Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vesmírná premiéra - snímek právě vznikající planety

Není to ani tak dávno, kdy lidstvo nevědělo, zda existují planety také u jiných hvězd. Dnes je umíme dokonce najít - a vyfotografovat. (délka blogu 3 min.)

Hvězda, u které vědci našli rodící se planetu, má nepříliš romantické jméno PDS 70. Na obloze se nachází na jižní obloze v souhvězdí Kentaura. Od našeho Slunce je vzdálená kolem 370 světelných roků. 

Jak se rodí exoplanety

Na dnes už legendárním snímku z července vidíte právě vznikající planetu jako bílou tečku, která se nachází vpravo od (zakrytého) kotoučku své mateřské hvězdy. Ve skutečnosti je tahle malá tečka od hvězdy vzdálená tři miliardy kilometrů, což odpovídá zhruba dvacetinásobné vzdálenosti Země a Slunce. Pro srovnání -  v naší vlastní soustavě se v podobné vzdálenosti nachází planeta Uran.

Nová planeta se nachází v disku z plynu a prachu, který je podobný tomu, z jakého kdysi vznikla také naše vlastní soustava. Centrum tohoto disku tvoří mladá hvězda. Na fotografii dotyčná hvězda ovšem vidět není - je zakrytá clonou. To je nezbytně nutné, jinak by svým světlem přesvítila daleko slabší signál svého okolí. To totiž samozřejmě samo nezáří. Světlo hvězdy jen odráží. Na snímku je také zřetelně vidět, že planeta “vyorala” v disku zřetelnou “brázdu”, ve které vychytala dostupný materiál.

Sněžná hranice

Není to náhoda, že obří planety vznikají v poměrně vzdálených částech planetárních soustav.

V protoplanetárním disku, obíhajícím čerstvě vzniklou hvězdu, totiž nejsou podmínky pro vznik planet všude stejné. V blízkosti hvězdy je relativně teplo. Čím je vzdálenost od centra soustavy vyšší, tím nižší teplota v dané oblasti panuje.

Ta část soustavy, která je teplejší, obsahuje převážně jen prach. Plynová složka protoplanetárního oblaku se odsud tlakem záření hvězdy přemisťuje do větší vzdálenosti od hvězdy. Chladná část budoucí planetární soustavy je tak naopak obohacena plynem. Obě části dělí, tzv. „sněhová čára“. Za touto pomyslnou hranicí je dostatečně chladno na to, aby tu molekuly plynu kondenzovaly a tvořily větší konglomeráty.

Má to vliv hlavně na nově vznikající planety. Ty, které vzniknou blízko sněžné hranice, mají k dispozici daleko více materiálu než ty, které vznikají blíže nebo dále od centrální hvězdy. Za sněžnou hranicí proto vznikají typicky největší plynné planety systému. Před touto hranicí postačí množství materiálu jen k tvorbě relativně malých, kamenných planet.

V našem Slunečním systému to byly Merkur, Venuše, Země a Mars. Za sněžnou čarou se zformovaly obři Jupiter, Saturn, Uran a Neptun.

Sněžná hranice vysvětluje také rozdíly mezi menšími zástupci pevných těles – asteroidy a kometami. Oba druhy těles vznikaly ve stejnou dobu stejným způsobem. Zatímco se asteroidy formovaly na teplejší straně sněžné hranice, takže obsahují relativně málo zamrzlého plynu, pocházejí komety z chladnější části systému. Nacházíme v nich velké množství kondenzovaných plynů.

Plynný obr PSD 70b

Nově vznikající planeta dostala jméno PSD 70b (planetární jméno se tradičně skládá z názvu centrální hvězdy a malého písmene, které označuje planety v tom pořadí, v jakém byly objeveny, jako první bývá přiděleno písmeno “b”, které následují ostatní písmena abecedy).

Je stará jen asi pět milionů roků, je tedy na vesmírné poměry planetárním dorostencem. Její vývoj ještě není ukončený, planeta bude i nadále nabírat hmotu ze svého okolí a zvyšovat tím svou velikost i hmotnost.

Vědci z institutu Maxe Plancka (MPIA) v Heidelbergu prověřili světlo, které odráží. Nebyli příliš překvapení, když zjistili, že se v případě této mladé planety jedná o plynného obra. Jeho hmotnost je odhadována na 2 - 17 hmotností planety Jupitera, největší planety naší vlastní soustavy. Průměr by mohla mít podle dnešních poznatků 1,4 - 3,7x větší.

Poměry, jaké na takové planetě panují, nejsou logicky moc příznivé pro existenci života. I když se zdá, že má hustou atmosféru, vypadá to, že ve vrchní atmosférické vrstvě panuje teplota kolem 1000 °C. To je daleko vyšší teplota, než jakou můžeme nalézt na kterékoliv planetě v naší vlastní soustavě.

SPHERE - fotografie cizích planet

Zrod této nové planety se podařilo zachytit hlavně díky přístroji s romantickým názvemSPHERE, připojenému k výkonnému teleskopu VLT. Ten využívá adaptivní optiku a koronograf. I přesto že světlo mateřské hvězdy bylo odstíněno clonou, musí vědci použít další rafinované triky, aby se jim podařilo z dostupných dat zrekonstruovat snímek vzdálené planety. Sledují signál na různých vlnových délkách a zpracovávají ho speciálním matematickým algoritmem.

Přístroj SPHERE sleduje hvězdu po dobu několika hodin. Planeta přitom kolem své mateřské hvězdy, která se nachází ve středu snímku, opisuje krátký výsek kružnice. Mění tak svou pozici. Počítač pak odfiltruje ty části snímku, které se nepohybují, takže zůstane jen obrázek pohybující se planety.

Astronomům se tak splnil dávný sen - nejen že jsou schopni nalézt planety, které krouží kolem cizích hvězd.

Teď mohou dokonce sledovat i jejich vývoj.

 

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 20.12.2018 8:00 | karma článku: 22,61 | přečteno: 442x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Hackmanit - jedinečný drahokam … a dozimetr

Hackmanit je příbuzný minerálu, která se jmenuje sodalit. Na rozdíl od něj má ale jednu zajímavou vlastnost - na světle mění svou barvu. Čím je to způsobeno?

1.2.2024 v 8:00 | Karma: 21,85 | Přečteno: 385x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Meteorit 2024 BX1 byl už nejspíš nalezen

Nedávno byl oznámen nález předpokládaných zbytků meteoritu 2024 BX1. Ten zazářil jako jasný bolid na noční obloze v noci z minulé soboty na neděli. (délka blogu 3 min.)

29.1.2024 v 8:00 | Karma: 19,96 | Přečteno: 392x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Meteorit 2024 BX1 zatím nebyl nalezen

V noci z 20. na 21. ledna se v Braniborsku objevil na nebi objekt, který zazářil jako nezvykle jasný bolid. Byl vidět z Lipska ale také z Prahy. (délka blogu 3 min.)

25.1.2024 v 8:00 | Karma: 18,86 | Přečteno: 339x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč mají výstražná světla modrou barvu?

Proč byla pro výstražný signál v silničním provozu zvolena modrá barva? Na vině je (a vás to nepřekvapí) ... fyzika (délka blogu 3 min.)

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 29,05 | Přečteno: 772x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Jak pokračuje mise Artemis - návrat na Měsíc

I když od prvního výletu lidské posádky na Měsíc uplynulo už 55 roků, zůstaly podobné projekty obrovskou výzvou. Jak pokračuje mise Artemis? (délka blogu 5 min.)

18.1.2024 v 8:00 | Karma: 20,58 | Přečteno: 242x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Po dvaceti letech v EU je načase skončit naši hru s Evropou

30. dubna 2024

Premium Evropskou unii dodnes tak trochu vnímáme, že jsou to „oni“. Přitom v ní sedíme a držíme ústa a...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 971
  • Celková karma 19,86
  • Průměrná čtenost 1327x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.