"Zabte tu svini"

Jak jsme si mohli přečíst v novinách z konce ledna, ministr financí Miroslav Kalousek chce zavést spotřební daň z vína. Vinaři prý nesouhlasí, o konzumentech jsem se nedočetl nic. V půlce března pak třeba to, že pracující penzisté možná od ledna 2013 přijdou o jednu ze svých výhod: odpočítat si necelých 25 tisíc korun ročně z daní. Slevu na dani plánuje od příštího roku zrušit ministr financí Miroslav Kalousek. Důchodci prý nesouhlasí. A konečně, též v prvním čtvrtletí letošního roku jsme se dověděli, že ministerstvo financí pod vedením Miroslava Kalouska z TOP 09 připravuje novelu zákona, která by měla od roku 2014 zvýšit spotřební daň u tabákových výrobků. Krabička cigaret tak za dva roky zdraží zhruba o tři koruny, počítá ministerstvo. Kuřáci...

Zvyšování daní, přísný výraz, nelehce přijímaná opatření. Tak na mladé lidi působí ministr Kalousek. Mluvím o těch mladých lidech, kteří poctivě sledují televizi; když né televizi, tak čtou alespoň titulky v internetových novinách. Co se doví z nejsledovanějsí televizní stanice nebo nejčtenějších novin, prezentují velmi často (leckdy odkaz na článek s kontroverzním nadpisem, který je zaujal, ale článek už nečetli) na nejvyužívanější sociální síti.
Takovým způsobem jsem se setkal začátkem května s nasdíleným článkem "Dýcháte? Plaťte! vzkázal Kalousek Čechům. Vymyslel daň ze vzduchu". Po rozkliknutí odkazu se objevil článek od pana Radovana Apríla na jednom z nejčtenějších internetových serverů. Co mě zaujalo jako první bylo, že datum zveřejnění článku byl 1.dubna letošního roku. Během velmi krátké doby jsem tentýž odkaz na sociální síti viděl poněkolikáté.
Shlédl jsem i některé, pro mě dost zarážející komentáře. Na zdi mé bývalé spolužačky, která se z tiché holčičky s vystrašeným výrazem a působící dojmem "nedělám nic, kromě učení se" transformovala na věčnou vysokoškolačku s dobrými příjmy, stýkající se pouze s vybranými jedinci, začínaly komentáře jejích přátel, kteří nepochopili, že se jedná o apríl "to je kus vola" a "zabte tu svini". V první chvíli jsem nevěděl, jestli to myslí vážně, ale zjistil jsem, k mému zděšení, že "myslí".

Okomentoval jsem reakce mých předkomentátorů : "Dášo, a víš, že se jedná o měsíc starou zprávu?" Na to nikdo nereagoval v zaneprázdněnosti nad psaním dalších urážek a nadávek na adresu ministra. Nikdo z nadávajících si článek nepřečetl - jedná se o lidi čerpající informace z nadpisů, nemající vlastní názor na nic. Jak má potom takový člověk spolurozhodovat o jeho zastupitelích? Má takový člověk potřebu řešit problém se svým starostou, poslancem? Takový člověk nechodí k volbám, ale nadává na strany, jejichž voliči poctivě chodí volit.

Můj názor je takový, že nadpis by měl být dostatečně poutavý pro toho, pro koho jej píšeme. Neznám ale nikoho, kdo by psal pro lidi nepřemýšlející, nevědomující si svou vlastní existenci; pro lidi, kterým TEDxPrague nebo základní znalost volebních programů nic neříká.
Je tedy moudré svěřit rozhodování o příštím prezidentovi lidem, kteří by volili Karla Gotta proto, že hezky zpívá?

Autor: Daniel Mraz | pondělí 28.5.2012 20:08 | karma článku: 14,88 | přečteno: 2033x
  • Další články autora

Daniel Mraz

Co pro mě znamená soubor Jiskra?

8.10.2013 v 11:59 | Karma: 6,34

Daniel Mraz

Čekám na odpověď na seznamce

18.11.2012 v 16:55 | Karma: 16,38

Daniel Mraz

Zítra přestávám honit!

2.11.2012 v 14:13 | Karma: 13,23