Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Půl života za Malou louží

Nedávno jsem oslavila své dvacáté přivandrovalečtiny do Anglie. Z tehdejší vyjukané aupairky se stala úča na základce, místo (nuzného) kapesného beru (nuznou) výplatu a stav svobodná, bezdětná se léty proměnil ve vdaná, sdětná.

Už rok se sice pyšním oficiálním britským občanství, ale stále jsem samozřejmě také hrdá Češka („Slovan jsem a Slovan budu!“, nadšeně vykřikuji spolu s Laktošem z Obecné školy). Díky svému původu a relokaci jsem však technicky vzato pořád ještě imigrant, na což jsem vlastně taky hrdá. (Mimochodem všichni remcalové nad (námi) imigranty by si měli sami zkusit žít aspoň půl roku mimo vlast, ideálně s minimální znalostí tamějšího jazyka, kultury a jednou kapsou prázdnou a druhou vysypanou.)

Pětina století a skoro půl života za Kanálem přímo volá po bilanci nad tímto prodlouženým ročním pobytem. Když děláme ve škole reflexe a hodnocení, zpravidla shrnujeme své postřehy do dvou sloupečků: „Co šlo dobře“ a „Co by se dalo udělat lépe“. Jinými slovy plusy a mínusy, ale tady v Anglii věci, slova a skutky rádi balíme do hezkých papírů, a každý musí uznat, že termín „oblast ke zlepšení“ zní daleko lépe než „děs a hrůza!“

Co jde dobře – jazyk barda Shakespeara 

Zde došlo ke značnému posunu z dob aupairských, kdy jsem si vystačila s padesáti pěti slovy, třemi časy (jen tak pro zajímavost v angličtině je jich šestnáct) a desítkou slovních a non-verbálních výrazů pro neporozumění.

     Oblast ke zlepšení – ach, ten přízvuk

     Ač se už bez problémů domluvím, stále narážím na výrazy, jejichž význam je mi až do otevření mobilní aplikace Anglicko-český slovník skryt. Anglickou dialektologii i po letech obohacuju o svůj přízvuk a ke Cockney, Geordie, Yorkshire a dalším hrdě protlačuju i Shoomuvskee (čti: šumavský). Stejně jako před lety, pokud si nejsem jistá gramatickou skladbou a nedá se to vygůglovat, tak větu prostě přepracuju, a stále ještě mě překvapí, když napíšu dlouhý text bez jediné chyby. (Sebekriticky uznat to už mě dneska překvapí i v češtině.)

.........................................................................................................................................

Co jde dobře – angličtina v rukavičkách

Jak známo, jedna věc je anglicky mluvit, druhá je rozumět a třetí pochopit význam mezi řádky. Jsme v zemi džentlemenů, takže se v jistých kruzích také jemně vyjadřujeme a nepříjemné pravdy balíme do těch nejlesklejších papírů. Takže blbý nápad je v Anglii zajímavý a odvážný návrh zase totální šílenost. Dítě, které má silný smysl pro spravedlnost je užalované, a to, které je sebevědomé a jde si za svým by se dalo definovat i jako drzé a neposlušné.

Někdy může tahle angličtina v rukavičkách někomu připadat padlá na hlavu a nedostatečně vyjadřující podstatu věci. Na druhou stranu když jsem se tuhle na pražském letišti snažila pomoct jedné paní oskenovat u bariér palubní lístek a pracovnice mě hrubě okřikla slovy: „Madam, nelezte tam!“, skoro se mi zastesklo po tom něžném britském přístupu. (Mimochodem kdyby pracovnice dělala svou práci a nechytala lelky, tak by ta paní pomoc nepotřebavala. Jen říkám!) Ale za madam jí dávám paleček nahoru!

     Oblast ke zlepšení – anglická sprostá slova

     Tohle asi někoho zarazí, protože sprostá slova jsou FUJ, slušný člověk je nepoužívá a měl by před nimi zavřít oči, uši i pusu. Ale zároveň je potřeba je znát, abyste věděli, jestli vám někdo náhodou s klidem Angličana s úsměvem nenadává, případně mohli ve škole vysvětlit pětiletému žáčkovi, že není třeba nahlas zvolat „doprd..e“ pokaždé, když mu něco upadne.

Nejspostější anglické slovo jsem se ostatně naučila úplnou náhodou ve školce, když si mi jedna holčička přišla stěžovat, že jiná dívčinka řekla slovo začínající na C. Já ten výraz neznala, ale přišel mi libozvučný a tudíž neškodný, takže jsem pořád nechápala, co má holčička za problém a proč mi neustále dokola zdůrazňuje - jako bych byla blbá - že ta druhá TO slovo použila.  Nakonec se nade mnou zželela kolegyně (nechci bonzovat, ale neskutečně se u té scény bavila), a přišla mi pošeptat, že C je nejsprostější anglické slovo. Polilo mě horko, vzápětí zima, tvář zrudla a následně zbledla, a já se ještě večer potila při představě, že by žákyňka doma vyprávěla, jak její spolužačka mluví děsně sprostě a paní učitelce je to úplně jedno. 

.........................................................................................................................................

Co jde dobře – počasí

Ne že bych se vytahovala (teda vlastně ano, ale ne ostentativně, hodné holčičky se přece nechlubí), troufám si však říct, že o počasí konverzuju jak profík a že v angličtině už ovládám víc výrazů pro „prší“ než v češtině. Obecně jsem k troše vody z oblohy také daleko tolerantnější než jsem byla dřív a deštník se neoběžuju vytáhnout, dokud se „neotevřou nebesa“ a nezačnou z něj „padat kočky a psy,“ případně než si „krávy začnou ulevovat“.

     Oblast ke zlepšení – zima, ziminka

     Bývaly byly doby, kdy mi v zimě přišlo chladno až když teplota klesla pod -5, ale spíš až tak -10 °C. Když bylo v létě u nás na Otavě v řece 18 °C (a jakože se ta řeka dokáže v tropických parnech takhle moc rozhicovat!), všichni jsme měli pocit, že voda skoro vře, a strávili v ní celé odpoledne.

Naproti tomu jsem za dvacet let v Londýně naprosto zchoulostivěla a když je tu v lednu nula a metereologové, silničáři a železničáři varují před extrémním počasím a možnými výpadky infrastruktury, taky už cvakám zubama a vařím další čaj s mlékem. A navzdory letošnímu letnímu pařáku jsem do Otavy vlezla jen jednou, a to na pouhý desetisekundový ponor!

.........................................................................................................................................

Co jde dobře – mluva mateřská

Protože „Slovan jsem a Slovan budu!“, udržuju si zuby nehty svůj rodný jazyk; obklopila jsem se úžasnými česko-slovenskými kamarádkami, v pátek večer si na internetu pouštím český seriál a na své dcery také mluvím svou krásnou mateřštinou.

Dlužno však říct, že si při čtení časopisů či sledování reklam nelze nepovšimnout, jak se jazyk za ta dvě desetiletí obohatil (troufnu si ale říct místy i znehodnotil) anglickou gramatikou a slovní zásobou tam, kde máme zažité pěkné, české výrazy. Může mi někdo třeba vysvětlit, proč je prodavač najednou sales assistant, rozpočet budget, výzva challenge a sdělení message? Za mě je to zbytečný hype, ale samozřejmě mě nemůžete brát úplně vážně, protože jsem jazykově ustrnula na začátku tisíciletí, takže teď můžu svými random komentáři o cooltuře sdělovacích prostředků působit jako dokonalý hejtr. Věřte však, že nejsem žádný zpátečník, coby magistra českého jazyka a literatury dobře vím, že jazyk se vyvíjí a reaguje na vlivy zvenčí. Ale nechtějte prosím po mně, abych tenhle boom lajkovala!

     Oblast ke zlepšení – češtin je můj kobyl 

     Ostatně s mou spisovnou čestinou to jde taky prudce z kopce; ještě chvíli, a bude pro mě jak ruština, které sice pasivně celkem dobře rozumím, ale aktivně už ji ztěží ovládám. Na druhou stranu by ze mě mohli mít radost čeští lingvisté, protože svým jazykovým ustrnutím pro budoucí generace zachovávám regionální výrazy (volně přeloženo mé dcery mluví stejným češtinem jako já). Úplně mi* proto dojalo, když jsem zaslechla, jak se mé míšené děti v Londýně snaží přesvědčit děcka moravských kamarádek, že „rejže“ je úplně normální slovo (musela jsem jim pak vysvětlit, že termín rýže skutečně existuje), a že si na noc „nastevíraji vokno“. Srdce každého dialektologa by rovněž zaplésalo u slov a přivlastňovacích tvarů ve větě „tůto je tatínkovo košile“ či „dneska přídu dýl a zejtra pudu k Janě Nováků“!

 

 

*Tvar „mi“ je tady schválně, v našem kraji rozdíl mezi „mi“ a „mě“ neslyšíme, tudíž neděláme, a musíme se to pracně učit ve škole.

Přestože je Tower Bridge jedna z nejslavnějších londýnských památek, je to ve skutečnosti mladík - řeku Temži překlenul až v roce 1894.

 

Autor: Alena Damijo | úterý 6.9.2022 10:45 | karma článku: 30,09 | přečteno: 1066x
  • Další články autora

Alena Damijo

Jak jsem potkala anglického krále

„Příští středu teda děláme ty pohovory na novou školní účetní, platí to?“ ptám se ředitelky, zatímco listuju diářem. „Jo vidíš, to musíme přesunout, protože jsme byli pozvaní na setkání s vysokým královským hodnostářem."

29.3.2023 v 10:30 | Karma: 32,86 | Přečteno: 3104x | Diskuse| Společnost

Alena Damijo

Co je láska?

Jako spousta náctiletých, i já měla v šestnácti pocit, že jsem prakticky expert na vztahy mezi mužem a ženou. Jednak jsem přečetla všechny "Rudolfovky", a pak jsem taky měla sešit s citáty moudrých filozofů, autorů a umělců.

14.2.2022 v 10:45 | Karma: 26,00 | Přečteno: 782x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

Je to jen drobnost, taková maličkost

Možná jsem to slovo jen měla dát do uvozovek. Maličkosti jsou totiž obrovská věc! Koho někdy týral zub, ten rozumí; koho trápí teď, ten při čtení těchto řádků horlivě přikyvuje a na oteklé tváři má bolestí lehce zkroucený úsměv.

18.1.2022 v 10:45 | Karma: 24,06 | Přečteno: 669x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

Kovářova vánoční kobyla

Kovářova kobyla prý chodí bosa. Miluju česká přísloví a vidím v nich hlubokou moudrost věků, ale s tímhle jsem až do nedávna tak úplně nesouhlasila – přece když něco umím, tak tím spíš to udělám doma pro sebe a svou rodinu, ne?

14.12.2021 v 10:45 | Karma: 22,62 | Přečteno: 563x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

Ha! Covid! Přišel nezván, nevítán

...domácnost mou otočil a mě tím vytočil! Po více než roce a půl pandemie jsem takto "mrazíkovsky" mohla poprvé zavřeštět i já. Byl pátek ráno, už jsme s dcerkou skoro připravené vyrazit do školy, a zatímco se dítě zubí,...

2.12.2021 v 10:45 | Karma: 25,96 | Přečteno: 943x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  12:18

Přímý přenos Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schválila vláda. Návrh, na němž se shodla, počítá se...

Kamion na Rozvadovské spojce skončil ve svodidlech, vyprošťovali ho jeřábem

30. dubna 2024  11:59

Pražští hasiči v úterý v noci vyprošťovali kamion, který na Rozvadovské spojce na západě Prahy...

Měl jsem dát do stanov TOP 09 právo zakladatele ji rozpustit, píše Kalousek

30. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:57

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval vedení strany a na sociální síti X dokonce...

Na Prachaticku se zřítil paraglidista, na louku spadl asi ze třiceti metrů

30. dubna 2024  11:52

K nehodě paraglidisty vyjížděli v pondělí záchranáři k obci Kahov poblíž Prachatic. Muž se zřítil...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2026x
Vždycky jsem milovala knížky a nesnášela cizí jazyky, a tak jsem vystudovala bohemistiku. Bůh má však smysl pro humor: Původně roční aupairský pobyt v Londýně se protáhl na víc než dvacet let, a aby té jazykové ironie nebylo málo, jsem zástupkyní ředitelky na místní základce a učím číst a psát malá Briťata. 
 

KNIŽNÍ VÝPLODY: 

Anglické listí (2017)
Mé anglické sezony (2018)
Angličan v Česku aneb Czech Me Out (2019)
Češka v Anglii aneb T(r)ipy za všechny prachy (2021)
Rozmarná Anglie aneb Nikdy není tak zle (2023)

PŘIPRAVUJE SE:
Srdečné pozdravy z Řecka (Ikar, 07/24) 

Detaily knih:

https://www.knizniklub.cz/autori/59210-alena-damijo.html

 

Kontakt: damijoa@gmail.com