Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nic vás neprobudí po ránu tak, jako čerstvě uvařená káva…

… kterou vylijete na klávesnici počítače, říká jedno pravdivé přísloví. Proč je někdy káva nakyslá a jindy tak hořká, že ji musíte přisladit cukrem? A proč ji cukr nejen sladí, ale také zbavuje hořkosti? (délka blogu 7 min.)

 

Jak funguje cukr v kávě?

Část hořké příchutě kávy způsobují molekuly kofeinu, rozptýlené ve vodě. Když přidáme do kávy cukr, změní se charakter celého roztoku. Cukr skutečně pomáhá odbourávat hořkost kávy, a to na úrovni jednotlivých molekul.

Cukr a molekuly vody se rády přátelí. Pociťují k sobě navzájem silnou afinitu, takže se molekuly kofeinu vedle nich rázem ocitají v defenzivě. Shlukují se pak, když se snaží molekulám cukru vyhnout – tzv. dimerizují (navzájem se spojují). Dimerizace pak zmenšuje počet volných molekul kofeinu a způsobuje, že je káva méně hořká.

Takový vliv mimochodem nemá jen cukr, ale také některé soli. Dimerizaci podporují tzv. kosmotropní (strukturu vody stabilizující) soli. Opačný vliv mají tzv. chaotropní soli, ty, které strukturu vody destabilizují a dimerizaci kofeinových molekul spíše potlačují. Chuť kávy například vylepší ona pověstná špetka obyčejné kuchyňské soli.

Ionty jsou považovány za kosmotropní a chaotropní v závislosti na jejich schopnosti interagovat s vodou a schopnosti měnit strukturu vody. Specifičnost iontů závisí na schopnosti podporovat (kosmotropní ionty) nebo rozrušovat (chaotropní ionty) vodíkové vazby ve vodě.

Příliš hořká káva

Dokonce i dokonale zpracovaná výchozí surovina a velice kvalitní kávová zrna nedávají jistotu, že výsledný nápoj bude chutný. Při přípravě kávy totiž často děláme několik chyb. Jednou z nich je špatně zvolená teplota vody, kterou kávu zaléváme.

Voda by neměla být vroucí. Příliš horká voda totiž vyplavuje z kávy právě ty látky, které dělají nápoj hořkým. Optimální teplota je 94 °C a nejdůležitější je moment, kdy rozemletá káva přijde do styku s horkou vodou poprvé. Téměř všechny běžné kávovary, které používáme v domácnostech, přitom používají vodu s teplotou kolem 80 °C. Dobrou kávu nemohou udělat už z principu věci. Výjimkou jsou některé automaty na mocca kávu.

Pokud jste zvyklí připravovat kávu jako „turka“, máte daleko lepší šance, že bude výsledek vašeho snažení optimální. Mletá zrna by se ale neměla zalévat čerstvě vřící vodou. Je lepší ji přivést k varu a pak počkat zhruba minutu, než voda vychladne na zmiňovaných 94 stupňů. Až pak by se měla káva vodou zalít. Některé varné konvice dnes mají malý displej s ukazatelem teploty, případně lze na nich i nastavit teplotu kdy se má vaření přerušit. Jsou sice dražší než běžné konvice, jsou ale rozhodně levnější než drahé automaty na kávu.

Hořkost kávy ovlivňuje také stupeň upražení suroviny. Za hořký nápoj je zodpovědné silnější pražení zrn. Naopak čím světlejší praženina, tím vyšší teplotu snese – má totiž méně hořkých komponent. I u nejsvětlejších pražených zrn je ale optimální teplota vody nižší než 100 °C (jedná se přibližně o 96 stupňů).

Příliš kyselá káva

Cukr v kávě potřebuje většina z nás také z jiného důvodu. Je to tehdy, když je nápoj příliš kyselý. Stává se to v případě, když jsou namletá kávová zrna zalévána příliš chladnou vodou, která má méně, než 88 °C.

Největší pravděpodobnost, že se setkáte s kyselou kávou, máte u běžného kuchyňského kávovaru. Chuť přitom vnímáme všichni subjektivně. Pokud jste na nakyslou kávu zvyklí, nebudete nejspíš její chuť vnímat jako negativní. Jiní naopak popisují příchuť nakyslé kávy jako „plechovou“ nebo „plastovou“. Jedná se přitom nejspíš o vliv osobních zkušeností a ne o objektivní příchuť. 

Ať už s mlékem nebo cukrem, kyselejší nebo hořká, jemně nebo hrubě mletá, důležité je, aby v kávě byla hlavně … káva. Někteří výrobci totiž rádi šetří a mletou směs nastavují cukrem nebo dokonce pilinami.

Jistě to dělají z čistého altruismu. Učí nás trávit celulózu. Až se to lidstvo jednoho dne naučí, dostane pojem „všežravec“ úplně jiný, nový význam.    

Příště: Proč se vám nejspíše vyleje káva bez pěny než káva s pěnou... 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 20.7.2017 8:00 | karma článku: 34,00 | přečteno: 3114x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,16 | Přečteno: 308x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,64 | Přečteno: 313x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,42 | Přečteno: 416x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma: 22,88 | Přečteno: 524x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin

Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)

14.3.2024 v 8:00 | Karma: 25,83 | Přečteno: 585x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 972
  • Celková karma 19,79
  • Průměrná čtenost 1325x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.