Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Matka Příroda

20. 1. 2012 0:38
Několik poznámek

1) Měřítkem kvality vědecké práce v základním výzkumu není počet patentů, ale počet publikací a zejména pak počet citací (odkazů na tyto publikace v jiných publikacích). Těžko lze patentovat poznatky základního výzkumu, nehledě na to, že to mnohdy ani není etické (jak lze patentovat něco, co "stvořila" příroda?). Bez základního výzkumu ovšem nemůže být ten aplikovaný s jeho patenty.

2) Peněz na výzkum je relativně dost. Asi polovinu jich ovšem spolyká "aplikovaný výzkum", který je spíše "zaváděním inovací". Tyto peníze rozdělují ministerstva a není u jejich spotřeby příliš velká kontrola, takže se nezřídka stává, že je spotřebují soukromé firmy a jejich výstupy jsou více než pochybné a s vědeckou prací nemají nic společného. Naopak v základním výzkumu pokud nesplníte zadání grantu od grantové agentury (např. GAČR), tak ten grant sice nemusíte vracet, ale už si u příslušné grantové agentury neškrtnete. A u nás je takových grantových agentur opravdu málo.

0 0
možnosti

Matka Příroda

20. 1. 2012 0:47
Re: Několik poznámek

3) Množství investovaných peněz do výzkumu není zárukou špičkové vědy ("Nobelovek"). K ní je totiž také nutné přilákat ze zahraničí špičkové vědce - a to je otázkou prestiže příslušné instituce (přiznejme si, že naše příliš prestižní nejsou, a takovéto vědecké "hvězdy" si hodně rozmyslí, zda si budou "kazit životopis" pobytem v málo prestižní instituci) a také otázkou toho, zda jsme tyto hvězdy ochotni zaplatit. Vědecké hvězdy jsou srovnatelné s vrcholovými sportovci, a pokud mají přijít, potřebují opravdu skvělé podmínky. Izraelci je dokáží přilákat, my ne. Ostatně, my ani nejsme schopni přilákat Čechy, kteří odešli do světa na zkušenou - např. jeden můj kamarád se nedávno chtěl vrátit po studiu PhD. v Německu, ale když viděl, jak chaoticky probíhá reforma financování vědy, raději šel děkat postdoka do USA a vůbec není  jisté, zda se ještě někdy vrátí. V našich vědeckých institucích tak na rozdíl od západních pracují téměř výlučně Češi a z cizinců Slováci, Ukrajinci, Rusové, apod.

0 0
možnosti

kotja

19. 1. 2012 22:07
Náhodou

Zívání je nakažlivé, protože tak půjde spát celá tlupa najednou.

A rád budu platit tisíc vědců pod podmínkou, že než se budou snažit jít s výsledky do politiky, tak to je ještě pořádně otestují a do politiky s nimi půjdou ta deset let po mé smrti.

0 0
možnosti

Emiliano Zapata

19. 1. 2012 20:52
Ty to s tím pravopisem asi nevytrhneš.

1 0
možnosti

dolch

19. 1. 2012 20:43
Někdo se asi bude trochu vztekat

ale myslím, že je to vcelku trefné :-)R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1295x
Příležitostný divadelní herec, absolvent katedry kybernetiky, fanoušek fotbalu, cestování a života.