získat přístřeší nad hlavou v tomto Babylóně. Duch světové metropole na nás dýchl okamžitě s výstupem na Victoria station. Pověstný mumraj a zdánlivý chaos byl všudy přítomný. Naše nové obydlí mělo skvělou adresu přímo v centru ve čtvrti Westminster. Byl to krásný sklepní pokoj hned vedle prádelny s překrásným výhledem do cihlové zdi. Na víc jako bonusový program jsme si mohli popovídat s polskými dělníky, kteří každé ráno procházeli naší koupelnou. Adresa našeho nového obydlí byla hlavní předností.

Po ubytování jsme hned vyrazili na průzkum této pulzující evropské metropole. Jako správní cestovatelé jsme hned vyrazili za královnou abychom vyřídili pozdravy z Čech a Moravy. Když jsme dorazili k Buckingham palace nikdo nám neotvíral ani nás nevítal. Nezlobili jsme se proto na královnu, má svých povinností jistě dost a také jsme se měli asi ohlásit. Udělali jsme si alespoň několik fotografií s japonskými turisty a Buckinghamem a pokračovali dál. Šli jsme po známé ulici The Mall, protože jak nás učila naše učitelka angličtiny, zde vždy potkáte nějakou tu známou světovou osobnost či celebritu....Tak nevím jestli se pletla naše paní učitelka ... nebo její učebnice, ale ten den očividně měli světové celebrity na práci úplně něco jiného než se náhodou procházet po The Mall. Ale mohli jsme si říci byli jsme tam a zdokumentovali to.

Po krátkém hledání a určování azimutu jsme nalezli Trafalgar square. Co bych Vám o něm pověděl...Je to místo plné holubů, fontán, lvů a adresa Národní Galerie. Jednoho ze lvů se nám podařilo zkrotit a ochočit si ho. Pořídili jsme si jednu nenucenou fotografii z jeho hřbetu. Pak už jsme dychtili po umění a zavítali jsme do galerie. Vzpomněl jsem si, že jsou zde umístěné slavné Van Goghovi Slunečnice. Chtěl jsem je proto vidět na vlastní oči. Prošli jsme celou galerii, která je plná světových unikátů, ale na místě kde měl být můj vytoužený obraz, byl jen malý proužek papíru s nápisem "obraz je na zkoumání". Bylo to první hořké zklamaní naší výpravy a ještě se zde nesmělo fotit. Tak jsme alespoň pořídili cenné foto záchodků v Národní galerii...to bylo jediné místo v celé budově, kde fotografování nebylo zakázáno.

Den byl ještě dlouhý a tak jsme pokračovali. Dostali jsme se do hovorů s místními...Zvláště zajímavý byl rozhovor s Panem Fretkou, tak jsme si ho pracovně pojmenovali. Byl to příjemný starý vágus, který si nechal ochotně pohladit svou fretku, kterou si vodil na vodítku za sebou. Byl to zajímavý zážitek, bohužel se za mnou táhl ještě dlouho v podobě zápachu. Obá příliš nedbali na svou hygienu a jejich zápach zkažených mušlí se nedal ničím přebít.

A přiblížilo se pozdní odpoledne......

pokračování příště.

Autor: David Adámek | neděle 3.2.2008 23:53 | karma článku: 8,48 | přečteno: 720x
  • Další články autora

David Adámek

Muslimská komunita musí skončit se shovívavostí

Ač většina Evropské muslimské komunity žije v poklidu, má vnitřní problém s překrucováním svého vlastního náboženství, které ohrožuje ostatní (včetně muslimů samých) a tím zároveň ztrácí svůj obraz i vlastní legitimitu a možná i identitu. Bylo by pokrytecké a trochu i hloupé říkat, že terorizmus posledních let nesouvisí s Islámem. Kolik teroristů odvolávající se na Buddhismus nebo Hinduismus v nedávné době spáchalo velký teroristický čin?

12.1.2015 v 20:13 | Karma: 25,69 | Přečteno: 1240x | Diskuse| Politika

David Adámek

Bez Havla a bez legrace

O tom, že Václav Havel jaksi chybí, se toho napsalo už dost. Ale jeho nepřítomnost ve společenské debatě je čím dál tím tíživější. Debaty lídrů jsou bez nápadu, sebestředné, plné žlučovitosti a hlavně bez legrace. Chybí nadhled, veselost, tmelení národa a myšlenky, které vás nutí přemýšlet.

5.1.2014 v 17:59 | Karma: 16,17 | Přečteno: 901x | Diskuse| Politika

David Adámek

Těžký život v pivovaru

Čas od času se stává, že někdo začne žít a pracovat v pivovaru. Když ten někdo jste přímo vy, tak to začíná být rázem zajímavější událost, která stojí za pozornost. Práce v pivovaru je pro mnohé jen nedostižným snem.

10.12.2013 v 21:29 | Karma: 10,10 | Přečteno: 550x | Diskuse| Osobní

David Adámek

Gangnam style na živo

Videoklip Gangnam style se stal internetovým fenoménem YouTube s ohromnou popularitou. O čem je vlastně tato bizardní zběsilost pochopíte snad jen, když navštívíte čtvrť Gangnam ve městě Soul.

24.11.2012 v 18:18 | Karma: 10,09 | Přečteno: 1045x | Diskuse| Cestování

David Adámek

Kde je Nobelova cena?

Nevíte co dělat po vysoké škole a nechce se vám moc pracovat? Staňte se vědcem, ze začátku žádné velké peníze nevyděláte, ale s prací se to také nepřehání. Tak by mohl znít inzerát vysokých škol nebo výzkumných pracovišť.

19.1.2012 v 19:02 | Karma: 12,82 | Přečteno: 741x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil

18. května 2024  20:21

Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1295x
Příležitostný divadelní herec, absolvent katedry kybernetiky, fanoušek fotbalu, cestování a života.