Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak si Venuše udržuje atmosféru bez magnetického pole?

Všechny planety naší soustavy se musí potýkat s proudem nabitých částic, které vyzařuje Slunce. Zažil se pro něj název sluneční vítr. (délka blogu 5 min.) 
Obrázek: Venuše a její sonda. Zdroj: D. Tenzler

Sluneční vítr…

... je proud ionizovaných částic (hlavně helia a vodíku ale také jiných prvků), pocházející ze sluneční koróny. Pohybuje se rychlostí 300-1200 km/s. Se slunečním větrem je spojena řada přírodních jevů - například magnetické bouře a polární záře. Pokud mluvíme o ostatních hvězdách, používá se termín hvězdný vítr.

Země úspěšně odklání většinu slunečního větru díky svému magnetickému poli. Částice, ze kterých se skládá sluneční vítr, sice někdy pronikají do hlubších vrstev atmosféry, většinou je to ovšem jen na pólech naší planety, kde způsobují polární záři. 

Přestože sluneční vítr díky magnetickému poli Země nepředstavuje žádné nebezpečí pro život na povrchu planety, má silná sluneční aktivita přesto určité následky. Na palubách satelitů, které krouží na oběžné dráze, dochází během silnější sluneční aktivity k pravidelným poruchám elektroniky. I přímo na zemském povrchu občas dochází k technickým poruchám. 

Planetární magnetické pole chrání také naši atmosféru. Na příkladu Marsu, malé planety s nedostatečnou gravitací a navíc bez stabilního magnetického pole je vidět, jak se atmosféra během dlouhých časových období mění. Dnes už téměř neexistuje - běžný tlak na Marsu odpovídá pozemskému tlaku ve výšce 80 km. 

Podobně je na tom také Venuše. I ona neustále ztrácí část své atmosféry. Ani ona ale není bezmocně vydána na milost a nemilost slunečním erupcím. Naše sousední planeta má své vlastní zajímavé magnetické pole. 

Magnetické pole Venuše 

… totiž vzniká interakcí slunečního větru s ionosférou planety. Na vině je … samozřejmě fyzika. 

Interakcí slunečního větru s ionosférou planety, tedy částí atmosféry, která obsahuje elektricky nabité atomy (ionty), se tvoří ve vnější části atmosféry elektrické proudy. Díky nim se pak vytváří magnetické pole - na které pak reagují nabité částice slunečního větru. 

Kolem planety se tak vytváří magnetické pole, které je ovšem poměrně nestabilní. Na denní straně se nachází útvar, který připomíná příďovou vlnu před lodí, která pluje po moři. Na noční straně se vytváří dlouhý “ohon”. Takové indukované magnetické pole pak běžně stačí na to, aby tvořilo ochranný magnetický štít planety.

Co se ale stane, když Venuši zasáhne sluneční bouře? Vědci na to znají odpověď díky šťastné náhodě. Když 5. listopadu 2011 zasáhla Venuši obzvlášť silná sluneční bouře, zaznamenala s ní spojené jevy vesmírná sonda Venus Express. Mělo to pro atmosféru Venuše dramatické následky. 

Nápor elektricky nabitých částic jako obvykle magnetizoval ionosféru Venuše a vytvořil na odvrácené straně Venuše magnetický ohon. Zároveň bylo ale z hlubších vrstev atmosféry vysáváno značné množství iontů, které pak byly vyvrženy do okolního meziplanetárního prostředí. Na Slunci přivrácené straně se během sluneční bouře v listopadu 2011 vytvořila neobvykle silná magnetická bariéra o síle 250 nanotesla, zatímco se chvost ionizovaných částic na odvrácené straně planety pohyboval tak intenzivně, že jím sonda prošla pětkrát za 90 vteřin. Hustota ionizovaných částic v ionosféře planety byla třikrát vyšší než během klidných fází sluneční aktivity. Během takové události se do vesmíru dostává až o 30 procent více částic plynu, než je obvyklé, jak vědci zjistili. Po skončení sluneční bouře se stav magnetosféry znovu normalizuje. 

Významný střípek do velké vesmírné mozaiky

Díky procesům, které zachytila sonda Venus Express dnes vědci vědí, jak se chová sekundární magnetické pole planet s hustou atmosférou. Můžeme si tedy představit, jak bude reagovat atmosféra naší vlastní planety při přepólování magnetického pole Země - kdy může na určitou dobu magnetická ochrana planety zcela zkolabovat. Indukované magnetické pole bude u Země slabší než to, které bylo pozorováno u Venuše. Sluneční vítr totiž postupně s narůstající vzdáleností od Slunce slábne. Přesto bude takové sekundární magnetické pole dostatečně silné na to, aby ochránilo život na povrchu naší planety. Vysvětluje se tím fakt, že během minulých přepólování nenastala žádná významnější vymírání živočišných druhů. 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 25.7.2022 8:00 | karma článku: 20,56 | přečteno: 456x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Modrý pigment - ftalocyanin mědi - PB 15

Ftalocyanin mědi je komplex mědi a ftalocyaninu. Je to nejvýznamnější moderní modrý pigment, který známe už asi 100 roků. (délka blogu 4 min.)

13.6.2024 v 8:00 | Karma: 12,98 | Přečteno: 108x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Mayská modř - PB 8

Dalším zajímavou malířskou barvou, se kterou se stojí za to seznámit, je starodávná, blankytně modrá, mayská modř. Možná ji znáte pod zkratkou PB 8 (pigment blue 8).

10.6.2024 v 8:00 | Karma: 16,70 | Přečteno: 211x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč rozkrojené jablko na řezu hnědne

Rozkrojené jablko ale také třeba hruška hnědnou v místě řezu. Na vině je, a vy to tušíte, chemie. Jak se dá tomuto jevu předejít? (délka blogu 3 min.)

6.6.2024 v 8:00 | Karma: 18,03 | Přečteno: 269x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Čínská sonda Chang-e 6 a její mise na Měsíci

Vesmírná sonda Chang-e 6 je další čínský přístroj, která se zabývá výzkumem Měsíce. O víkendu přistál na odvrácené straně Měsíce. Má dovézt zpět na Zemi vzorky tamní horniny.

3.6.2024 v 8:00 | Karma: 17,68 | Přečteno: 192x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Egyptská modř

Seriál (o malířských barvách) se bude zabývat zajímavostmi ze světa pigmentů. Čím nejlépe začít? Jedním z nejstarších, lidmi uměle vyrobených pigmentů. Umělci ho používali už před několika tisíciletími.

30.5.2024 v 8:00 | Karma: 18,07 | Přečteno: 227x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Bláznivá sezona, líčí mykolog. Sbírají se masáci i stročky, rostou podzimní druhy

14. června 2024  18:54

„Rostou,“ shodují se lidé, kteří vyrazili za houbami do lesa. Jejich slova potvrzuje i mykolog...

Urychlovač z pušky kulomet nedělá, rozhodl nejvyšší soud USA a zrušil zákaz

14. června 2024  18:09

Nejvyšší soud Spojených států dnes zrušil téměř šest let starý zákaz technických doplňků...

Do porodnic se častěji stěhují tátové i starší děti. Hitem jsou rodinné pokoje

14. června 2024

Premium Češka Hana a Mexičan Fredo se poznali v Praze. Žijí v Brně. Ale první dítě přivedli na svět v...

Na Kroměřížsku pátrají po seniorce s Alzheimerem, může být v ohrožení života

14. června 2024  17:43

Policie pátrá po sedmdesátileté Elišce Kotasové ze Záhlinic, místní části Hulína na Kroměřížsku....

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

  • Počet článků 984
  • Celková karma 17,90
  • Průměrná čtenost 1283x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.