Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tři návštěvníci z cizích planetárních systémů

?Odkud se berou mezihvězdné objekty? Kometa, pozorovaná v roce 1996 byla nejspíše jedním z nich. Oumuamua, kometa Borisov a Hjakutakeova kometa. (délka blogu 5 min.)   

V raných fázích vývoje Sluneční soustavy byla její struktura ještě nestabilní - docházelo například k přeskupením obřích vnějších planet.  Jejich gravitační vliv pak přesunul mnohá malá tělesa v soustavě na nové dráhy. Některé z nich se jistě dostaly i na tzv. otevřené dráhy - a Sluneční soustavu navždy opustily, říká teorie. Jejím potvrzením by měly být naopak objekty, které v naší soustavě nevznikly a přiletěly do ní z cizích soustav. 

V mezihvězdném prostoru se pak musí nacházet poměrně velké množství menších objektů, které zdánlivě bezcílně bloudí vesmírem. Jak vědci před několika lety zjistili, je tato teorie správná. 

Návštěvníci z cizích světů

K určení mezihvězdného původu tělesa je nejprve nutné určit parametry jeho dráhy. Pokud se jedná o uzavřenou dráhu, má tvar kružnice nebo elipsy. Pokud je dráha neuzavřená, podobá se hyperbole nebo parabole.  

U těles, jejichž dráha se podobá parabole, nejspíš nejde o cizince z jiných soustav. Půjde nejspíš o místní objekty s dráhou, která byla narušena gravitačním vlivem buď velkých planet nebo dokonce sousedních hvězd v případě, že pocházejí ze vzdálených částí Sluneční soustavy. 

Pokud je ale pozorována silně hyperbolická dráha, můžeme si být prakticky jistí, že se jedná o těleso, pocházející z cizí planetární soustavy. 

Oumuamua

Zatím existují jen dvě věrohodná pozorování mezihvězdných těles přilétajících do Sluneční soustavy z jiných planetárních systémů. První těleso bylo objeveno v říjnu 2017 pomocí teleskopu Pan-STARRS. Dostalo jméno Oumuamua, což mimochodem znamená v jazyce havajských domorodců "první průzkumník".

Původně bylo sice považováno za kometu, pozorování ale odhalila, že se jedná o asteroid. 

Z povrchu tělesa se totiž nezačal během přibližování ke Slunci vypařovat plyn. 

Tento mezihvězdný asteroid přitom vykazoval poměrně zřetelné změny jasnosti. Vědci z toho vyvozují, že se jednalo o protáhlé těleso, případně o plochý disk. 

Hlavní zajímavostí byla ale nedostatečná aktivita Oumuamua. Vědci totiž očekávali spíše přílet komety, která může při přiblížení ke Slunci vytvořit efektní ohon. 

V počáteční fázi vývoje Sluneční soustavy byl poměr počtu komet k planetkám zhruba 200:1, takže by mělo být do mezihvězdného prostoru vyvrhováno logicky více komet. Pravděpodobnost, že by k nám přiletěl jako první zrovna asteroid, byla proto nízká. 

Paradox by se dal vysvětlit jiným scénářem. Těleso mohlo být ze svého mateřského systému vyvrženo až v závěrečných fázích vývoje hvězdy - když už se většiny svého plynu při četných návštěvách své hvězdy zbavilo. 

Jeho centrální hvězda se mohla například proměnit v rudého obra a později bílého trpaslíka. Přitom se nejprve rozpínala a poté ztratila část své hmoty. Během těchto změn hmotnosti hvězdy musí docházet i ke značným změnám v jejím planetárním systému. 

To může vést k vyvržení těles, která se v té době už více než kometám podobají vyschlým planetárním jádrům nebo asteroidům, tak jak je známe z naší vlastní soustavy. 

Tomu by mohla odpovídat i dráha Oumuamuy při vzdalování od Slunce. Docházelo u něj k negravitačnímu zrychlení, které se dá vysvětlit výtokem plynu z jeho povrchové vrstvy. Mohlo se tedy skutečně jednat o vysušené kometární jádro, které mělo hluboko pod povrchem ještě zbytky zásob plynu, které roztály a k povrchu se dostaly relativně pozdě - až při odletu od Slunce.  

Oumuamua měl načervenalou barvu, která je typická pro velké množství objektů ve Sluneční soustavě. Je to následek vzniku organických sloučenin, které se formují díky působení vysoce energetických částic kosmického záření. 

2/I Borisov

Další návštěvník z cizí planetární soustavy k nám dorazil v roce 2019. Tentokrát se skutečně jednalo o kometu, respektive se vzhledově tento objekt podobal kometám, které pozorujeme ve Sluneční soustavě. 

Zatímco byl asteroid Oumuamua objeven až poté, co prošel bodem maximálního přiblížení ke Slunci a Zemi, byla kometa Borisov objevena dávno před tím.

Astronomové ji tedy mohli pozorovat poměrně dlouho.  

Kometa Borisov byla v podstatě poměrně malým kometárním jádrem. Jinak se jednalo o typickou kometu, ze které se odpařuje plyn a prachové částice. Složení ohonu komety Borisov se trochu lišilo od místních komet, rozdíly ale nebyly moc velké.  Obsahovala poměrně málo vody a dvouatomových molekul uhlíku C2, zato měla větší koncentraci oxidu uhelnatého CO a sloučenin, kterým se říká aminy (R-NH2, kde R představuje některou jednoduchou organickou molekulu). 

Hjakutakeova kometa

Třetím návštěvníkem, který sice není prokázaný ale je velice pravděpodobný, byla kometa, která se objevila v roce 1996. Více si o ní můžete přečíst v dalším blogu. 

Zdroje:https://www.nature.com/articles/s41550-020-1095-2

Autor: Dana Tenzler | pondělí 19.6.2023 8:00 | karma článku: 20,99 | přečteno: 308x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Modrý pigment - ftalocyanin mědi - PB 15

Ftalocyanin mědi je komplex mědi a ftalocyaninu. Je to nejvýznamnější moderní modrý pigment, který známe už asi 100 roků. (délka blogu 4 min.)

13.6.2024 v 8:00 | Karma: 12,36 | Přečteno: 101x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Mayská modř - PB 8

Dalším zajímavou malířskou barvou, se kterou se stojí za to seznámit, je starodávná, blankytně modrá, mayská modř. Možná ji znáte pod zkratkou PB 8 (pigment blue 8).

10.6.2024 v 8:00 | Karma: 16,70 | Přečteno: 210x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč rozkrojené jablko na řezu hnědne

Rozkrojené jablko ale také třeba hruška hnědnou v místě řezu. Na vině je, a vy to tušíte, chemie. Jak se dá tomuto jevu předejít? (délka blogu 3 min.)

6.6.2024 v 8:00 | Karma: 17,81 | Přečteno: 266x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Čínská sonda Chang-e 6 a její mise na Měsíci

Vesmírná sonda Chang-e 6 je další čínský přístroj, která se zabývá výzkumem Měsíce. O víkendu přistál na odvrácené straně Měsíce. Má dovézt zpět na Zemi vzorky tamní horniny.

3.6.2024 v 8:00 | Karma: 17,68 | Přečteno: 192x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Egyptská modř

Seriál (o malířských barvách) se bude zabývat zajímavostmi ze světa pigmentů. Čím nejlépe začít? Jedním z nejstarších, lidmi uměle vyrobených pigmentů. Umělci ho používali už před několika tisíciletími.

30.5.2024 v 8:00 | Karma: 18,07 | Přečteno: 227x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Korespondenční volba dělí občany na dvě kategorie, hrozí manipulace, říká opozice

14. června 2024  8:42,  aktualizováno  12:25

Přímý přenos V Poslanecké sněmovně pokračuje jednání o korespondenční volbě. Tu opozice dlouhodobě odmítá. Podle...

Muž počmáral desítky aut růžovými kosočtverci, předtím se oháněl pistolí a tyčí

14. června 2024  12:17

Kosočtverce na více než devadesát vozidel nakreslil růžovou křídovou fixou muž v Praze 8....

Policie odložila případ střelby na fakultě. Více řekne po informování pozůstalých

14. června 2024  11:48,  aktualizováno  12:10

Policie skončila prověřování střelby na Filozofické fakultě UK, případ odložila. V pátek to uvedlo...

Muž v hořícím bytě zemřel násilnou smrtí. Policie pátrá po možné žhářce

14. června 2024  8:03,  aktualizováno  11:59

V Klatovech dnes časně ráno hořel byt ve výškové budově, hasiči v něm našli mrtvého muže, další dva...

  • Počet článků 984
  • Celková karma 17,87
  • Průměrná čtenost 1283x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.