Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Planeta Tří Sluncí

  Donedávna byla považována existence rozsáhlých planetárních soustav s více než jednou centrální hvězdou a větším množstvím planet za téměř vyloučenou. Pak byla ale objevena planeta, na jejímž nebi se střídají tři „Slunce“.

Slunce je jedináček. Stejně jako v lidských rodinách je tento hvězdný rodinný stav ale spíše netypický. Zdá se, že se ve vesmíru nachází daleko větší množství hvězd, které mají souputníky – tvoří dvojité nebo i trojité hvězdné systémy.

Mezi odborníky vládne přesvědčení, že vícenásobné hvězdy nemohou ve své blízkosti udržet stabilní planetární systémy. Neustálé změny gravitačních sil, způsobené vlivem dvou různých a hmotných těles, musí dráhy planet dříve nebo později destabilizovat. Ty se pak buď zřítí do jednoho ze Sluncí nebo jsou ze systémů katapultovány.

Ve vzdálenosti 320 světelných roků se ovšem nachází trojhvězda, u které byla nedávno objevena obří plynová planeta. Donutí to vědce korigovat své teorie o vzniku a formování planetárních systémů?

Jedna z mála vyfotografovaných planet

Podobný objev samozřejmě ze všeho nejdřív vyvolá vlnu pochybností. Je tato planeta „pravá“? Nejedná se jen o přelud, vzniklý pozorovacími interferencemi?

Tentokráte ale veškeré pochybnosti mizí. Planeta, označená jako HD 131399Ab patří mezi ty objekty, které se podařilo přímo vyfotografovat.

Systém HD 131399 se nachází v souhvězdí Centaura. Skládá se ze tří hvězd. Největší z nich je komponenta A. Hvězdy B a C jsou hvězdná dvojčata, která obíhají spolu s hvězdou A společné těžiště.  

Vyfotografovaná planeta patří k největší a nejtěžší složce trojného hvězdného systému – hvězdě A. Nachází se zde ve zhruba 82x větší vzdálenosti, než v jaké obíhá ve Slunečním systému Země kolem Slunce. Proto dostala exoplaneta název HD 131399Ab – kde „b“ znamená průvodce, který sám není hvězdou, písmeno „A“ připomíná, že krouží kolem složky A (největší ze všech tří hvězd) a HD 131399 označuje samotnou trojhvězdu.

Fotografii, kterou vidíte nahoře, pořídil kamerový systém SPHERE, nainstalovaný u jednoho z moderních superteleskopů, VLT (Very Large Telescope) v Chile. Snímek je kompozice ze dvou různých fotografií. Složený snímek zaručuje, že se zobrazí jak velice intenzivní světlo jednotlivých hvězd, tak slabé světlo planety.

SPHERE (Spectro-Polarimetric High-contrast Exoplanet Research)

Většinu exoplanet dnes vědci objevují díky nepřímým metodám – změně v pohybu jejich centrální hvězdy nebo díky změně její jasnosti.

Přímo vyfotografovat se zatím podařilo jen některé z nich. Používá se k tomu systém s romantickým názvem SPHERE. Ten ovládá sérii unikátních „triků“. Jedním z nich je už z jiného, dřívějšího blogu známá adaptivní optika, vyrovnávající vliv chvění naší atmosféry.  Kromě toho používá SPHERE koronograf k zakrytí světla centrální hvězdy v pozorovaných objektech. Díky tomu se zvyšuje kontrast snímku. Třetím trikem je tzv. „diferenciální zobrazení“. Jeho podstatou je oddělení světla hvězdy a planety, například podle polarizace nebo barvy. Posledním důmyslným pomocníkem je prosté pootočení snímku. Objekty, které při pootočení fotografie rotují, jsou „pravé“, ostatní jsou jen artefakty, vznikající chybnou optikou.  

Planeta, na jejíž obloze se setkávají tři „Slunce“

Nově objevené planetě je zhruba 16 miliónů let. Je tedy relativně mladá – naše Sluneční soustava se pyšní stářím 4,7 miliardy let. HD 131399Ab se ze všeho nejvíce podobá našemu Jupiteru. Je odhadem 4x hmotnější než on. Teplota na ní může dosahovat 580 °C.

Hvězda A se na jejím nebi zobrazuje jako oslepivě zářící bílý bod, je koneckonců vzdálená přes 80 astronomických jednotek. Zbylé dvě hvězdy tvoří nerozlučný pár a pohybují se po jejím „nebi“ společně. Budou mít spíše nažloutlou barvu a budou méně jasné než hvězda A.

Exoplanetě trvá jeden oběh kolem 550 let. V určitém bodě její dráhy zažívá nekonečný den. Když centrální „Slunce A“ zapadá, vycházejí naopak „Slunce B a C“. V jiném bodě své dráhy naopak na její obloze vycházejí a zapadají tři Slunce.

Tři možná vysvětlení zvláštního uskupení v systému HD 131399

Obří planeta se nejspíš nenachází na místě, kde vznikla. Tak, jako Jupiter v naší Sluneční soustavě putoval v průběhu svého vývoje nejprve směrem ke Slunci a pak znovu od něj, cestovala nejspíš i tato vzdálená planeta v systému HD 131399.

Je nepravděpodobné, že vznikla ve vzdálenosti 80 astronomických jednotek od centrální hvězdy. V této vzdálenosti by měla být hmota prachoplynného disku, ze kterého soustava vyvíjí, už relativně řídká. Nemělo by zde být dostatečné množství materiálu na to, aby mohla vzniknout planeta se čtyřnásobnou hmotností Jupitera. Vlivem jiných, paralelně vzniklých obřích kolegyň pak mohla být nová planeta vymrštěna do oblasti, ve které se dnes nachází.

Planeta mohla také původně vzniknout v blízkosti komponent B nebo dokonce C. Gravitační působení obou hvězd pak mohlo její dráhu destabilizovat. Následně opustila dvojný systém a byla zachycena gravitací hvězdy A.

Jinou variantou by mohl být vznik planety dříve, než se zformovala dnešní podoba této hvězdné soustavy. Planeta mohla vzniknout dokonce úplně jinde a na svou dnešní dráhu se dostala náhodou, když opustila svou mateřskou hvězdu a zachytila se na vzdálené oběžné dráze v HD 131399.

Jaká je tedy odpověď na mírně provokativní otázku o revizi našich představ o tvorbě planetárních systémů?

Nízké stáří planety vůbec nevylučuje, že jsou naše domněnky správné. Velké plynové planety skutečně mohou v planetárním systému migrovat, svým vlivem ohrožovat jiné planety a měnit jejich dráhy. (I když to, že jsme zatím žádné bližší a menší planety v systému neobjevili, zároveň neznamená, že tam nejsou. Jejich světlo je jen natolik slabé, že ho nezaregistruje ani extrémně výkonný systém SPHERE.)

Navíc není vůbec jisté, že je dráha HD 131399Ab stabilní. Může od hvězdy A dále vzdalovat, aby ji jednoho dne opustila navždy. Stejně tak se může její dráha časem destabilizovat vlivem obou hvězdných komponent B a C. Existence velice vzdálené planety v tomto trojném systému tedy spíše naše dnešní představy o vzniku planetárních systémů podporuje.

 

 

 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 10.10.2016 8:00 | karma článku: 20,96 | přečteno: 573x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Hackmanit - jedinečný drahokam … a dozimetr

Hackmanit je příbuzný minerálu, která se jmenuje sodalit. Na rozdíl od něj má ale jednu zajímavou vlastnost - na světle mění svou barvu. Čím je to způsobeno?

1.2.2024 v 8:00 | Karma: 21,85 | Přečteno: 385x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Meteorit 2024 BX1 byl už nejspíš nalezen

Nedávno byl oznámen nález předpokládaných zbytků meteoritu 2024 BX1. Ten zazářil jako jasný bolid na noční obloze v noci z minulé soboty na neděli. (délka blogu 3 min.)

29.1.2024 v 8:00 | Karma: 19,96 | Přečteno: 392x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Meteorit 2024 BX1 zatím nebyl nalezen

V noci z 20. na 21. ledna se v Braniborsku objevil na nebi objekt, který zazářil jako nezvykle jasný bolid. Byl vidět z Lipska ale také z Prahy. (délka blogu 3 min.)

25.1.2024 v 8:00 | Karma: 18,86 | Přečteno: 339x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč mají výstražná světla modrou barvu?

Proč byla pro výstražný signál v silničním provozu zvolena modrá barva? Na vině je (a vás to nepřekvapí) ... fyzika (délka blogu 3 min.)

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 29,05 | Přečteno: 772x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Jak pokračuje mise Artemis - návrat na Měsíc

I když od prvního výletu lidské posádky na Měsíc uplynulo už 55 roků, zůstaly podobné projekty obrovskou výzvou. Jak pokračuje mise Artemis? (délka blogu 5 min.)

18.1.2024 v 8:00 | Karma: 20,58 | Přečteno: 242x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Prodej bytu 3+1 96 m2
Prodej bytu 3+1 96 m2

Šafaříkova, Němčice nad Hanou, okres Prostějov
3 280 000 Kč

  • Počet článků 971
  • Celková karma 19,83
  • Průměrná čtenost 1327x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.