Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nenechte si se mnou zajít chuť na … sádlo

Jak se vyrábí a jak si ho můžete připravit doma? Co má sádlo společného s bio dieselem? (délka blogu 5 min.)

Na rozdíl od loje je sádlo měkčí živočišný tuk. Lidstvo ho využívá od nepaměti. Moderní průmyslová výroba ho příliš nepoznamenala. Naopak. Zatímco se řada jiných potravin někdy už ani své původní variantě nepodobá, přinesla průmyslová revoluce do výroby sádla značné pozitivum: v posledním století se drasticky zlepšily její hygienické podmínky.

Výroba sádla

Sádlo se získává z vazivových tkání, které obsahují větší množství tuku. Pro výrobu sádla a loje k potravinářským účelům musí být použity suroviny, které byly při veterinární prohlídce uznány za poživatelné. Tukové vazivo má obsahovat co nejméně masitých částí, protože snižují jak množství tak kvalitu vytěženého tuku. Maximální doba skladování syrového sádla  při teplotě do 4 °C je u vepřového 1 – 5 dní, u hovězího 2 – 3 dny.

Surovina se tedy musí buď mrazit nebo zpracovávat co nejdříve. Nejprve se rozmělní nebo naseká na drobnější části. Následuje extrakce tuku. Ta může probíhat tzv. suchou nebo mokrou cestou.

Při “suchém” způsobu se tkáně zpracovávají v tlakových hrncích nebo naopak ve vakuových přístrojích při teplotě nad 100 °C. Metodě se lidově říká škvaření a používá se mimo jiné i k domácí výrobě sádla.

“Mokrý” způsob využívá vysoký tlak a vodní páru, která převede tuk do tekutého stavu. Procesu se říká tavení.

Nejprve probíhá destrukce vaziva, z buněk se uvolňuje tuk, který se následně odvádí.

Extrahovaný tuk se pak dále čistí a filtruje, aby se z něj odstranily nežádoucí příměsi. Průmyslově vyráběné sádlo je někdy upravováno hydrogenací a příměsemi antioxidantů, jako je například butylhydroxytoluen (BHT).

Butylovaný hydroxytoluen (BHT) se používá jako aditivum všude, kde může dojít k oxidaci kapalin (např. palivo, olej) anebo v jiných produktech, které mohou ohrozit volné radikály. Označuje se E321.

Přečištěný tuk se pak plní do nádob, ve kterých má ztuhnout. Hotové sádlo se skládá převážně z tuků (99 %) s nasycenými mastnými kyselinami (okolo 40 %).

Není sádlo jako sádlo

Různé druhy sádla se liší nejen podle zvířat, ze kterých se získávají - ale také podle druhu tkáně. Řemenové sádlo se získává z podkožního tuku kromě laloku zvířete. Další druh, plstní sádlo, se nacházelo v „plsti“ - tuku uloženého v břišní dutině pod hřbetem (okolo ledvin). Střevní sádlo je sádlo z tukových chuchvalců mezi střevy. Díky tomu má charakteristický pach, stejně jako lalokové sádlo z laloku zvířete. Oba poslední druhy se s ostatním sádlem většinou nemíchají, mají totiž speciální pach.  

Podle barvy se dá určit také zvíře, ze kterého bylo sádlo získáno. Vepřové sádlo je světlé, husí spíše nažloutlé. Navíc bývá tekuté a až po delší době se v něm tvoří malé krystalky. Také chuť sádla prozradí jeho původ. Při smažení přejímají potraviny částečně i chuť sádla. Někteří kuchaři se drží zásady - stejné se stejným. Smaží proto vepřové maso na vepřovém sádle a hovězí restují v přepuštěném másle.

Domácí sádlo

Příprava domácího sádla není složitá. Nevyškvařená surovina se nakrájí na malé kostky, aby se z ní tuk snáze vysmažil. Na slabém plameni se pomalu zahřívá, až vypustí všechnu šťávu. Ta se musí od zbylých kousků (škvarků) pravidelně cedit. Sádlo se nalévá do sklenic a zavíčkuje se. Jelikož má horké čerstvě vyškvařené sádlo relativně vysokou teplotu, samo svou sklenici sterilizuje.

Doba, po kterou se dá skladovat, může být omračující - jsou známy případy, kdy si uchovalo své původní vlastnosti i po několik desetiletí (jeden z rekordů drží sklenice sádla z Rostocku - je stará už 65 let a sádlo má pořád ještě tak vysokou kvalitu, že by se smělo dokonce i prodávat).

Pokud není chemicky konzervováno, musí se sádlo chránit před světlem a doporučuje se, aby se skladovalo v chladu. Naštěstí tu máme moderní chemický průmysl - a ten má pro tyto případy v zásobě elegantní chemické řešení. Čarovná substance, kterou se daří konzervovat tuky v potravinách má zkratku TBHQ - označuje se také jako E319.

E319 (Terc-butylhydrochinon) TBHQ je velmi účinný a pro potravinářský průmysl ideální antioxidant. Nemění zabarvení potravin, jejich chuť ani vůni. Může být kombinován s dalšími konzervanty. Přidává se do mnoha potravin. V nejvyšším povoleném limitu (1 gram / kg) se používá pro konzervaci mražených ryb a rybích výrobků.

TBHQ nenajdete jen na svém talíři - ale také například v nádrži svého auta. Není divu - i bionafta se musí konzervovat…  

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 28.5.2018 8:00 | karma článku: 32,75 | přečteno: 2911x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jak pokračuje mise Artemis - návrat na Měsíc

I když od prvního výletu lidské posádky na Měsíc uplynulo už 55 roků, zůstaly podobné projekty obrovskou výzvou. Jak pokračuje mise Artemis? (délka blogu 5 min.)

18.1.2024 v 8:00 | Karma: 20,58 | Přečteno: 242x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Jak se vyvíjejí mladé planety?

Jaký osud čeká na mladé planety, které krouží kolem hvězd, podobných Slunci? Vědci objevili v našem vesmírném sousedství hvězdu, která nabízí další střípek do mozaiky našich znalostí. (délka blogu 4 min.)

15.1.2024 v 9:06 | Karma: 17,69 | Přečteno: 210x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co je nového v závodech o Měsíc?

Probíhá nový závod o přistání na Měsíci. Kdo ho tentokrát vyhraje? O přistání se tentokrát pokoušejí jak státní tak soukromé vesmírné společnosti. (délka blogu 4 min.)

11.1.2024 v 8:00 | Karma: 21,44 | Přečteno: 287x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Nový rentgenový satelit - tentokrát vypuštěný ISRO

Indická organizace pro kosmický výzkum ISRO přivítala Nový rok startem satelitu XPoSat s 10 dalšími vědeckými projekty. Satelit bude zkoumat rentgenové záření. (délka blogu 4 min.)

8.1.2024 v 8:00 | Karma: 17,04 | Přečteno: 177x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Měla kdysi Venuše svůj vlastní měsíc?

O teorii, podle které by mohla mít naše sousední planeta Venuše kdysi průvodce - velký měsíc, který zbrzdil a poté dokonce otočil její rotaci. (délka blogu 5 min.)

4.1.2024 v 8:00 | Karma: 23,40 | Přečteno: 326x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 972
  • Celková karma 19,84
  • Průměrná čtenost 1325x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.