Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Turecký deník - šílení poprvé

Zatímco v poklidu večeříme v kuchyni a děti si malují v obývacím pokoji, přijde do kuchyně Elí, aby nás sdělila, že Erdík je celej počmáranej – „Takhle“, ukazuje po obličeji, „je celej červenej.“ Za chvíli se přichází Erdík sám pochlubit – červenou barvu má po celý puse a bradě – odkládním se ledabyle od stolu a ptám se ho: „Není to krev, že ne?“, načež z dosavadní úrovně lenochoda přejdu do tempa závodního chrta a v pikosekundě mu stírám tu krev z obličeje a snažím se najít zdroj krvácení.

 – Zatímco zjišťuju, že to fakt je krev a teče to z horního rtu, Yuksel běží pátrat po stopách činu, tchán volá: Bože, bože – tedy Allah, allah!!, švagrová má obličej zkřivený jako pohledem na potápějící se Titanic. Po zkušenostech s krvácením z nosu beru z lednice led a stavím krvácení chlazením týla, položením dítěte do polosedu a chlazením krvácejícího místa. Zatímco tchán stále volá totéž, švagrová asi stále sleduje Titanic, přichází Yuksel s holicím strojkem – děti si nemalovaly, ale byly v Tamerově pokoji, Erdík našel holicí strojek a zkusil se poprvé oholit. Jak už to u nových strojků bývá, jsou břity tak ostré, že se s nimi málokterý chlap nepořeže, zvlášť když ho drží v ruce poprvé. Zatímco místo stále krvácí, chválím syna, jak je statečný, že vůbec nebrečí. To se o tchánovi říct nedá, stále běduje a volá, že musíme jet do nemocnice. Mile ráda bych ho tam samotnýho poslala, ale asi na jiný oddělení, než si představuje.

Zatímco už to teče je míň, je poznat, že ranky jsou dvě a ta menší už krvácet přestala, Canan to nevydržela a volala nějaké příbuzné, co pracuje jako zdravotní sestra – pokud nezastavíme krvácení do 10 minut, máme jet k doktoru.  – Už to teče asi 20 minut, což je další důvod k místní panice a děda se obléká, že jedeme do špitálu. Upozorňuji manžela, že pokud se někam pojede, o čemž silně pochybuju, tak leda bez dědy! Trvám si na tom, že jet do nemocnice s lehce pořezaným rtem je pitomost a že tam jsou od jiných případů. Naštěstí Erdík usnul, což mi trochu nahrává – přece ho nebudeme budit, ne?! Panika už zachvacuje i mého muže – není divu, soused, co mezitím přišel opravit havárii vody v koupelně při pohledu na spící dítě s trochou krve na puse, říká, že bysme měli jet do nemocnice. Začínám si připadat jako na Marsu a taky jako opravdu hodně špatná matka, které je zdraví jejího dítěte téměř lhostejné. Přichází z práce Tamer a tváří se dost zbědovaně – během cesty domů, se už od Canan po telefonu dozvěděl, že se hošík pořezal právě jeho strojkem. Naštěstí je Tamer normální a říká, že bych měla tlačit na to místo, kde to teče tamponem. Když to po 10 minutách nepřestane, tak uvidíme. Ještě že mám s sebou set první pomoci – alkoholová tampon k desinfekci jsme již použila a sterilní gázou stlačuju krvácející místo. Po 5 minutách ještě trochu teče, po deseti už ne, ale tampon je zaschlou krví přilepen k původně krvácejícímu místu. Chce se mi volat: „Huráá!“, ale tchán stále stejně běduje, i když už o něco míň, neb jsme muže v průběhu upozornila, že jestli děda nepřestane, ať jde do jiné místnosti. Canan stále chce jet do nemocnice.

Děkuji Bohu, ať už se jmenuje jakkoliv, že sem poslal včas Tamera, jinak bych se asi zbláznila. Společnými silami ostatní přesvědčujeme, že jet do nemocnice fakt nemá smysl, odrážíme ataky typu: „A co když si to v noci strhne a zase mu to poteče?!“ a zatímco Erdík spí, odstřihávám okolí přilepeného tamponu, aby ho to co nejmíň lochtalo a svádělo ke stržení.  Obraz v pokoji je asi takovýto. Dítě s tamponem 1x1 cm přilepeném na puse poklidně oddechuje a spí, já sedím u něj a okolo je tchán již potichu a sledujícího ho jako svatý obrázek, vedle je švagrová, která se tváří, jako by měl malý otevřenou zlomeninu a šíleně při tom trpěl a navrhuje, že u něj bude celou noc sedět a hlídat ho, naproti na gauči leží tchyně a taky z nás nespouští oči. Tamer jel do nemocnice za svým těžce nemocným tatínkem  - správně vyhodnotil, kde teď asi může být užitečnější. Oznamuju, že jdeme spát a malého beru s sebou, bude spát s námi v posteli, načež tchán nevěřícně zírá, že jsem něčeho takového schopná a švagrová opakuje, že ne, že ona ho bude celou noc sledovat. Opakuju, že jdeme spát, že je malý zvyklý v noci přijít ke mně do postele a že když si to strhne a poteče mu to, zastavím mu to sama, aniž bych přitom vyvolala jakoukoliv paniku. Když odnáším Erdíka v náručí a přeju jim dobrou noc, kouká na mě tchán jako na zloděje svaté ikony, který si ani neuvědomuje, jaká je to svatokráděž! – Je mi to upřímně jedno, je pozdě a chce se mi spát.

Před tou panickou partičkou jsem byla hrdina, ale v noci stejně spím jak na trní a při každém Erdíkovo pohybu se vzbudila, jestli si po tom nehrábne a nestrhne to. Pětkrát o to ani nezavadil, a když se budím pošesté, je to stržené a malinko to teče, lehce to odsaju kapesníkem, říkám si, že to musí zaschnout a usínám. Ráno je to suché, umyla jsme mu pusu od zaschlé krve a za dva dny už ani není nic vidět. Za pár dnů už o tom ani nebude vědět, ale na tu hysterii, co se kolem toho svolala, na tu asi jen tak nezapomenu!

Autor: Olga Daskin | středa 11.6.2014 12:44 | karma článku: 13,02 | přečteno: 1169x
  • Další články autora

Olga Daskin

Óda na práci

Pátek večer Elí: „Mami, když mám opravdovou peněženku a v ní ty kartičky (permanentka na vláček na Žofínském ostrově, karta do petcentre) a hodně peněz (15,- Kč), tak to už bych mohla být opravdová maminka, že jo?“

13.12.2015 v 16:55 | Karma: 11,68 | Přečteno: 349x | Diskuse| Osobní

Olga Daskin

Den jako vymalovaný

Je krásné se ráno vzbudit do modré oblohy a svitu slunce, slyšet ve dvoře ptáky zpívat a na okně vidět všechno kvést.

7.5.2015 v 21:47 | Karma: 6,84 | Přečteno: 167x | Diskuse| Miniblogy

Olga Daskin

Slabost

Ačkoliv si moje děti myslí, že maminka je něco jako polobůh nebo přinejmenším chodící wikipedie, jsem pořád jenom člověk a mám dost slabin. Jednou z nich je bezesporu slabost pro červený hrnek s bílým vnitřkem a nápisem Nescafé.

1.7.2014 v 7:58 | Karma: 11,63 | Přečteno: 517x | Diskuse| Letní povídka

Olga Daskin

Můj otec je veverka

Fakt. Vlastě jsem to nevěděla celých 35 let, až dneska mi to maminka pověděla a přitom to bylo jasný už dlouho. A začalo to tak nevinně.

20.12.2013 v 7:45 | Karma: 10,59 | Přečteno: 505x | Diskuse| Osobní

Olga Daskin

Hon na školku

V dubnu jsem podobně jako tisíce dalších rodičů podnikla cosi, co postupně vykrystalizovalo až v hon na školku. A začalo to přitom tak nevinně...

28.5.2013 v 8:00 | Karma: 18,81 | Přečteno: 766x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 941x
Vystřídala jsem řadu profesí – od učitelky v mateřské, posléze střední škole, konzultantky na Lince bezpečí, koordinátorky a manažerky vzdělávání dospělých, občasného lektorování pro učitele a vedení adaptačních soustředění pro studenty prvních ročníků středních škol, vytvářela jsem a tutorovala e-learningové kurzy. Většinu z toho najednou, jinak bych se asi nudila. Abych se nenudila ani na mateřské dovolené, narodila se mi dvojčata. Dlouho jsem psala jen pro své známé – baví mě zachycovat ta kouzla okamžiku a jedinečnost zážitků, na které by se jinak zapomnělo, či si jen tak rovnat myšlenky – až mě přesvědčili, abych si založila blog.