?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines

Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)

Intuitive Machines

Intuitive Machines je společnost, která byla založena v roce 2013. IM-1 (která má dnes přistát na měsíčním povrchu) je její první mise. Přitom má sonda na palubě vědecký náklad - různé přístroje, vyrobené vesmírnou agenturou NASA. Firma Intuitive Machines se totiž snaží být právě tou soukromou firmou, která by pro NASA mohla na měsíční povrch dopravovat různé náklady. 

Pokud se sondě podaří přistát na povrchu Měsíce, bude se jednat o první měkké přistání americké sondy od roku 1972 - od poslední mise Apollo (tehdy se jednalo o Apollo 17). Sonda by měla po přistání fungovat zhruba týden - než nastane ledová měsíční noc, která přístrojům nesvědčí a jistě je zničí. Noc na Měsíci trvá 14 pozemských dní a teploty tu klesají až k -170°C. 

Nova-C, Odysseus

… je přistávací modul mise IM-1. Lander má na palubě různé přístroje, včetně pohonného systému poháněného směsí kapalného kyslíku a kapalného metanu. 

Lander má výšku 4,3 m, průměr trupu je 1,6 m a rozpětí podstavy 4,6 m. Má tedy podle svého výrobce… bez nožiček rozměry staré britské telefonní budky. Jeho hmotnost je 675 kg. Unese maximálně 130 kg vědeckého nákladu - přístrojů. Jeho motor je poháněn kapalným metanem a kyslíkem a umí vyvinout maximální rychlost 11 m/s. Trup je mimochodem z velké části vyroben z titanu a materiálu na základě uhlíkových vláken. 

Hlavním cílem této mise je doručit různá užitečná zatížení do oblasti jižního pólu Měsíce, což je část Měsíce, která dodnes zůstává neprozkoumaná ale zároveň je velice zajímavá. Nacházejí se tu krátery, ve kterých by měl být vodní led. To je samozřejmě zajímavé pro budoucí lidské posádky, které by se měly na Měsíc vypravit. 

Sonda by měla přistát v oblasti kráteru Malapert A. To je kráter s průměrem kolem 69 km. Je pojmenován po Charlesi Malapertovi, belgickém astronomovi, který žil v 17. století. Místo by se mělo podobat oblasti, kde přistála mise Apollo 16. 

Přistání

Sonda se nachází na cestě k Měsíci od 15. února. Let zatím probíhá podle plánu. Krátce po oddělení od rakety, která ji vynesla na oběžnou dráhu země, aktivovala sonda nakrátko kameru, umístěnou na svém trupu. Nasnímala pak několik fotografií - panoramatických snímků temného pozadí, na kterém je vidět sonda sama ale také Země. Tyto snímky byly zveřejněny minulou sobotu.

Sonda už provedla korektury kursu, které jsou nezbytné pro dosažení Měsíce. Vstup na jeho oběžnou dráhu byl naplánován na 21. února. Samotné přistání by se mělo uskutečnit ve čtvrtek, 22. února 2024. Můžeme se těšit na další napínavý přenos. 

 

Zdroje: NASA, Intuitive Machines

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 22.2.2024 8:00 | karma článku: 18,77 | přečteno: 307x