Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tulipánové radovánky

Miluju jarní květy, a když dcera navrhla, že bychom mohli zajet na tulipánové pole na jihu Anglie, nadšeně jsem souhlasila. Už léta toužím navštívit Holandsko a procházet se tam mezi nekonečnými lány

barevných jarních kalichů, takže tohle znělo skoro jak (polo)zhmotněný sen.

Auto nevlastníme a řídím jen na kontinentu, a tak jsem se nejprve ujistila, že ten víkend jezdí vlaky. Něco takového se v Anglii nemůže brát jako samozřejmost, protože dny klidu jsou často zasvěceny pracím na železnici, a tak je třeba si vždy předem zjistit, zda se v daný den mohu dopravit tam, kam chci. Ostatně díky vysoké frekvenci železničních stávek v posledních dvou letech je záhodno si to zkontrolovat i v pracovní den!

Iluzi Holandska bez větrného mlýna prostě nevytvoříš. Foto autorka

Dále mě zajímalo, jaké má být onen den počasí. Dcerka to prokonzultovala s aplikací BBC a sdělila mi, že hlásí 15°C, zataženo a asi 30% šanci deště. Když viděla můj nepotěšený výraz, tak rychle optimisticky dodala, že se to ještě může změnit. Nakonec jsem jí musela dát za pravdu – předpověď počasí se opravdu změnila. Teplota klesla na 10 °C a šance srážek vzrostla na 80 %. Za normálních okolnostích bych zůstala doma a možná znovu zapla topení, ale už jsme měly (ne zrovna levné) vstupenky, a tak jsme se vybavily deštníky a vyrazily. Já, od školních dětí čerstvě obdařena hnusnou rýmou, jsem se ještě navíc vyzbrojila i tlustým svetrem a bundou, šálou, rukavicemi a čepicí, kterou už jsem „zazimovala“. Mylně jsem totiž před týdnem usoudila, že když jsme v půlce dubna běhali v šortkách, nebudu už čapku až do listopadu potřebovat.

Sytě žíhanou odrůdu zvěčnila autorka

O dvě hodiny, dva vlaky a jeden autobus později už jsme vstupovaly na území malého Holandska v sezonně vyzdobené Tulleys Farm v hrabství West Sussex. Už u vchodu nás vítaly tulipány v obrovských květináčích, a jakmile nás milé pracovnice u vstupu v improvizované stodole poučily, že nemáme trhat kytky, překračovat řady a dávat pozor, protože je všude blátivo, vyšly jsme na „náměstíčko“, vytvořené nejrůznějšími stánky s holandským jídlem a zastřešeným posezením. Sýry, klobásy a zmrzlina (obzvlášť ne zmrzlina!) nás ale nelákaly, a tak jsme zamířily přímo k obrovskému větrnému mlýnu, který se tyčil před námi. Vedle něj se táhly dlouhé řady pestrobarevných kvetoucích cibulovin s více než půl milionem květin a stovkou odrůd. Čiště pro zajímavost – na celém světě je dohromady registrováno přes tři tisíce odrůd!

Jarní počasí jedna báseň. Foto zmrzlá autorka.

Hned jak jsme přišly k poli, pochopila jsem, že drtivá většina návštěvníků tu není na rozdíl ode mě kvůli nádherným květinám, ale především kvůli nádherným fotografiím, jež se dají v nádherném poli s nádhernými kytičkami pořídit. Kam oko pohlédlo, tam se lidé, zejména tedy mladé dívky focené mladými muži, zubili do kamery. Na modelling navíc přišly připravené, oděny do lehkých romantických šatů, a mezi stonky a kalichy pózovaly pod mračící se oblohou, jež každou sekundu hrozila protrhnutím. Ve své zimní bundě a arktických doplňcích jsem tam působila jak pěst na oko a hádám, že většina snímkařů, jimž jsem ten den zkazila fotku, si mě buď vyeditovala, nebo naopak ponechala jako veselého blázna v pozadí.

Pole naneštěstí nebylo tak velké, jak jsem doufala a čekala, a tak jsem je měla prošlé raz dva; zpomalovala mě akorát chůze blátem, protože bylo třeba koukat, kam šlapu. Dost na tom, že program na večer zajistí čištění bot – není třeba k tomu ještě kvůli trapnému uklouznutí přidat praní bundy, džínů, šály, čepice a rukavic. Starší dcera se s nadšením impresionisticky vyhlížejících dívčin zabrala do samofocení pomocí stativu, kdežto mladší se tvářila lehce otráveně a podezřele často se optávala, kdy už půjdeme domů. Nebudu lhát, že mě netočilo, že jsem dala těžké prachy za její vstupenku (a jízdenku na vlak a na autobus!), a teď si místo hezké rodinné atmosféry užívám jen její protažený obličej. Ale nic jsem neříkala, protože poslední, co jsem potřebovala, bylo zprudit ji ještě víc svými zbytečnými komentáři a postřehy.

„Holandští“ muzikanti jak vystřižení z Divokého západu. Foto autorka

Místo toho jsem nasadila masku milující a trpělivé maminky a navrhla procházku mezi jednotlivými řadami, kdy jsme si povídaly o tom, které odstíny tulipánů se nám líbí nejvíc a co nám jejich barva připomíná. Nakonec ji zaujala myšlenka, že bych mohla fotografovat já ji, a poté, co moje snímky kriticky zhodnotila, je několikrát sveřepě zavrhla a nařídila přefotit. Cvakat jednu a totéž pózu stokrát za sebou za mdlého denního světla mě pochopitelně šíleně bavilo, ale dceři se tím zvedla nálada a to bylo hlavní. Společně jsme tak obešly celé pole, zaposlouchaly se do písní na kytary hrajících „potulných“ muzikantů a posléze šly vyhledat starší dceru, jež stále ještě mačkala spoušť v dolních řadách záhonů.

Přesvědčily jsme ji, že nahoře to víc kvete, a na závěr jsme si tam pak nechaly od kolemjdoucích žen udělat společnou fotku. Dcery, oblečené do sukní, si na to po vzoru ostatních účastnic tulipánového festivalu odložily bundy, ale mě byla příliš velká zima a navíc se rozpršelo. Snímek, kde se křením s deštníkem v ruce uprostřed jarních barevných květin, vystrojená jak na výpravu za polární kruh a obklopena svými letně oblečenými pubertálními dcerami, bude dalším hřebem našeho rodinného alba, a díky předražené vstupence se z něj doslova stane fotka za všechny prachy!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Alena Damijo | středa 1.5.2024 11:00 | karma článku: 10,18 | přečteno: 204x
  • Další články autora

Alena Damijo

Jak jsem potkala anglického krále

„Příští středu teda děláme ty pohovory na novou školní účetní, platí to?“ ptám se ředitelky, zatímco listuju diářem. „Jo vidíš, to musíme přesunout, protože jsme byli pozvaní na setkání s vysokým královským hodnostářem."

29.3.2023 v 10:30 | Karma: 32,86 | Přečteno: 3120x | Diskuse| Společnost

Alena Damijo

Půl života za Malou louží

Nedávno jsem oslavila své dvacáté přivandrovalečtiny do Anglie. Z tehdejší vyjukané aupairky se stala úča na základce, místo (nuzného) kapesného beru (nuznou) výplatu a stav svobodná, bezdětná se léty proměnil ve vdaná, sdětná.

6.9.2022 v 10:45 | Karma: 30,09 | Přečteno: 1079x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

Co je láska?

Jako spousta náctiletých, i já měla v šestnácti pocit, že jsem prakticky expert na vztahy mezi mužem a ženou. Jednak jsem přečetla všechny "Rudolfovky", a pak jsem taky měla sešit s citáty moudrých filozofů, autorů a umělců.

14.2.2022 v 10:45 | Karma: 26,00 | Přečteno: 791x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

Je to jen drobnost, taková maličkost

Možná jsem to slovo jen měla dát do uvozovek. Maličkosti jsou totiž obrovská věc! Koho někdy týral zub, ten rozumí; koho trápí teď, ten při čtení těchto řádků horlivě přikyvuje a na oteklé tváři má bolestí lehce zkroucený úsměv.

18.1.2022 v 10:45 | Karma: 24,06 | Přečteno: 674x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

Kovářova vánoční kobyla

Kovářova kobyla prý chodí bosa. Miluju česká přísloví a vidím v nich hlubokou moudrost věků, ale s tímhle jsem až do nedávna tak úplně nesouhlasila – přece když něco umím, tak tím spíš to udělám doma pro sebe a svou rodinu, ne?

14.12.2021 v 10:45 | Karma: 22,62 | Přečteno: 568x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Bratra bodl do hrudníku i hlavy. Za pokus o vraždu soud muži potvrdil čtrnáct let

22. května 2024  15:35

Muž z Litvínova si odpyká 14 let vězení za pokus o vraždu svého bratra, kterému zazlíval, že se za...

Vláda má jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  15:32

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Volební spoty hrozí zelenými pomatenci i populisty. Ufoni slibují nadhled

22. května 2024  15:04

Česká televize začala vysílat volební spoty stran a hnutí, které kandidují v červnových...

Norsko, Španělsko a Irsko uznají Palestinu. Terorismus se vyplácí, reaguje Izrael

22. května 2024  9:47,  aktualizováno  14:36

Norsko, Irsko a Španělsko formálně uznají Palestinu jako stát. Bez uznání palestinského státu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 111
  • Celková karma 10,18
  • Průměrná čtenost 1990x
Vždycky jsem milovala knížky a nesnášela cizí jazyky, a tak jsem vystudovala bohemistiku. Bůh má však smysl pro humor: Původně roční aupairský pobyt v Londýně se protáhl na víc než dvacet let, a aby té jazykové ironie nebylo málo, jsem zástupkyní ředitelky na místní základce a učím číst a psát malá Briťata. 
 

KNIŽNÍ VÝPLODY: 

Anglické listí (2017)
Mé anglické sezony (2018)
Angličan v Česku aneb Czech Me Out (2019)
Češka v Anglii aneb T(r)ipy za všechny prachy (2021)
Rozmarná Anglie aneb Nikdy není tak zle (2023)

PŘIPRAVUJE SE:
Srdečné pozdravy z Řecka (Ikar, 07/24) 

Detaily knih:

https://www.knizniklub.cz/autori/59210-alena-damijo.html

 

Kontakt: damijoa@gmail.com