Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nechte si se mnou nechat zajít chuť na… křupky

Slaná pochoutka chutnající po burácích - v sobě skrývá překvapení. Buráků je v ní v lepším případě jen třetina. Zbytek je - moderní potravinářská fyzika a chemie. (délka blogu 5min.)

Název “křupek” se odvozuje od slova křupat. Není tedy divu, že jsou křupky křupavou, většinou slanou pochoutkou. Co už možná překvapením je … nejsou vyrobené z arašídů, jejichž chuť mají. Hlavní surovinou je daleko levnější kukuřice.

Svou texturu a křupavost získávají díky minimálnímu obsahu vody a díky speciálnímu triku - extruzní technologii. Za požitek z křupek tedy může - fyzika.

Extruzní technologie

Slovo extruze se dá přeložit jako vytlačování. Obilovina se stlačí a nahřeje. Pak se pomocí šneku dopraví k trysce, ze které je vytlačována. Přitom probíhá rozpínání struktury a uvolňuje se voda. Rozhodujícím parametrem je přitom teplota extrudované směsi. Podle toho, jak silně je při nahřátá, se utváří i výsledná struktura potraviny. Při vysoké teplotě a díky uvolňování vody se například při extruzi tvoří z původně pevné látky pěna.

Vraťme se ale zpět ke křupkám. I když chutnají po burských oříšcích, je v nich arašídů (v lepším případě) jen necelá třetina. Hlavní surovinou pro výrobu křupek je … levná a všudypřítomná kukuřice.

Fyzikálně vylepšená obilovina

Zatímco výrobci poskytuje extruzní technologie hned několik výhod (snížení nákladu, protože na extruzi se hodí i nepříliš kvalitní mouka s libovolnou velikostí částic, snížení nutných investic - stroje jsou univerzální a snadno se na nich mění sortiment výrobků, rychlejší a jednodušší technologie), na zákazníka čeká jedno překvapení: extrudované obiloviny jsou všeobecně lépe stravitelné. Čím stravitelnější surovina, tím více energie z ní tělo získá. Co to znamená pro pověstnou štíhlou linii si každý domyslí sám.

Energetická bilance křupek samozřejmě není jen zásluha fyzikálně vylepšené obiloviny. Křupky obsahují ještě jiné zajímavé ingredience.

Tuk

Někteří výrobci hrdě uvádějí, že je v jejich křupkách zpracován jen výtečný a neuvěřitelně  zdravý slunečnicový olej. Asi to dělají právem, protože jejich konkurence sahá k daleko levnějšímu palmovému oleji. Palmový olej má špatnou pověst, takže i nejlevnější “běžný” olej, pro jehož výrobu se nemusí vypalovat deštné pralesy, je asi z morálního hlediska lepší volbou. Tuku je v křupkách okolo třetiny jejich vlastní váhy a na energetické hodnotě potraviny se tedy účastní lvím podílem.

Pro srovnání  - 100 g křupek má takovou energetickou hodnotu, která odpovídá zhruba 100 g čokolády.

Arašídy

Jak je zmíněno výše, obsahuje výrobek také zhruba třetinu arašídů. Není to ale pravidlem. Na našem trhu se vyskytují také druhy křupek, které viděly arašídy jen “z rychlíku” anebo v nich burské oříšky vůbec nejsou. Výrobce si prostě zjednoduší práci a zároveň zlevní výrobu tím, že sáhne po aromatu, které arašídy imituje.

Pokud výrobce použije skutečné arašídy, musí je nejprve jemně nasekat a poté rozmělnit.Vznikne tak arašídové máslo, které se přidává k tukům, kterými se výrobek později vylepšuje.

Je zajímavé, že některé státy se obejdou i bez arašídových aromat. V USA je například výrobek, který je identický s našimi křupkami, aromatizovaný sýrem. V Japonsku se naopak křupky dělají ve sladké variantě a slanou verzi znají jen z dovozu.

Emulgátory

K některým křupkám přidávají výrobci emulgátory. Typicky jsou to látky, které nesou označení E471 -mono- a diglyceridy mastných kyselin. Možná se na ně pamatujete z mého blogu o zmrzlinách. Vyrábějí se rozkladem tuků pomocí kyselin.

 

Emulgátory se v emulzích chovají jako dohazovači. Zprostředkovávají v potravině dobré vztahy mezi tukovou a vodní fází. Jedním z přirozených emulgátorů je vaječný žloutek, E471 je ale jednoznačně levnější nebo technologicky výhodnější, usoudili výrobci křupek.

Sušený med

Tato poněkud zvláštní surovina je opravdu částečně med v podobě prášku. Další část tvoří maltodextrin, který má roli plnidla a nosiče “medové” chuti. Je to s podivem, ale někteří výrobci mají skutečně potřebu své křupky trochu osladit.

Sůl

Bez soli by vám křupky, podobně jako jiné obiloviny, nejspíš moc nechutnaly. Sůl je spolu s tukem nosičem chuti. V křupkách se na 100 gramů výrobku nachází kolem 2 gramů soli.

Glutamát

Někteří výrobci mají nejspíš dojem, že arašídová chuť sama o sobě nestačí. Do křupek tedy přidávají glutamát (E621).

Ten se často používá v potravinářském průmyslu pro zvýšení intenzity chuti pokrmu. Množství volného glutamátu v potravinách je ovšem možné zvýšit ještě jiným způsobem - přídavkem hydrolyzátu zdroje bohatého na proteiny. Pak se glutamát nemusí označovat jako surovina, ze které byla potravina vyrobena.

A právě tento trik používají i někteří výrobci křupek. Glutamát má stejně jako palmový olej špatnou pověst, na obalu tedy nenajdete jeho pravé jméno. Je tu označen například jako výtažek z droždí, extrakt z pekařského droždí, bílkovinný hydrolyzát, kvasnicový extrakt nebo kvasnicový výtažek.

Mé blogy o nechutných chutných potravinách často končí návodem, jak si vyrobit jejich domácí a nešizenou verzi. V případě křupek to nejde - pokud nejste vlastníkem drahého extrudéru. Nezbývá tedy než otevřít sáček s křupkami - nepročítat složení a rychle je sníst.

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 11.6.2018 8:00 | karma článku: 31,08 | přečteno: 2769x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (4) - klamání tělem a přibarvování reality

Poslední část malého blogového seriálu o tom, proč jsou vlastně horniny barevné a proč je zbarvení minerálů podobné chování třídy plné dětí.

16.5.2024 v 8:00 | Karma: 13,03 | Přečteno: 140x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (3) - co nutí děti zlobit?

Když rozebereme případ dětí z úplně zlobivé třídy (idiochromatismus - název si můžete zapamatovat podle toho, že se z takových dětí člověk musí zbláznit), zjistíme, že mají ke zlobení (a minerály k zabarvení) jen několik důvodů.

13.5.2024 v 8:00 | Karma: 14,81 | Přečteno: 211x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (2) - proč jsou vlastně děti zlobivé?

V tomto díle blogového seriálu o barvě minerálů se dozvíte, kdo nebo co způsobuje tzv. alochromatismus, idiochromatismus a pseudochromatismus. (délka blogu 4 min.)

9.5.2024 v 8:00 | Karma: 15,38 | Přečteno: 226x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů a hornin? (1)

Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud berou minerály a horniny svou barvu? Vysvětlení barvy minerálů se dá překvapivě vysvětlit dynamikou žáků ve školní třídě. (délka blogu 4 min.)

6.5.2024 v 8:00 | Karma: 17,51 | Přečteno: 243x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)

Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 21,41 | Přečteno: 408x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  18:28

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Projekt Východní štít. Polsko na hranicích postaví opevnění za miliardy

18. května 2024  17:48

Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard Kč) do zvýšení bezpečnosti své hranice s...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 976
  • Celková karma 19,48
  • Průměrná čtenost 1320x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.