Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Výzva k úhradě příspěvku nepojištěných

ČKP:  "Vážený pane, dle §24c odst.2 zákona č.168/1999 Sb, o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, Vás vyzýváme k úhradě zákonného příspěvku nepojištěných ve výšil 1220,00 Kč. Částku uhraďte ve lhůtě 30 dnů od doručení této výzvy na náš bankovní účet. Specifikace nárokované částky je je uvedena náže v části I."

Moje odpověď České kanceláři pojistitelů:

Vážení,

využívám tento způsob komunikace, protože na rozhraní na vašich webových stránkách není možné jednoduše a přehledně s vámi komunikovat. Mimoto jsem nenašel jedinou mailovou adresu, nebo způsob, jak reagovat na váš dopis.
Před několika měsíci jsem přišel o zaměstnání, takže i přesto, že vlastním několik automobilů, nejezdím ani jedním. Většinou se jedná o veterány, auta vyrobená mezi rokem 1950 a 1969.

Vzpomínám si, jak jsem před šesti lety kupoval svou první veteránskou škodovku. Jednalo se o vůz značky ŠKODA 1000 MB. Pracoval jsem čerstvě jako technik na engineeringu v jedné plzeňské pobočce velké firmy, s přítelkyní jsme se odstěhovali do pěkného pronájmu a všechno vypadalo, že už nemůže být lepší. Pro naši první škodovku jsme jeli až do PRAHY, a protože jsme neměli potřebných 20 000,- Kč, zadlužili jsme se na jeden rok u banky. Pronajal jsem si garáž, a když bylo hezky, nechali jsme doma nové auto a vyrazili jsme na výlet naší pěknou škodovkou. Ať už ve městě nebo na vesnicích se za námi lidé otáčeli. Zvláště, pokud viděli uvnitř mladé lidi. Krátce před doplacením úvěru nám auto ukradli. Celkově se situace poněkud zhoršila, najednou vysoký nájem a vysoké splátky půjček přesahovaly naše možnosti.
Našel jsem si druhou práci a vždy, když jsem jel autem, měl jsem pocit, že plýtvám. Ale městskou dopravou nebylo možné stihnout přesun z jedné práce do druhé včas. V tu chvíli přítelkyně přišla o práci a my se museli honem rychle stěhovat do levnějšího bydlení. Vše se začalo hroutit, ale naštěstí jsme měli plán, jak to ustát. Jedli jsme rohlíky a vakuované salámy, které vydrží v ledničce rok a půl kila stojí okolo 19,90 Kč. Nechci vědět složení oněch salámů a doufám, že v podobné situaci už nikdy nebudu. Trvalo téměř dva roky, než jsme splátky úplně zaplatili a trochu se z toho vzpamatovali. Během té doby jsem si pořídil starou oktávku (1961) a Spartaka (1955). Tenkrát oba vozy pojízdné, ale velmi krátce. Potíže s chladičem u jednoho, druhé si zasloužilo rozebrat a věnovat mu trochu více péče, než předchozí majitel.
Výše pojistky u mé první škodovky byla okolo dvou a půl tisíce ročně; postupem času a díky získání přehledu na trhu pojišťoven jsem dosáhl na roční pojistné u těchto veteránů kolem 600,-Kč, rok nato pod 500,- Kč za veterána.

Váš dopis mě zastihl v situaci, kdy jsem bez zaměstnání, tedy bez příjmu. Autem nejezdím, benzín je drahý a všechny veteráni jsou rozebrané buď v garáži, sklepě nebo pod plachtou a čekají na příznivější finanční situaci. Přesto, že když byly vozy pojízdné, roční pojistné stálo méně než 500,- Kč, vy po mně požadujete za 21 dní, kdy bylo vozidlo nepojištěno, 1220 Kč. Nejprve jsem si myslel, že se jedná o žert. Mám přítele, který si ze mě občas vystřelí, ale pak jsem se pozorněji podíval na obálku a našel si údaje na internetu. Oni to snad dělají legálně, pomyslel jsem si rozčileně. Proč nehodíte řidiče, kteří jezdí nepojištěným autem každý den a ohrožují tak okolí? Moje vozy jsou prokazatelně už několik let nepojízdné. Po prozkoumání vašich webových stránek a výročních zpráv jsem ztratil iluze o ČKP. Komu vlastně sloužíte?
Ale stále ve mně zbývá takový možná trochu naivní kousek, že pochopíte, že rozebranými auty není možné jezdit, tudíž způsobit pojistnou událost.
Nebo se mýlím?

Autor: Daniel Mraz | neděle 27.1.2013 16:39 | karma článku: 10,68 | přečteno: 847x
  • Další články autora

Daniel Mraz

Vyspal jsem se s Tvojí nejlepší kamarádkou, Jani

Ten pocit, když máš chuť žít. Nepotřebuješ ráno budík, vstáváš sama a ráda a těšíš se na nový den. Každý den přináší nové a krásné zážitky. Pamatuji si, když jsme jeli prvně na hory. Tenkrát jsem netušil, že jediné, co zůstane, jsou jen a pouze vzpomínky. Bylo to krátké, ale krásné a člověk měl tolik energie, že snad ani nepotřeboval spánek. Ale zpět do reality, na horách jsme byli před rokem a pár měsíců nato všechno skončilo. A potom... jsem potkal Tebe.

17.5.2014 v 19:59 | Karma: 12,21 | Přečteno: 1643x | Diskuse| Osobní

Daniel Mraz

Co pro mě znamená soubor Jiskra?

Soubor písní a tanců JISKRA vznikl v roce 1958 v Plzni. V současné době je tvořen 3 složkami - taneční, pěveckou a hudební, dohromady zhruba 40 členy. Od počátku svého působení se věnuje zpracování a interpretaci folkloru jihozápadních Čech, především rozsáhlých národopisných oblastí Plzeňska, Chodska a Žinkovska.

8.10.2013 v 11:59 | Karma: 6,34 | Přečteno: 317x | Diskuse| Občanské aktivity

Daniel Mraz

Čekám na odpověď na seznamce

Hledám obyčejného pohodáře, se smyslem pro humor i zodpovědnost. Muže, který je aktivní, ale občas i lenošivý. Vypisovat tady můžu mraky vlastností, ale stejně záleží na tom, jestli přeskočí jiskra. Tak jestli budou sympatie na Tvojí straně, napiš a uvidíme ;) Já sympatická, usměvavá a podporující slečna. Přeji všem krásný den ;) Ivča

18.11.2012 v 16:55 | Karma: 16,38 | Přečteno: 1652x | Diskuse| Ona

Daniel Mraz

Zítra přestávám honit!

Honibrk , onanista, honimír, a další označení lze nalézt pro poměrně tučnou skupinu tvořenou převážně mladší částí populace.

2.11.2012 v 14:13 | Karma: 13,23 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Společnost

Daniel Mraz

První den bez práce

Včera byl můj první den s nálepkou ‘nezaměstnaný‘. Den předtím jsem šel spát dříve, než mívám ve zvyku, takže ráno jsem byl už dopoledne čilý, a když mi bývalý kolega volal v deset a začal omluvami, jestli mě náhodou nebudí, docela jsem ho svou bdělostí zarazil.

2.11.2012 v 12:28 | Karma: 18,52 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Člověk cítící se často osaměle - pozorujíce ostatní ve svém jednání a myšlení. V minulosti jsem přemýšlel nad jednáním těchto lidí, dnes se zamýšlím pouze sám nad sebou a nejbližším okolím.