Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

S fyzikou a chemií v kuchyni - čarování s lineckým těstem

V minulém blogu jsem zmínila, že do něj nepatří vajíčko. Proč ho ale přesto nacházíme v tolika receptech? A proč se musí těsto nechat odpočívat? Dva triky na pohodlnější zpracování. (délka blogu 5 min.)

V minulém blogu jste našli vysvětlení, proč do lineckého těsta nepatří vejce. Přesto určitě najdete spoustu receptů, ve kterých vejce jsou. Proč jsou v kuchařkách recepty s vejci i bez nich? 

Podle mě je to proto, že ne každý kuchař a kuchařka jsou ochotni zpracovávat linecké těsto, které se drobí a nedá se vyválet. Právě takové těsto totiž vznikne bez přidání vajec.

Vejce a těsto

Vajíčka se do sladkých těst většinou přidávají proto, aby se stala “lepivou” komponentou. U lineckého těsta je ale důvod jiný. Těsto samo o sobě je lepivé dost (cukrátko drží pohromadě díky většímu množství tuku). Vajíčka pak do něj vnášejí vodu - a propůjčují tak těstu pružnost a tvárnost. Dobře se pak zpracovává, na konečný výsledek a cukroví to má ale negativní vliv.

Problém samozřejmě spočívá v tom, že je pružnost a tvárnost těsta následkem vzniku lepku. Ten se vytváří při hnětení těsta propojením dvou bílkovin, obsažených v mouce. Lepek sám o sobě je sice poslední dobou módně označován za “nezdravý”, ve vánočních cukrovinkách je ale dokonce ještě více nežádoucí, než v módní výživě. Dělá totiž zároveň z cukroví tvrdé suchary. 

Lepek

je komplikovaná dlouhá makromolekula (polymer). Vzniká spojením a propletením dvou druhů dlouhých bílkovinných molekul, které se nacházely v obilí. Obě byly původně ve “srolovaném” stavu, tak trochu podobné klubíčku vlny. Při hnětení těsta se obě komponenty díky energii, kterou mu dodáváme, “rozmotají”. V tomto stavu pak snáze dojde k jejich propojení. Komplikovaná molekula, která je schopna po určitou dobu udržet těsto pružné a odolné proti mechanickým vlivům, je následkem hnětení těsta.

Člověk nemůže mít všechno … a nebo může?

I tady tedy platí “něco za něco”. 

Důmyslní kuchaři a kuchařky samozřejmě vymýšlejí různé triky, které jim mohou v této zapeklité situaci pomoci. A tak existují hned dva, které umožňují využití vajíčka dokonce i v lineckém těstu. 

Výsledné cukroví sice není s použitím vajíčka optimální, optimálnímu originálu se ale hodně přibližuje. Přesto se dá poměrně jednoduše zpracovat, pokud dodržíte dvě podmínky. 

Nejprve tuk potom voda

Tuk má v lineckém těstu jeden speciální úkol. Musí vzájemně oddělovat zrnka škrobu, aby se nemohla spojit a aby se v těstu nemohly z původních jednodušších bílkovin vytvářet dlouhé molekuly lepku. 

Pokud už nutně přidáváme do těsta žloutek, bude cukroví křehčí, když se přidá až po dokonalém rozptýlení tuku v mouce. Těsto by se mělo mísit při teplotách max. kolem 10 °C, aby se tuk kolem zrníček škrobu obalil a nevsákl se do nich. Optimálně izolovaný škrob pak nemá tak silnou tendenci vytvářet lepkový polymer - i když má kolem sebe molekuly vody. 

Zima, zima a ještě jednou zima

Je to skutečně náhoda, že se vánoční cukroví dělá právě v zimě? Zdá se totiž, že právě zima je u lineckého těsta jedna z hlavních přísad - hned po cukru, máslu a mouce. 

Nejen že dovolí tuku, aby se zhostil své nelehké úlohy - zima navíc snižuje rychlost, se kterou hydratuje (tedy se kterou vzájemně reaguje) bílkovina (v mouce) a voda. 

Jde tu znovu o tvorbu lepku. Když se za nižších teplot hůře váže voda na bílkovinu - zpomaluje se i tvorba lepku v těstu. 

To je zároveň odpověď na otázku, proč se má dát těsto odpočinout do chladu. 

Odpočinout…

… dáváme těsto skutečně proto, aby se vzpamatovalo z poměrně drsného zacházení při mísení. 

Připomeňme si, že i v másle je kolem 20 % vody - takže i tehdy, když nepřidáváme do těsta vajíčka, obsahuje vodu, která může hydratovat bílkovinu a pomáhá tak vytvářet nežádoucí lepek. 

V lineckém těstu se vznik lepku potlačuje větším množstvím tuku. Po smísení tu tedy existuje větší množství “osamocených” bílkovinných molekul, komponent, které by sice chtěly skončit jako lepková molekula, nenašly ale dostatečně rychle vhodného partnera. Odpočinek v lednici jim dá šanci na to, aby se znovu srolovaly do svého původního a přírodou zamýšleného tvaru, podobnému klubíčku. 

A tak i poměrně “mokré” těsto může být surovinou pro poměrně křehká cukrátka - taková, která se přímo rozplývají na jazyku… 

 

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 5.12.2019 8:00 | karma článku: 23,77 | přečteno: 1490x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (4) - klamání tělem a přibarvování reality

Poslední část malého blogového seriálu o tom, proč jsou vlastně horniny barevné a proč je zbarvení minerálů podobné chování třídy plné dětí.

16.5.2024 v 8:00 | Karma: 13,03 | Přečteno: 140x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (3) - co nutí děti zlobit?

Když rozebereme případ dětí z úplně zlobivé třídy (idiochromatismus - název si můžete zapamatovat podle toho, že se z takových dětí člověk musí zbláznit), zjistíme, že mají ke zlobení (a minerály k zabarvení) jen několik důvodů.

13.5.2024 v 8:00 | Karma: 14,81 | Přečteno: 211x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (2) - proč jsou vlastně děti zlobivé?

V tomto díle blogového seriálu o barvě minerálů se dozvíte, kdo nebo co způsobuje tzv. alochromatismus, idiochromatismus a pseudochromatismus. (délka blogu 4 min.)

9.5.2024 v 8:00 | Karma: 15,38 | Přečteno: 226x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů a hornin? (1)

Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud berou minerály a horniny svou barvu? Vysvětlení barvy minerálů se dá překvapivě vysvětlit dynamikou žáků ve školní třídě. (délka blogu 4 min.)

6.5.2024 v 8:00 | Karma: 17,51 | Přečteno: 243x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)

Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 21,41 | Přečteno: 409x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Uprchlíci z Ukrajiny v Česku čelili nenávisti a diskriminaci, oznámila organizace

18. května 2024  19:03

Nevládní organizace Amnesty International ve výroční zprávě za rok 2023 zkritizovala Českou...

Jihokorejci hledají způsob, jak se zbavit stresu. Soutěží v nicnedělání

18. května 2024  18:53

V Soulu se o víkendu sešlo přes sto lidí, aby v rámci soutěže, která si klade za cíl zpomalit...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  18:28

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 976
  • Celková karma 19,48
  • Průměrná čtenost 1320x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.