Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dobrá matka

Ještě se děti ani nenarodily a už jsem se snažila být dobrá matka – správně jíst, dostatečně spát, hezky na ně mluvit a hladit je, připravit jim všechno co budou potřebovat – správnou matraci, postýlku, kosmetiku, oblečení. Zdá se to být hračka, ale nebyla.

Správně jíst se mi nedařilo ani ve snu – díky několikanásobnému množství hormonů jsem měla nejen celodenní nevolnosti, ale i zvracela až do 5. měsíce. Už ve třetím měsíci jsem doktorovi plakala, že je sice príma, jak mám štíhlá stehna a zadek jak už dlouho ne, ale z čeho ty chudinky porostou?! Doktor mě uklidňoval, až jsem si vzpomněla, jak jsem jako dítě (ale již dávno narozené) taky vůbec nejedla a moji rodiče cca v mých dvou letech zjistili, že žít se dá asi i jen ze vzduchu a vody. Teorie se doktoru moc líbila a s úsměvem poznamenal, že to je skvělý, že to musí naučit ty svoje – ty že by prej pořád něco jedly!

Dostatečně spát se mi nedařilo nikdy a v těhotenství už vůbec ne – pokud už jsem usnula, měla jsem šílené sny, kdy jsem např. porodila 12 dřevěných a 12 plastových vojáčků nebo ne dvojčata, ale osmerčata – a byli tak malinký, že jsem je měla v platech na vajíčka a řešila, jak je budu kojit, když mají takový malinký pusinky… no prostě mazec. Když mě zrovna nevzbudila nevolnost nebo jsem zrovna neobjímala naši mísu, tak jsem zase nemohla usnout. A to už ani nemluvím o poslední stadiu, kdy už jsem spala jenom ve skoro sedě a nemohla se otočit ani na jeden bok, protože buď protestovala Elí, že jí umačkávám já a navíc se na ní valí ještě pan bratr nebo obráceně…

Hezky na ně mluvit a hladit je bylo ze všeho nejjednodušší, ale i tady bylo úskalí – od počátku mi všichni – nezávisle na sobě - říkali, že budu mít dva kluky a tudíž jsem na ně mluvila až do 5. měsíce - než mi po výsledku plodové vody řekli, že čekáme chlapečka a holčičku -  jako na dva kluky, tak snad to na naší Elí nenechalo nějaké následky!

Jo a správná matrace – cha, zase bojovka – jen se kouknete na net, zjistíte, že to je hotová věda – jestli bude tlustá tolik a tolik centimetrů (protože monitor dechu funguje jen na určitou šířku matrace), jestli bude tvrdá, měkká nebo polotvrdá, jestli bude pěnová nebo kokosová nebo bambusová, řešila jsem to, včetně čtení všech možných kritik a doporučení skoro nonstop dva dny! Postýlka nebyla o nic lehčí – ty dřeva, aby nám ladil k jinému nábytku (od počátku si děti budou utvářet estetické cítění), taky musí vydržet, až budou děti větší a budou třeba rumplovat (zvláště budou-li po mě), do malého bytu je ideální, aby měla šuplík a v neposlední řadě, aby nebyla šíleně drahá. Takže cca 3 dny. Ještě, že těhotenství trvá tak dlouho! No a kosmetika – aby byla vhodná od 1. dne, hypoalergenní, na všechny možné části těla (zadečkem počínaje a vlásky konče) a aby u toho děti neuronily slzu. To byl další průzkum trhu – jak jen jsou ty miminka úžasný business… Oblečení jsem naštěstí částečně dostala od kamarádky mající staršího chlapečka a na holčičku ho – jsa upoutaná většinu času těhotenství nedobrovolně k posteli – nakoupila přes internet, především přes bazárky, kde sice taky řádí neuvěřitelný business, ale přece jen se tu dá nakoupit i spousta parády za málo peněz.

No a pak jsou tady – maličký uzlíčky štěstí a taky trochu neštěstí – protože je občas něco trápí a vy dost často nevíte co… po nějaké době si ale vytvoříte jakýsi check list a jedete podle něj: hlad, mokrá plínka, prdíky, zima, teplo, pochovat, dudlíček a dle toho tedy buď krmíte, přebalujete, masírujete, mažete, cvičíte, oblečete víc nebo míň, chováte – pozor u toho je třeba zásadně chodit jinak se to míjí účinkem, případně dáte dudlíka a když ani to nezabírá a opakujete se to stále dokola a už jsou asi 4 hodiny v noci, propadáte beznaději, že opravdu nejste dobrá matka…

Navíc když máte nějaké psychologické vzdělání, myslíte při tom všem ještě na Erika Eriksona a na to, že si děti budují důvěru a vztah nejen k vám, ale i k celému světu, vzpomínáte taky na Johna Bowlbyho a tu důležitou vazbu na jednu počáteční pečující osobu, občas taky – hlavně pod vlivem nevyspání a nervů skoro na dranc - na profesora Matečka a psychickou deprivaci v dětství a tak tedy do úmoru těla i duše chováte a chováte, vždyť přece láska ještě nikdy nikomu neublížila!, až máte bloklou páteř (hlavně s postupem času, jak ty uzlíky přibývají na váze), přetížené klouby v zápěstí, takže vám občas vyskočí a udělá se vám takový „pařátek“. Snažíte se být stále milá, hodná, dobře naladěná a na mysl vám naskakuje, že hlavně musíte být čitelná a autentická, abyste snad podle jedné z teorií z dítěte nevychovala schizofrenika.

Ufff… občas vás napadá, jestli tohle je to nejkrásnější období v životě ženy?! Ano je, protože i když už nemůžete a skoro spíte ve stoje, tak když se na vás to vaše miminko poprvé usměje, dobije vás to a vytvoří serotoninu víc než krabička belgické čokolády (bez níž si tedy zvláště šestinedělí ani nedokážu představit!), nebo když to svoje bezbranné miminko držíte v náruči a ono saje a vy vidíte, jak mu chutná a šťastné a cítíte se opravdu v bezpečí - tak ačkoliv máte bradavky celé bolavé, tak to všechno stojí za to!

A to ještě nemluvím o tom mateřském instinktu – že to je tak silný pud jsem tedy nečekala. Ne, že bych byla bývala nějaká extrémně submisivní a pasivní, to tedy nikdy ne, ale čeho jsem schopná, abych ochránila svoje děti, aby se jim nic nestalo, aby jim nikdo nemohl nijak ublížit, to si někdy připadám až jako lvice.

Takže snad navzdory všem svým pochybnostem, občasným záchvěvům zoufalství, jsem přeci jen alespoň trochu dobrá matka.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Olga Daskin | pondělí 5.3.2012 11:41 | karma článku: 16,86 | přečteno: 1602x
  • Další články autora

Olga Daskin

Óda na práci

Pátek večer Elí: „Mami, když mám opravdovou peněženku a v ní ty kartičky (permanentka na vláček na Žofínském ostrově, karta do petcentre) a hodně peněz (15,- Kč), tak to už bych mohla být opravdová maminka, že jo?“

13.12.2015 v 16:55 | Karma: 11,68 | Přečteno: 349x | Diskuse| Osobní

Olga Daskin

Den jako vymalovaný

Je krásné se ráno vzbudit do modré oblohy a svitu slunce, slyšet ve dvoře ptáky zpívat a na okně vidět všechno kvést.

7.5.2015 v 21:47 | Karma: 6,84 | Přečteno: 167x | Diskuse| Miniblogy

Olga Daskin

Slabost

Ačkoliv si moje děti myslí, že maminka je něco jako polobůh nebo přinejmenším chodící wikipedie, jsem pořád jenom člověk a mám dost slabin. Jednou z nich je bezesporu slabost pro červený hrnek s bílým vnitřkem a nápisem Nescafé.

1.7.2014 v 7:58 | Karma: 11,63 | Přečteno: 517x | Diskuse| Letní povídka

Olga Daskin

Turecký deník - šílení poprvé

Zatímco v poklidu večeříme v kuchyni a děti si malují v obývacím pokoji, přijde do kuchyně Elí, aby nás sdělila, že Erdík je celej počmáranej – „Takhle“, ukazuje po obličeji, „je celej červenej.“ Za chvíli se přichází Erdík sám pochlubit – červenou barvu má po celý puse a bradě – odkládním se ledabyle od stolu a ptám se ho: „Není to krev, že ne?“, načež z dosavadní úrovně lenochoda přejdu do tempa závodního chrta a v pikosekundě mu stírám tu krev z obličeje a snažím se najít zdroj krvácení.

11.6.2014 v 12:44 | Karma: 13,02 | Přečteno: 1169x | Diskuse| Cestování

Olga Daskin

Můj otec je veverka

Fakt. Vlastě jsem to nevěděla celých 35 let, až dneska mi to maminka pověděla a přitom to bylo jasný už dlouho. A začalo to tak nevinně.

20.12.2013 v 7:45 | Karma: 10,59 | Přečteno: 505x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Vláda jedná o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Zelenskyj ruší všechny zahraniční cesty, situace na frontě mu neumožňuje odjet

15. května 2024  9:34,  aktualizováno  12:28

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkládá všechny zahraniční návštěvy. Uvedl to jeho mluvčí...

Předstíral záchvat epilepsie a utekl z léčebny, nebezpečného muže hledá policie

15. května 2024  12:14

Policisté hledají nebezpečného muže podezřelého z loupežného přepadení, který po zadržení dnes ráno...

Dodávky munice Ukrajině nevylučují jednání o míru, koriguje Pavel rozhovor

15. května 2024  12:06

Dodávání vojenské munice na Ukrajinu je součástí její podpory, uvedl v úterý prezident Petr Pavel...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 941x
Vystřídala jsem řadu profesí – od učitelky v mateřské, posléze střední škole, konzultantky na Lince bezpečí, koordinátorky a manažerky vzdělávání dospělých, občasného lektorování pro učitele a vedení adaptačních soustředění pro studenty prvních ročníků středních škol, vytvářela jsem a tutorovala e-learningové kurzy. Většinu z toho najednou, jinak bych se asi nudila. Abych se nenudila ani na mateřské dovolené, narodila se mi dvojčata. Dlouho jsem psala jen pro své známé – baví mě zachycovat ta kouzla okamžiku a jedinečnost zážitků, na které by se jinak zapomnělo, či si jen tak rovnat myšlenky – až mě přesvědčili, abych si založila blog.