Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Slabost

Ačkoliv si moje děti myslí, že maminka je něco jako polobůh nebo přinejmenším chodící wikipedie, jsem pořád jenom člověk a mám dost slabin. Jednou z nich je bezesporu slabost pro červený hrnek s bílým vnitřkem a nápisem Nescafé.

Jakmile jen koutkem oka zahlédnu tuhle bíločervenou porcelánovou kombinaci, přestávám se ovládat a ozývá se pud lovce (nebo sběrače?!) a veškerá mentální kapacita se soustředí jen na 3 body v tomto pořadí: Jaký je motiv? (pro neznalé je těchto hrnků spousta druhů v rozmanitých ztvárněních – např. muzikální série Rock, Pop, Jazz; Romantik, Minimalist, Elegant... atd.) – pokud jej již mám, tep se mi zklidňuje a vrací do půdvodní frekvence a další body už nejsou na pořadu dne. Pokud ho nemám, tep stoupá a řeším bod 2: Komu patří/kolik stojí? – nedej Bože, když zjistím, že je k mání, okamžitě nabíhá bod 3: Jakou má pro majitele cenu?/Co pro to mohu udělat?

Jeden z prvních hrnků – Talkaktiv – jsem dostala od kolegy v práci. Byl nový – kolega a zánovní – hrnek a nutno dodat, že mou pozornost upoutali oba dva. Kolega zřejmě neodolal mé bezprostřednosti: „Máš k tomu hrnku nějakou zvláštní citovou vazbu?“, hrnek mi okamžitě věnoval a navíc i jako pokus o seznámení to nebylo špatné, nicméně zůstal mi jen ten hrnek.

Další parádní kousky a hned dva jsem si přivezla z dovolené v Turecku. Kdo by to byl řekl, jaké nástrahy tam číhají - malý rodinný butikový hotel, první dovolená s mým (nyní již) mužem. No, vlastně se trochu divím, že si mě po tom nakonec vzal. Procházela jsem jednoho dne na snídani kolem uklizeného pokoje, který se větral a skrz otevřené dveře jsem náhodou koutkem oka zahlédla na nočním stolku dva, ano DVA! červenobílé hrnky. V mžiku jsem přestala mít hlad, neb oba dva byly unikátní kandidáti na doplnění mé sbírky a jeden navíc s tureckým označením – Azimli (Ambiciózní). Jak příznačné. Když jsem manželovi vylíčila tu unikátní příležitost, která se již nemusí opakovat, chvíli si myslel, že je to pokus o vtip. Nebyl, skutečně jsme po něm chtěla, aby šel jako rodilí mluvčí za recepční a provozní a vysvětlil jim, že právě tyto dva unikáty pro mne mají ne-li cenu zlata a že mi musí okamžitě říci, kdy a kde je koupily. Byla to smutná zpráva – hrnky měli již dlouho a nedaly se nikde v okolí pořídit (okamžitě jsme jeli prozkoumat všechny obchody ve vsi). Na dotaz u oběda, za kolik by byly ochtny je prodat, obě dvě koukaly dost nevěřícně (mažel taky, ale jak byl patrně v šoku – ještě mne přeci jen tak dobře neznal, nevyhodnocoval otázky a jen simultánně překládal) a patrně čekaly, kdy ukážeme skrytou kameru, neb hrnky byly již používané (oh, jaká to patina!), jeden lehce ťuklý (což mu ještě dodalo na sex appealu) a navíc byly zadarmo u balení kávy, tak přece nic nestály?! Nakonec jsem  z dovolené jako s nějvětší trofejí odjížděla s dvěma novými exponáty a hotelu koupila sadu náhradních hrnků.

Následovala pak řada několika dá se říci poměrně nudných obohacení sbírky prostřednictvím koupě balení kávy, u něhož byl přibalen reklamní hrnek.  Nutno podotknout, že kafe nepiju, ale maminka ano a tak jsme ji několik let pravidleně zásobovala skelnicemi rozpustné kávy, neb když se udělala série několika druhů hnrků, byla jsem ochotna přeskládat polovinu supermarketu, jen abych dala do kupy celou sérii pro daný rok.

Jako většina kousků i Sporty si mě našel sám. Když při rekonstrukci bytu přišel zedník, jestli bych mu neuvařila kafe a že si přinesl vlastní hrnek (taky s pěknou patinou!), netušil, že o něj právě přichází... Nutno dodat, že jsem jej vyměnila za cestovní termohrnek, takže ve finále byly nadmíru spokojené obě strany.

Když po zkušenosti z hotelu, manžel objevil v obchodě v sekci Káva/Čaj  po  roce reklamní červenobílý hrnek a že vydaly 3 druhy a sám od sebe je všechny tři našel, věděla jsem, že to je on a že toho už si nechám!

Když se mne sestra ptala, kolik už jich mám, napočítala jsem jich 13. A protože jde o užitou sbírku (svého druhu) umění, myslím, že kolekce mohla být už i 16-ti členná, ale vinou mou i jiných se již pár vzácných exemplářů rozbilo. Ať si, říkám si v ten moment – je to jen hrnek a snažím se povznést na úroveň budhistického mnicha. Nakonec ho ale vždycky slepím a dám na čestné výstavní místo pro veterány. Přece jen je ve mne více z toho sběrače.

Takže pokud bychom se potkali a najednou se mi zúžili zorničky, raději se podívejte, z čeho pijete!

Autor: Olga Daskin | úterý 1.7.2014 7:58 | karma článku: 11,63 | přečteno: 517x
  • Další články autora

Olga Daskin

Óda na práci

Pátek večer Elí: „Mami, když mám opravdovou peněženku a v ní ty kartičky (permanentka na vláček na Žofínském ostrově, karta do petcentre) a hodně peněz (15,- Kč), tak to už bych mohla být opravdová maminka, že jo?“

13.12.2015 v 16:55 | Karma: 11,68 | Přečteno: 349x | Diskuse| Osobní

Olga Daskin

Den jako vymalovaný

Je krásné se ráno vzbudit do modré oblohy a svitu slunce, slyšet ve dvoře ptáky zpívat a na okně vidět všechno kvést.

7.5.2015 v 21:47 | Karma: 6,84 | Přečteno: 167x | Diskuse| Miniblogy

Olga Daskin

Turecký deník - šílení poprvé

Zatímco v poklidu večeříme v kuchyni a děti si malují v obývacím pokoji, přijde do kuchyně Elí, aby nás sdělila, že Erdík je celej počmáranej – „Takhle“, ukazuje po obličeji, „je celej červenej.“ Za chvíli se přichází Erdík sám pochlubit – červenou barvu má po celý puse a bradě – odkládním se ledabyle od stolu a ptám se ho: „Není to krev, že ne?“, načež z dosavadní úrovně lenochoda přejdu do tempa závodního chrta a v pikosekundě mu stírám tu krev z obličeje a snažím se najít zdroj krvácení.

11.6.2014 v 12:44 | Karma: 13,02 | Přečteno: 1169x | Diskuse| Cestování

Olga Daskin

Můj otec je veverka

Fakt. Vlastě jsem to nevěděla celých 35 let, až dneska mi to maminka pověděla a přitom to bylo jasný už dlouho. A začalo to tak nevinně.

20.12.2013 v 7:45 | Karma: 10,59 | Přečteno: 505x | Diskuse| Osobní

Olga Daskin

Hon na školku

V dubnu jsem podobně jako tisíce dalších rodičů podnikla cosi, co postupně vykrystalizovalo až v hon na školku. A začalo to přitom tak nevinně...

28.5.2013 v 8:00 | Karma: 18,81 | Přečteno: 766x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 941x
Vystřídala jsem řadu profesí – od učitelky v mateřské, posléze střední škole, konzultantky na Lince bezpečí, koordinátorky a manažerky vzdělávání dospělých, občasného lektorování pro učitele a vedení adaptačních soustředění pro studenty prvních ročníků středních škol, vytvářela jsem a tutorovala e-learningové kurzy. Většinu z toho najednou, jinak bych se asi nudila. Abych se nenudila ani na mateřské dovolené, narodila se mi dvojčata. Dlouho jsem psala jen pro své známé – baví mě zachycovat ta kouzla okamžiku a jedinečnost zážitků, na které by se jinak zapomnělo, či si jen tak rovnat myšlenky – až mě přesvědčili, abych si založila blog.