Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Zabte tu svini"

Jak jsme si mohli přečíst v novinách z konce ledna, ministr financí Miroslav Kalousek chce zavést spotřební daň z vína. Vinaři prý nesouhlasí, o konzumentech jsem se nedočetl nic. V půlce března pak třeba to, že pracující penzisté možná od ledna 2013 přijdou o jednu ze svých výhod: odpočítat si necelých 25 tisíc korun ročně z daní. Slevu na dani plánuje od příštího roku zrušit ministr financí Miroslav Kalousek. Důchodci prý nesouhlasí. A konečně, též v prvním čtvrtletí letošního roku jsme se dověděli, že ministerstvo financí pod vedením Miroslava Kalouska z TOP 09 připravuje novelu zákona, která by měla od roku 2014 zvýšit spotřební daň u tabákových výrobků. Krabička cigaret tak za dva roky zdraží zhruba o tři koruny, počítá ministerstvo. Kuřáci...

Zvyšování daní, přísný výraz, nelehce přijímaná opatření. Tak na mladé lidi působí ministr Kalousek. Mluvím o těch mladých lidech, kteří poctivě sledují televizi; když né televizi, tak čtou alespoň titulky v internetových novinách. Co se doví z nejsledovanějsí televizní stanice nebo nejčtenějších novin, prezentují velmi často (leckdy odkaz na článek s kontroverzním nadpisem, který je zaujal, ale článek už nečetli) na nejvyužívanější sociální síti.
Takovým způsobem jsem se setkal začátkem května s nasdíleným článkem "Dýcháte? Plaťte! vzkázal Kalousek Čechům. Vymyslel daň ze vzduchu". Po rozkliknutí odkazu se objevil článek od pana Radovana Apríla na jednom z nejčtenějších internetových serverů. Co mě zaujalo jako první bylo, že datum zveřejnění článku byl 1.dubna letošního roku. Během velmi krátké doby jsem tentýž odkaz na sociální síti viděl poněkolikáté.
Shlédl jsem i některé, pro mě dost zarážející komentáře. Na zdi mé bývalé spolužačky, která se z tiché holčičky s vystrašeným výrazem a působící dojmem "nedělám nic, kromě učení se" transformovala na věčnou vysokoškolačku s dobrými příjmy, stýkající se pouze s vybranými jedinci, začínaly komentáře jejích přátel, kteří nepochopili, že se jedná o apríl "to je kus vola" a "zabte tu svini". V první chvíli jsem nevěděl, jestli to myslí vážně, ale zjistil jsem, k mému zděšení, že "myslí".

Okomentoval jsem reakce mých předkomentátorů : "Dášo, a víš, že se jedná o měsíc starou zprávu?" Na to nikdo nereagoval v zaneprázdněnosti nad psaním dalších urážek a nadávek na adresu ministra. Nikdo z nadávajících si článek nepřečetl - jedná se o lidi čerpající informace z nadpisů, nemající vlastní názor na nic. Jak má potom takový člověk spolurozhodovat o jeho zastupitelích? Má takový člověk potřebu řešit problém se svým starostou, poslancem? Takový člověk nechodí k volbám, ale nadává na strany, jejichž voliči poctivě chodí volit.

Můj názor je takový, že nadpis by měl být dostatečně poutavý pro toho, pro koho jej píšeme. Neznám ale nikoho, kdo by psal pro lidi nepřemýšlející, nevědomující si svou vlastní existenci; pro lidi, kterým TEDxPrague nebo základní znalost volebních programů nic neříká.
Je tedy moudré svěřit rozhodování o příštím prezidentovi lidem, kteří by volili Karla Gotta proto, že hezky zpívá?

Autor: Daniel Mraz | pondělí 28.5.2012 20:08 | karma článku: 14,88 | přečteno: 2033x
  • Další články autora

Daniel Mraz

Vyspal jsem se s Tvojí nejlepší kamarádkou, Jani

Ten pocit, když máš chuť žít. Nepotřebuješ ráno budík, vstáváš sama a ráda a těšíš se na nový den. Každý den přináší nové a krásné zážitky. Pamatuji si, když jsme jeli prvně na hory. Tenkrát jsem netušil, že jediné, co zůstane, jsou jen a pouze vzpomínky. Bylo to krátké, ale krásné a člověk měl tolik energie, že snad ani nepotřeboval spánek. Ale zpět do reality, na horách jsme byli před rokem a pár měsíců nato všechno skončilo. A potom... jsem potkal Tebe.

17.5.2014 v 19:59 | Karma: 12,21 | Přečteno: 1643x | Diskuse| Osobní

Daniel Mraz

Co pro mě znamená soubor Jiskra?

Soubor písní a tanců JISKRA vznikl v roce 1958 v Plzni. V současné době je tvořen 3 složkami - taneční, pěveckou a hudební, dohromady zhruba 40 členy. Od počátku svého působení se věnuje zpracování a interpretaci folkloru jihozápadních Čech, především rozsáhlých národopisných oblastí Plzeňska, Chodska a Žinkovska.

8.10.2013 v 11:59 | Karma: 6,34 | Přečteno: 317x | Diskuse| Občanské aktivity

Daniel Mraz

Výzva k úhradě příspěvku nepojištěných

ČKP: "Vážený pane, dle §24c odst.2 zákona č.168/1999 Sb, o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, Vás vyzýváme k úhradě zákonného příspěvku nepojištěných ve výšil 1220,00 Kč. Částku uhraďte ve lhůtě 30 dnů od doručení této výzvy na náš bankovní účet. Specifikace nárokované částky je je uvedena náže v části I."

27.1.2013 v 16:39 | Karma: 10,68 | Přečteno: 847x | Diskuse| Společnost

Daniel Mraz

Čekám na odpověď na seznamce

Hledám obyčejného pohodáře, se smyslem pro humor i zodpovědnost. Muže, který je aktivní, ale občas i lenošivý. Vypisovat tady můžu mraky vlastností, ale stejně záleží na tom, jestli přeskočí jiskra. Tak jestli budou sympatie na Tvojí straně, napiš a uvidíme ;) Já sympatická, usměvavá a podporující slečna. Přeji všem krásný den ;) Ivča

18.11.2012 v 16:55 | Karma: 16,38 | Přečteno: 1652x | Diskuse| Ona

Daniel Mraz

Zítra přestávám honit!

Honibrk , onanista, honimír, a další označení lze nalézt pro poměrně tučnou skupinu tvořenou převážně mladší částí populace.

2.11.2012 v 14:13 | Karma: 13,23 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Člověk cítící se často osaměle - pozorujíce ostatní ve svém jednání a myšlení. V minulosti jsem přemýšlel nad jednáním těchto lidí, dnes se zamýšlím pouze sám nad sebou a nejbližším okolím.