Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sluneční zatmění na Marsu

Zatmění pozorované na Rudé planetě. Tentokrát v lepším rozlišení a v barvě a dokonce v podobě videa. Čím se liší zatmění na Zemi a na Marsu? (délka blogu 5 min.)

Zatmění Slunce byla na Marsu pozorována už před téměř dvaceti roky. Nedávno nás ale vědci potěšili novými a daleko lepšími snímky - a dokonce i videem, na kterém je vidět jeden z marsovských měsíců, přecházející přes sluneční kotouč. 

 

 

Zatmění…

… nastává, když se hvězda, planeta a její měsíc nachází na jedné přímce. Příslušný měsíc přitom musí být mezi nimi. Tento jev se dá pozorovat nejen na Zemi, ale i na jakékoli jiné planetě, která má alespoň jeden měsíc, obíhající ve stejné rovině, v jaké obíhá hvězdu daná planeta. 

K jevu došlo v dubnu. Pozorovatelem se stalo marsovské vozítko Perseverance, které  ze svého stanoviště v kráteru Jezero sledovalo přechod  měsíce Phobos před slunečním kotoučem.  Phobos je ve srovnání s naším Měsícem velice malý, a tak nemůže Slunce zcela zakrýt, ačkoliv obíhá nízko nad povrchem planety. Na Marsu jsou tak možná jen částečná zatmění Slunce. Tentokrát trvalo jen o něco více než 40 vteřin, což je mnohem kratší doba než při typickém zatmění Slunce Měsícem na Zemi. 

Zatmění bylo na povrchu Marsu pozorováno už v roce 2004. 

Tehdy pořídila příslušné obrázky vozítka Spirit a Opportunity, vyslaná na Rudou planetu vesmírnou agenturou NASA. Spirit nejprve pořídil první časosběrné fotografie Phobosu během zatmění Slunce. Jeho dvojče Curiosity pak pokračovalo v pozorování pomocí videí pořízených kamerovým systémem Mastcam. 

Perseverance nyní poskytla mnohem dokonalejší video zatmění Slunce na planetě Marsu. 

Umožnil to kamerový systém vozítka - Mastcam-Z. Ten je vlastně vylepšenou variantou někdejších kamer Curiosity. Dnes má tato technika lepší rozlišení i možnost zoomování. 

Kromě toho jsou nové záběry … barevné. 

Mastcam-Z má ve svém vybavení dokonce i sluneční filtr, který funguje jako sluneční brýle a snižuje intenzitu dopadajícího světla, pokud je to potřeba. Na Phobosu jsou díky tomu vidět detaily, které se dají interpretovat jako nerovnosti a nejspíše i krátery v měsíčním materiálu. 

Další zajímavostí je fakt, že se na videu a snímcích na slunečním kotouči zřetelně objevují sluneční skvrny. A tak můžeme dnes pozorovat skvrny na Slunci nejen z pohledu Země, ale také z pohledu jiné planety Sluneční soustavy. 

Takto mimochodem vypadalo Slunce toho dne ze Země: 

Obrázek: Zdroj: SDO, SOHO (NASA) and the [MDI, AIA, EVE, and/or HMI] consortium, https://www.spaceweatherlive.com/images/Archief/2022/Sun/20220402_HMIIF.jpg

align="justify"Pozice slunečních skvrn se nemusí při pohledu ze Země a Marsu shodovat, obě planety se totiž dívají na Slunce z jiného úhlu a z jiné polohy na oběžné dráze. 

Phobos

Marťanský měsíc Phobos je nepravidelná skála o rozměrech 27 × 22 × 19 kilometrů. Jeho původ je dodnes nejasný. Může jít například o asteroid, kdysi zachycený v gravitačním poli Marsu. 

Phobos obíhá kolem Marsu ve vzdálenosti necelých 6 000 kilometrů. Pro srovnání, pozemský Měsíc se nachází ve vzdálenosti 384 400 km od naší planety. Dokonce i některé satelity (ty, které se nacházejí na geostacionární dráze) jsou od Země šestkrát vzdálenější než Phobos od povrchu Marsu. 

Díky relativní blízkosti k planetě se dá Phobos pozorovat častěji než náš Měsíc. Na rozdíl od něj vychází Phobos na Marsu na západě a zapadá na východě. K východu nebo západu Měsíce dochází každých 11 hodin, 6 minut a 18 sekund - během jednoho marťanského dne tedy marsovský měsíc vychází a zapadá dvakrát až třikrát.

Slapové síly měsíček zpomalují, a tak se stále více přibližuje k Marsu. Za několik milionů let se rozpadne působením slapových sil nebo se zřítí na povrch Rudé planety. 

Stejně jako působí na Phobos planeta Mars svou gravitací, dochází ke změnám na Marsu díky působení gravitace jeho měsíce. Ty jsou ovšem daleko méně intenzivní. Na nitro Rudé planety tak působí slabé slapové síly, které mírně deformují horniny v kůře a plášti planety. Během zatmění Slunce na Marsu v roce 2020 si změn všimly seismometr a magnetometr sondy InSight. Během zatmění se přístroj nepatrně naklonil. Vědci zjistili, že více než slapové síly na něj působila změna sklonu terénu, který se díky stínu měsíce na chvíli ochladil a lokálně smrštil. 

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 26.5.2022 8:00 | karma článku: 18,75 | přečteno: 301x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Modrý pigment - ftalocyanin mědi - PB 15

Ftalocyanin mědi je komplex mědi a ftalocyaninu. Je to nejvýznamnější moderní modrý pigment, který známe už asi 100 roků. (délka blogu 4 min.)

13.6.2024 v 8:00 | Karma: 13,48 | Přečteno: 131x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Mayská modř - PB 8

Dalším zajímavou malířskou barvou, se kterou se stojí za to seznámit, je starodávná, blankytně modrá, mayská modř. Možná ji znáte pod zkratkou PB 8 (pigment blue 8).

10.6.2024 v 8:00 | Karma: 16,71 | Přečteno: 213x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč rozkrojené jablko na řezu hnědne

Rozkrojené jablko ale také třeba hruška hnědnou v místě řezu. Na vině je, a vy to tušíte, chemie. Jak se dá tomuto jevu předejít? (délka blogu 3 min.)

6.6.2024 v 8:00 | Karma: 18,04 | Přečteno: 270x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Čínská sonda Chang-e 6 a její mise na Měsíci

Vesmírná sonda Chang-e 6 je další čínský přístroj, která se zabývá výzkumem Měsíce. O víkendu přistál na odvrácené straně Měsíce. Má dovézt zpět na Zemi vzorky tamní horniny.

3.6.2024 v 8:00 | Karma: 17,69 | Přečteno: 194x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Egyptská modř

Seriál (o malířských barvách) se bude zabývat zajímavostmi ze světa pigmentů. Čím nejlépe začít? Jedním z nejstarších, lidmi uměle vyrobených pigmentů. Umělci ho používali už před několika tisíciletími.

30.5.2024 v 8:00 | Karma: 18,07 | Přečteno: 229x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

V Adršpachu se z patnácti metrů zřítil horolezec, pomáhal vrtulník

16. června 2024  13:57

V Adršpašských skalách na Náchodsku před polednem spadl lezec. Ze Studentské věže spadl z výšky asi...

Pavel naznačil, že návštěva ČR by mohla být symbolem usmíření, míní Pellegrini

16. června 2024  13:44,  aktualizováno  13:56

Český prezident Petr Pavel podle nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho naznačil, že...

Neukázněným tetkám vstup zakázán. Posilovnu kritizují za diskriminaci

16. června 2024  13:38

Posilovna v Jižní Koreji zakázala vstup „neukázněným tetkám“, což vyvolalo novou debatu o...

Německá policie v Hamburku postřelila muže, sekerou útočil na fanoušky

16. června 2024  13:37

Aktualizujeme Německá policie v neděli po poledni poblíž hlavní hamburské třídy Reeperbahn postřelila muže...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 984
  • Celková karma 17,72
  • Průměrná čtenost 1283x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.