Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Život na Enceladu?

Můžeme se těšit z nálezu života na jiných planetách nebo jejich měsících? Mohl vzniknout život dokonce i na některém jiném tělese Sluneční soustavy? (délka blogu 3 min.)

Život se umí přizpůsobit nejrůznějším podmínkám. Na naší planetě například vznikl v době, kdy byla její atmosféra velice odlišná od té dnešní - a podobala se spíše atmosféře na jiných objektech ve Sluneční soustavě. Nabízí se tedy otázka: nalezneme jednoho dne život třeba i na nich? 

Vědci z univerzit ve Vídni, Linci, Brémách a Hamburku se zaměřili na jeden ze slibných typů mikroorganismů - takový, který má zálibu v extrémních životních podmínkách. 

Archea

Jedná se o tzv. archea - organismy, které se liší jak od bakterií tak od dnešních mnohobuněčných organismů. 

Na Zemi se objevila archea  už před 3,5 miliardami roků. I dnes ale tvoří odhadem pětinu celkové biomasy na naší planetě. Zdaleka totiž nevyhynuly. 

Nejspíš je znáte pod názvem extrémofilní organismy. Jsou známé tím, že dovedou žít i v podmínkách, které jsou pro jiné smrtelné. Některé snášejí vysokou teplotu, jiným se líbí teplota velice nízká. Další vyhledávají silně kyselé, jiné naopak silně zásadité prostředí. 

Kdo jiný by tedy měl přijít v úvahu, až budeme jednou hledat život i jinde, než na naší vlastní planetě? Jedno se zdá totiž být logické - když mohly takové organismy vzniknout na Zemi - mohl se proces jejich vývoje realizovat i jinde. 

Enceladus

Planety v naší vlastní planetární soustavě jsou rozděleny na dva typy. Poměrně malé vnitřní planety se skládají z pevného jádra a pláště - a typicky disponují spíše menším množstvím atmosféry - tedy plynů, které tvoří obal planety. Vnější planety jsou přesným opakem. Jejich atmosféry jsou tak rozsáhlé, že samotná pevná jádra prakticky nevnímáme. To, co identifikujeme například jako Jupiter a Saturn - jsou ve skutečnosti svrchní hranice jejich rozsáhlých atmosfér. Atmosféry přispívají také naprostou většinou k jejich hmotnosti. 

Pro život, jaký známe na Zemi, se taková obří planeta moc nehodí. Tlak, teplota a pevný povrch, přijatelný pro živý organismus, se na nich hledají těžko - i když přihlédneme k pestrosti a zálibám extremofilních organismů. 

V jejich  okolí se ovšem nacházejí daleko slibnější kandidáti na vznik života - měsíce. Nejčastěji bývá zmiňována Europa, která krouží kolem Jupiteru nebo Enceladus, který doprovází planetu Saturn. 

Enceladus má v průměru necelých 500 kilometrů a není tedy žádný obr. Atmosféru prakticky nemá. Zato je pokryt mladým a relativně čistým ledem. Způsobuje to silná geologická aktivita, která se dá odvodit od blízkosti obří planety: jeho nitro je zahříváno působením silných slapových sil, které kromě toho také trhají ledovou krustu měsíce a tím umožňují výrony vody na jeho povrch. Pod silnou vrstvou povrchového ledu se totiž nachází tekutý oceán - jak dnes už víme. 

Kosmické sondě Cassini, která řadu let zkoumala Saturn i jeho okolí, se podařilo proletět materiálem, který vyvrhly obří gejzíry, nacházející se na jižním pólu Enceladu. Dostali jsme tak vlastně vzorky vody z podpovrchového oceánu Enceladu. 

Ukázalo se, že ho tvoří voda, ve které se nachází uhlík, dusík, kyslík, fosfor a síra. Bylo v ní nalezeno také větší množství různých molekul: například CO, CO2, metan, čpavek, molekulární vodík, atd. 

To upoutalo výše zmiňované vědce, kteří vědomosti, získané sondou Cassini, zkombinovali s vědomostmi o organismech typu archea. Některé z nich totiž umí využívat vodík jako zdroj energie a CO2 jim může sloužit jako zdroj uhlíku. 

Není tedy vyloučeno, že by se jim líbilo i na Enceladu. 

Následně pak vědci napodobili v laboratoři podmínky, které panují na Saturnově měsíci. Domněnka se potvrdila. Určitý druh Archea, tedy organismů, které žijí v extrémních podmínkách na Zemi, by v nich mohl žít - a nejen to - mohl by se v nich dokonce i množit. 

Důkaz, že na Enceladu existuje život, to samozřejmě ještě není. Pokud by ale byly takové organismy na Enceladus v budoucnosti zaneseny, mohly by ho osídlit. Zbývá je rozhodnout, jestli je to dobrý nápad.  

Vědci z NASA se totiž dnes kontaminaci Enceladu vyhýbají. Dokonce samotná sonda Cassini byla navedena do atmosféry Saturnu, když se blížil okamžik, kdy jí dojde palivo a sonda navždy skoná. Byla tu totiž malá ale ne zanedbatelná možnost, že by mohla se Saturnovým měsícem v budoucnosti kolidovat. 

Nikdy bychom pak už nemohli zjistit, jestli jsou tamní mikroorganismy místní - nebo pocházejí z dávno ztroskotané pozemské sondy. 

 

Zdroje: Nature Communications, Doi: 10.1038/s41467-018-02876-y

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 11.3.2021 8:00 | karma článku: 25,48 | přečteno: 501x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Hackmanit - jedinečný drahokam … a dozimetr

Hackmanit je příbuzný minerálu, která se jmenuje sodalit. Na rozdíl od něj má ale jednu zajímavou vlastnost - na světle mění svou barvu. Čím je to způsobeno?

1.2.2024 v 8:00 | Karma: 21,85 | Přečteno: 385x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Meteorit 2024 BX1 byl už nejspíš nalezen

Nedávno byl oznámen nález předpokládaných zbytků meteoritu 2024 BX1. Ten zazářil jako jasný bolid na noční obloze v noci z minulé soboty na neděli. (délka blogu 3 min.)

29.1.2024 v 8:00 | Karma: 19,96 | Přečteno: 392x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Meteorit 2024 BX1 zatím nebyl nalezen

V noci z 20. na 21. ledna se v Braniborsku objevil na nebi objekt, který zazářil jako nezvykle jasný bolid. Byl vidět z Lipska ale také z Prahy. (délka blogu 3 min.)

25.1.2024 v 8:00 | Karma: 18,86 | Přečteno: 339x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč mají výstražná světla modrou barvu?

Proč byla pro výstražný signál v silničním provozu zvolena modrá barva? Na vině je (a vás to nepřekvapí) ... fyzika (délka blogu 3 min.)

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 29,05 | Přečteno: 772x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Jak pokračuje mise Artemis - návrat na Měsíc

I když od prvního výletu lidské posádky na Měsíc uplynulo už 55 roků, zůstaly podobné projekty obrovskou výzvou. Jak pokračuje mise Artemis? (délka blogu 5 min.)

18.1.2024 v 8:00 | Karma: 20,58 | Přečteno: 242x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:50

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Prezident Pavel přijme ministra Válka. Budou mluvit o koncepci zdravotnictví

30. dubna 2024  13:34

Prezident Petr Pavel přijme ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Chce mu představit...

Po honičce a schovávané na půdě našli policisté u řidiče doma pěstírny konopí

30. dubna 2024  13:32

Řidič, který bez řidičáku ujížděl policistům v Hradci Králové polem a hlídka ho poté našla na půdě...

Zostřená bezpečnost bude v Česku kvůli MS do konce září, oznámil Rakušan

30. dubna 2024  13:30

Od konce dubna do 30. září budou v Česku posílená bezpečnostní opatření kvůli mistrovství světa v...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 971
  • Celková karma 19,85
  • Průměrná čtenost 1327x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.