Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Buďte v kontaktu se svým vnitřním dítětem. Tomu zraněnému můžete pomoci

Vnitřní dítě je koncept, který říká, že v každém z nás je pořád část dítěte. I přesto, že stárneme a zrajeme, vnitřní dítě v nás zůstává a může ovlivňovat naše životy, ať už pozitivně či negativně.

Proč věnovat pozornost našemu vnitřnímu dítěti?

Kontakt s naším vnitřním dítětem nám může do života přinášet energii, radost, hravost, kreativitu a spontaneitu, kterou jsme mnohdy postupem času ztratili a stali se z nás spíše „vážní a rozumní dospělí“.

První krok při navázání kontaktu s vnitřním dítětem

První věc je, že potřebujeme zjistit, jak se naše dítě v různém věku mělo, jak mu bylo a jak je na tom teď. – Je zahojené, zdravé, v bezpečí a v pohodě? Anebo je spíše bojácné, neurotické a ustrašené? Případně je dokonce nějak zraněné či zničené?

Mohlo se stát, že jsme v dětství zažili situace, které nás zranily, situace, kdy nebyly naplněny naše potřeby, situace, které pro nás byly traumatizující. Tyto zážitky nás nějakým způsobem formovaly a mohou naše životy a chování ovlivňovat i v přítomnosti.

Jak na tom naše vnitřní dítě je, můžeme zjistit pomocí různých analýz, meditací, imaginací apod.

Co když je naše vnitřní dítě nějak zraněné?

V momentě, kdy je naše vnitřní dítě nějakým způsobem zraněné a nezahojené, vytvoří se většinou nějaký reaktivní výtvor. Tedy, že v dospělosti často nejsme schopni být plně vyzrálí, integrovaní a celiství. Což se následně často snažíme nějakým způsobem kompenzovat nebo zastírat. Vypadat to může třeba tak, že nejsme v dospělosti schopni na některé situace reagovat dostatečně „dospěle a vyzrále“, ale volíme naopak reakce, které nejsou pro danou situaci funkční, mohou působit zvláštně až nevhodně, či mohou být spojené se silnými (nelibými) emocemi.

Lze zraněné vnitřní dítě uzdravit?

I přesto, že zjistíme, že naše vnitřní dítě je nějakým způsobem zraněné, nic není ztraceno. V takovém případě můžeme našemu vnitřnímu dítěti pomoci rány zahojit.

Metod a způsobů, kterými můžeme našemu vnitřnímu dítěti pomoci se uzdravit, je spousta. Ať už se jedná o různé psychoterapeutické přístupy či imaginativní techniky. Důležité je vybrat si takový způsob, který vám bude sedět a bude plně vyhovovat vaší osobnosti.

Pomozte vnitřnímu dítěti zpracovat události, které vás i v současnosti trápí a ničí

  • První věc, která může pomoci léčit a zahojovat dřívější rány, je poskytnout vnitřnímu dítěti dostatečnou oporu, ochranu a podporu z naší dospělé pozice. Tedy z pozice někoho, kdo vše, co se stalo, zažil a přežil. Uvědomme si, že jsme v sobě měli možnosti a zdroje, jak danou situaci přežít a zvládnout.
  • Nevyčítejte si, že jste to „měli zvládnout lépe“. Je běžné, že bychom si někdy přáli některé situace zvládnout lépe (efektivněji), ale důležité je uvědomit si, že jsme v každou chvíli dělali přesně to, co jsme mohli, co bylo v našich silách, abychom to nějak zvládli. Nicméně nyní se můžeme na danou situaci podívat znovu „dospěláckýma očima“ a pomoci vnitřnímu dítěti tu situaci pojmout jinak, zažít ji jinak….
  • S přerámováním prožitých situací vám může pomoci například zkušený psychoterapeut či prožitkové kurzy a semináře, které jsou na toto téma přímo zaměřené.

Vyzkoušejte imaginaci, v rámci které se se svým vnitřním dítětem setkáte

Jednou z dalších metod, která může pomoci zahojit zranění vnitřního dítěte, je (vedená) imaginace, kdy vás někdo (často se opět jedná o psychologa, terapeuta,…) provede procesem setkání s vaším vnitřním dítětem tak, aby pro vás byl co nejpřínosnější - abyste navázali tento kontakt, pochopili, co se vám snaží vnitřní dítě říct, co od vás potřebuje…

  • Klíčové v rámci této metody je to, že se na vámi vybraném bezpečném, klidném a příjemném místě setkáte se svým vnitřním dítětem. Může se jednat o místo, které znáte právě z dětství, a cítili jste se tam v pohodě a v bezpečí, případně si toto místo můžete sami vytvořit tak, aby plně odpovídalo vašim potřebám.
  • První setkání s vnitřním dítětem může být dosti překvapivé a zajímavé. A je potřeba, být připraveni na to, že cokoliv přijde, kdokoliv přijde (v jakémkoliv věku a jakkoliv na tom bude), abyste ho uměli přijmout s láskou a klidem. Protože jste to vlastně vy sami, takže je důležité si zbytečně neublížit ještě nějakým nepřijetím a odmítnutím.
  • Naslouchejte během setkání svému vnitřnímu dítěti, jeho potřebám, buďte mu oporou v tom, co potřebuje, poskytněte mu lásku a pochopení.
  • Se svým vnitřním dítětem se na vybraném klidném a bezpečném místě můžete následně setkávat opakovaně, kdykoliv, kdy to budete potřebovat.

Jak zmiňuji již na začátku článku, kontakt s naším vnitřním dítětem a využívání jeho energie nám může pomoci zažívat v životě více radosti, být spokojenější, spontánnější, využívat ve svém životě i vztazích více svou kreativitu a hravost. Takže určitě stojí za zkoušku být s ním v kontaktu (a případně mu pomoci překonat dávná zranění).

Autor: Lukáš Dastlík | čtvrtek 6.6.2024 18:40 | karma článku: 4,09 | přečteno: 93x
  • Další články autora

Lukáš Dastlík

Hranice v (partnerských) vztazích: Proč jsou důležité a jak je nastavit?

Hranice ve vztazích často začneme řešit až ve chvíli, kdy máme dojem, že nám někdo ty naše překračuje. Proč je důležité si hranice ve vztazích nastavit včas a dostatečně jasně? A jak to udělat?

19.6.2024 v 13:24 | Karma: 5,92 | Přečteno: 150x | Diskuse | Společnost

Lukáš Dastlík

Co by o sobě měli partneři vědět?

Jaké informace by o sobě měli partneři vědět, pokud chtějí funkční dlouhodobý vztah? Na to se podíváme v dnešním článku.

12.6.2024 v 17:39 | Karma: 9,34 | Přečteno: 228x | Diskuse | Společnost

Lukáš Dastlík

Nejste s něčím spokojeni? Tak to změňte

„Něco se mi nelíbí, tak to prostě změním.“ - Jak ale docílit toho, abychom díky změnám dosáhli toho, co chceme, změny byly dlouhodobě funkční a udržitelné a ještě jsme z nich byli nadšení?

23.5.2024 v 20:20 | Karma: 8,11 | Přečteno: 193x | Diskuse | Společnost

Lukáš Dastlík

Emoce jako náš spojenec? Jak s emocemi pracovat a neutopit se v nich

Mnozí lidé stále vnímají projevení emocí jako selhání - ukazatel toho, že danou situaci nezvládli. Je to ale skutečně tak? A jak s emocemi pracovat, aby nám nebyly překážkou, ale naopak pomocníkem?

14.5.2024 v 19:56 | Karma: 4,61 | Přečteno: 77x | Diskuse | Společnost

Lukáš Dastlík

Co když nám žárlivost začne přerůstat přes hlavu?

Kdo by už někdy neslyšel úsloví „Kdo nežárlí, nemiluje“. - Je to ale skutečně tak? Co když nám žárlivost naopak náš vztah a každodenní fungování v něm začne narušovat?

7.5.2024 v 13:08 | Karma: 3,38 | Přečteno: 103x | Diskuse | Společnost
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 5,84
  • Průměrná čtenost 420x
Psycholog, psychoterapeut a tvůrce integrativního konceptu rozvoje osobnosti Life Dynamic, který je koncipován tak, že si každý jedinec do tří let vybuduje život podle svých představ. Motto: „Každý z nás má dostatek zdrojů pro dosažení svých přání."

Seznam rubrik