Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč vám tvrdne pečivo - s chemií v kuchyni

Proč vydrží pečivo čerstvé jen chvíli? Které druhy pečiva tvrdnou nejrychleji? A jak se dá ovlivnit doba, za kterou ztvrdnou? (délka blogu 3 min.)

Běžné středoevropské pečivo (chléb, housky, rohlíky a podobně) nevydrží moc dlouho čerstvé. Jeho vlastnosti se dříve nebo později začnou měnit. Tvrdne povrch i střídka, mění se jeho chuť a vzhled. 

Jednu ze změn způsobuje ztráta aromat. Aromata projdou v plynné fázi kůrkou a z pečiva se vytratí. Kromě toho bývají pohlcovány škrobem nebo bílkovinnými molekulami v samotné upečené mouce. 

Nejen aroma, ale také voda jde podobnou cestou. Ze střídky se dostává do kůrky. Ta tím ztrácí svou křupavost a stává se vláčnou (pečivo “gumovatí”). Ještě později se voda z kůrky vypaří, takže opustí výrobek nadobro. Kůrka vytvrdne a pečivo ztratí elasticitu.

Jako by to ještě nestačilo - začne uvnitř materiálu probíhat jev, kterému se říká retrogradace škrobu. 

Retrogradace

Mouka se skládá z malých zrnek, které obsahují kromě jiného škrob. Molekuly škrobu jsou vázány ve strukturách, které by se daly přirovnat ke krystalům. Tyto struktury vznikají už při růstu obilí - syntetizuje je samotná obilná rostlina. 

Když potom mouku zpracujeme ve výrobku - a následně ji upečeme, změní se působením teploty struktura těchto krystalů - dojde k jejich “rozpuštění”. 

Tento stav není pro samotnou molekulu škrobu energeticky výhodný (původní stabilní stav “krystalu” byl pro molekulu energeticky lepší) a nový stav, jehož se dosáhlo jen pomocí přidané energie při pečení, není dlouhodobě udržitelný. Molekula má pak logicky tendenci znovu rekrystalizovat. Tomuto jevu se pak říká retrogradace.  

Přitom do své struktury zabudovává volnou vodu, kterou má ve svém okolí k dispozici. Pečivo jako by vysychalo - přitom se z něj voda (na rozdíl od výše zmíněného skutečného vysychání) díky tomuto mechanismu neztrácí - jen se mění její dlouhodobější “bydliště”. Stává se součástí škrobových molekul. Je zajímavé, že se přitom mouka nevrací do svého původního stavu, který měla poté, co byla semleta z obilného zrna. Nově vznikající krystaly mají jinou strukturu než původní krystaly v nezpracované mouce. 

Kdy tvrdne pečivo nejrychleji?

Retrogradace, tedy rekrystalizace probíhá rychleji při nižších teplotách. Pokud dosahuje okolní teplota +7 až -7 °C, je reakce trojnásobně rychlejší než při pokojové teplotě. Nejrychleji degraduje pečivo při teplotě 4 °C. 

Proto bychom neměli uchovávat pečivo v ledničce, i když ostatní potraviny se v ledničce udrží v čerstvém stavu déle, než při pokojové teplotě. Pečivu pokojová teplota naopak prospívá. 

Kromě toho se dá rekrystalizace zpomalit pomocí tuku. To je nejspíše důvod pro využití tuku při pečení jemného pečiva (rohlíky a housky). Chléb, který se často peče bez přidaného tuku, tvrdne rychleji než pečivo obsahující tuky. 

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 12.12.2019 8:00 | karma článku: 29,98 | přečteno: 2023x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (4) - klamání tělem a přibarvování reality

Poslední část malého blogového seriálu o tom, proč jsou vlastně horniny barevné a proč je zbarvení minerálů podobné chování třídy plné dětí.

16.5.2024 v 8:00 | Karma: 13,07 | Přečteno: 144x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (3) - co nutí děti zlobit?

Když rozebereme případ dětí z úplně zlobivé třídy (idiochromatismus - název si můžete zapamatovat podle toho, že se z takových dětí člověk musí zbláznit), zjistíme, že mají ke zlobení (a minerály k zabarvení) jen několik důvodů.

13.5.2024 v 8:00 | Karma: 14,81 | Přečteno: 211x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (2) - proč jsou vlastně děti zlobivé?

V tomto díle blogového seriálu o barvě minerálů se dozvíte, kdo nebo co způsobuje tzv. alochromatismus, idiochromatismus a pseudochromatismus. (délka blogu 4 min.)

9.5.2024 v 8:00 | Karma: 15,38 | Přečteno: 227x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů a hornin? (1)

Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud berou minerály a horniny svou barvu? Vysvětlení barvy minerálů se dá překvapivě vysvětlit dynamikou žáků ve školní třídě. (délka blogu 4 min.)

6.5.2024 v 8:00 | Karma: 17,52 | Přečteno: 245x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)

Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 21,41 | Přečteno: 409x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řidičku překvapila mokrá silnice, dodávka skončila po nehodě na střeše

19. května 2024  12:52

Mokrá silnice zřejmě překvapila řidičku Škody Fabie, která způsobila v neděli dopoledne nehodu obce...

Čeští politici jsou v bezpečí. Slovensko musí situaci zklidnit, řekl Lipavský

19. května 2024  12:19

Slovenský tisk atentát na Fica označuje za ránu do srdce tamní společnosti, která čelí pokročilému...

Vozidlo skončilo v poli úplně zdemolované, hasiči vyprostili tři lidi

19. května 2024  12:17

Tři muži se zranili v sobotu večer při vážné nehodě nedaleko Uhřic na Blanensku. Řidič auta značky...

Fico je mimo ohrožení. Pellegrini: Na hovor o uklidnění situace nedozrál čas

19. května 2024  11:06,  aktualizováno  11:59

Na jednání stran k uklidnění situace na Slovensku patrně nedozrál čas, uvedl zvolený prezident...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 976
  • Celková karma 19,37
  • Průměrná čtenost 1320x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.