- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Prvním kritériem, které vás napadne, když jde o cenu perel, je původ. Nejcennější jsou samozřejmě pravé perly, ať už jsou rostlé opravdu “divoce” nebo cíleně pěstované. Perly z chovů jsou vlastně napodobeniny - ovšem napodobeniny stejného původu jako perly “divoké”.
Pro cenu perly je také důležité, v jaké vodě vyrostla. Perly ze slané vody jsou cennější než sladkovodní. Důvod je jednoduchý: mořská mušle vytvoří jen jednu jedinou perlu, zatímco sladkovodní se dá “přemluvit”, aby v ní vznikalo až třicet perel naráz.
Nejcennější jsou pak také perly, které jsou kulovité nebo alespoň symetrické.
Povrch cenné perly nemá mít vrypy nebo trhliny a skvrny. Splnit to je pro perlorodku opravdu těžké. Takže se dá říci, že čím méně problematických míst perla vykazuje, tím je dražší.
Lesk perly má být dobře vyvinutý, rovnoměrný a opravdu dobré perly jsou vždy trošku růžové. Růžová barva se považuje za nejlepší právě proto, že perly jsou nošeny přímo na kůži. Růžová barva s ní dobře ladí. Tím ovšem barevná škála perel nekončí. Výrobci cenných Tahiti-perel například rozlišují ještě kolem dvaceti různých dalších barev.
Perleť, ze které je perla vytvořena, je velice zajímavý materiál. Je to kombinace aragonitu (CaCo3), tvořícího nepatrné destičky, a conchiolinu, organického materiálu, který je k sobě vzájemně lepí.
Dříve rozšířený názor, že perly vznikají tehdy, když se do perlorodky dostane zrnko písku (které poté perlorodka obalí perletí), se dnes považuje za nesprávný.
Odborníci došli k logickému závěru, že písek nejspíš nebude pro zvíře, žijící v písku, tak nebezpečný, aby ho mušle identifikovala jako problém, kterého se bude zbavovat obalením perletí.
Důvodem k vytváření perel se dnes považují parazité nebo zranění perlorodky. Na tom je založena i průmyslová výroba perel - jejich pěstování na farmách.
Nejdražší perly světa pocházejí z farem na filipínském Palawanu. Perlorodky tu visí přivázané na sítích v moři a roky jsou opečovávány potápěči. Každá z nich dostala umělé jádro, kolem kterého má během určité doby (až čtyři roky) vytvořit perlu. Čas od času je personál vyloví, aby zkontroloval, jestli se v perlorodce perly pořád ještě nacházejí a mají správnou velikost a tvar. To se kontroluje pomocí rentgenu. Zvířata takové zacházení prominou a po chvíli se už zase vrací do moře, přivázané ke své síti.
U sladkovodních perlorodek se dá dosáhnout tvorby perel jiným způsobem: zraněním nebo implantací tkáně jiné ale příbuzné perlorodky. Takovým způsobem se může ve sladkovodní mušli naráz vytvořit až 30 nebo i více perel. Nesmí se to samozřejmě přehnat, když je jich příliš, perlorodka zraněním podlehne.
I když je nejžádanější barvou pastelově růžová, mívají perly ještě řadu dalších barev - zelenou, žlutou, zlatavou, čistě bílou nebo krémově bílou. Existují dokonce sytě modrošedé, šedé nebo černé perly. U barvy záleží samozřejmě na druhu perlorodky - ale také na prostředí, ve kterém žije.
Tahitské perly, pocházející ze stejnojmenného ostrova, jsou stříbřitě šedé až černé. Typický perleťový lesk obsahuje barvy modrou, zelenou, růžovou a fialovou.
Perly s bílou, růžovou nebo zlatavou barvou pocházejí z Austrále, Filipín nebo Indonésie. Japonské perly jsou sice také hodně světlé, ale mají zřetelný nádech do zelena.
Nejspíš nejefektnější vlastností perel je ta, která dala celému jevu jméno - perleťový lesk. Vzniká lomem světla na povrchu materiálu.
Perly se skládají z aragonitových destiček, slepených proteinem conchiolinem.
Pro srovnání - takhle vypadá aragonitový krystal, vzniklý anorganickými procesy a ne s přispěním aktivity mušle perlorodky.
Struktura perly má za následek, že její povrch nemůže být z principu nikdy úplně hladký, a tak se dopadající světelné paprsky na jejím povrchu lámou pod různými úhly. To pak vytváří specifický optický jev.
Vzhledem k tomu, že je perla přírodní materiál a její součástí je také organická sloučenina, může časem degradovat. Ztrácí pak svůj lesk, může dokonce praskat a loupat se.
Perly by se měly skladovat v prostředí, které je nevysouší. Doporučují se například pergamenový papír. Bavlněné pytlíky oproti tomu nejsou moc vhodné, protože před vysycháním nechrání, i když jistě ochraňují perlu před mechanickým poničením.
To je mimochodem také důležité - perly mají totiž tvrdost jen kolem 3,5 - 4 na mohsově stupnici.
Podobně jako některé pórovité minerály (například tyrkys) se perly moc neradují z kontaktu s potem, kosmetikou, čistícími prostředky, alkoholem (nebo parfémem) apod.
Pokud chcete své perly uchovat dlouho zdravé a krásné, odkládejte je před návštěvou pláže nebo při domácích pracech a sprchování.
K čištění perel se z těch samých důvodů nemají používat chemické prostředky, ale jen voda a bavlněný hadřík.
Zdroje: TRE JOURNAL OF BIOPHYSICAL AND BIOCIIEMI(2AL CYTOLOGY - VOLUME 9, 1961
Další články autora |
Arcon Personalservice GmbH
nabízený plat:
75 260 - 90 320 Kč