Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

A pak že v porodnicích nejde rodit po svém (s vlastní porodní asistentkou)

Přiznávám, už mě toto téma samotnou nebaví, unavuje a pevně jsem doufala, že jsem je tuto neděli opustila. Včerejšíreportáž o porodu s vlastní asistentkou, uvedená v Událostech na ČT1, mne nicméně dovedla k následnému zamyšlení.

Kdybych čekala miminko, chtěla rodit přirozeně a chtěla se svěřit do rukou duly a/či porodní asistentky, jak bych postupovala?

Vycházím z nově zjištěných informací. Jak mi bylo vysvětleno, jistá část zastánkyň přirozeného porodu nemá nic proti porodu ve zdravotnickém zařízení. Jde jim pouze o možnost mít vedle sebe osobu, které důvěřují, moci uplatňovat praktiky, dýchání a meditace naučené v těhotenství, poslouchat své tělo a smět rodit v pro ně pohodlnějších a přirozenějších pozicích. Zároveň vyžadují, aby na nich nebyla uplatňována žádná nežádoucí praktika ani medikace.

Protože umím být, pakliže se pro něco rozhodnu, poměrně důsledná, určitě bych nejprve podívala na stránky České asociace dul anebo Seznam porodních asistentek. Nejspíše by mě zarazilo a zklamalo, že přes úhlednou grafiku jejich stránek a množství (i chronicky známých) informací nenacházím data pro mne esenciální:

Seznam těch porodních asistentek, které mají smlouvu s konkrétními porodnicemi a seznam porodnic, které připouští či přímo podporují porod s vlastní porodní asistentkou. To totiž považuji pro svůj účel za informaci stěžejní. Chci-li rodit za výše uvedených podmínek, jsem připravena se i přemístit do porodnice, která bude s mým záměrem srozuměna a připravena mi vyjít vstříc. Do porodnice,  která má „své prověřené a ověřené“ porodní asistentky. Nepředpokládám totiž, že by bylo v povinnostech ostatních porodnic podávat informace o něčem, s čím z jakéhokoliv důvodu nesouhlasí a co tudíž neposkytují.

Jakmile bych takovou asistentku a porodnici našla, informaci bych si ověřila křížem, tedy zda ona je obeznámena s prostředím porodnice a porodnice s její osobou. Nepochybně bych se též popídila po referencích od již šťastných maminek, zda a jak vše ohledně jejich porodu probíhalo.

Pakliže by  mne informace, jejich ověření i reference uspokojily, pustila  bych se do příprav na porod a těšila bych se na miminko.

Opravte mne, pokud se pletu, ale skutečně ráda bych situaci pochopila. Co je tady vlastně za problém a kdo je zde vlastně na vině? Matka, toužící po přirozeném porodu, která zcela pochopitelně očekává, že pracně nalezená porodní asistentka má skutečně platnou akreditaci opravňující jí ke spolupráci s určitou porodnicí, ideálně porodnicemi? Porodní asistentky, které se spoléhají, že budou vpuštěny i do porodnic, se kterými nemají smlouvu či že hlas zklamaných matek (se kterými se musely rozejít u dveří porodnice)  osloví legislativu a urychlí tempo schvalovacího procesu a navýší počet akreditovaných porodních asistentek i spolupracujících porodnic? Systém porodnictví, který není ochoten měnit svou lety i statistikami ověřenou praxi? Anebo stále ještě většina matek, kterým stávající systém poloh, praktik a přístupu personálu buď vyhovuje naprosto anebo natolik, že je ani nenapadne volat po změně?

Mám takový pocit, že se tu přehazuje odpovědnost jako pověstný horký brambor a namísto řešení skutečně odpovědnými osobami či jejich asociacemi dochází k ustavičnému očerňování jedné strany tou druhou.

Víte, trochu mi to připadá, jako kdyby v době oběda přijel mikrobus vegetariánů či veganů do restaurace, která je věhlasná svou českou kuchyní (guláš, svíčková, kančí na šípkové omáčce) a vyžadovali výhradně ratatouille. A namísto, aby vzali zavděk nějakou vstřícně vyrobenou náhražkou (bezmasé lečo, salát, zapečená zelenina)  či se přesunuli jinam,  by nejen danou restauraci všude pomluvili, ale ještě by otevřeně napadali a zesměšňovali ostatní spokojené zákazníky za to, že si pochutnávají na mase.

Autor: Dáša Stárková | středa 6.5.2015 16:45 | karma článku: 15,56 | přečteno: 1316x
  • Další články autora

Dáša Stárková

Principem demokracie je, že opozice oponuje

PR našeho premiéra dokázalo v jeho voličích popřít základní princip demokracie. Vštípilo jim totiž přesvědčení, že vládní opozice je špatná, protože oponuje. To ovšem popírá základní princip zřízení, ve kterém se nacházíme.

21.6.2020 v 10:19 | Karma: 40,37 | Přečteno: 5359x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Mé zamyšlení nad pojmem sociální bublina

Ve dnešní době je nadužíván pojem sociální bublina. Navíc v diskusi pod mým blogem zazněla myšlenka, který mne přiměla k zamyšlení. Stejně ale myslím, že Milion chvilek zde funguje jako stmelující faktor. Pokusím se vysvětlit.

14.6.2020 v 12:22 | Karma: 17,77 | Přečteno: 841x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Někdy musíte kopnout dvoumetrového chlapa, abyste si získali zpět respekt a sebeúctu

Oním kopnutím myslím symbolické ujištění obra, že ho nic neopravňuje nás dirigovat a diktovat nám, co smíme, ani nám vyhrožovat konsekvencemi jen proto, že jsme menší a slabší. Stejně, jako si respekt kdysi získal David.

13.6.2020 v 8:42 | Karma: 24,25 | Přečteno: 729x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Proč jsem chvilkařka, ač nechodím na demonstrace (polemika s paní Andreou Novotnou)

Jsem chvilkařka, ač nechodím na velké demonstrace a nesouhlasím se vším, co se tam řekne. Přesto jsem podepsala většinu jejich petic, souhlasím s jejich základními idejemi a sleduji každý jejich krok. A možná půjdu i demonstrovat.

12.6.2020 v 15:06 | Karma: 42,91 | Přečteno: 8005x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

„Přeskoč, přelez, ale nepodlézej!“

Tak parafrázoval Tyršův odkaz Jára Cimrman a stejně připomíná ve svých současných projevech předseda senátu, Miloš Vystrčil. Jsme příliš malí na to, abychom podlézali. Pak by nikdo nevěřil, že se dokážeme narovnat.

10.6.2020 v 12:30 | Karma: 21,54 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:55

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Požár pralesa Mionší musel založit člověk, zjistili odborníci. Sčítají škody

3. května 2024  11:46

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 334
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1785x
Jsem máma 3 dětí dvou generací. Chci psát o všem, co mne přiměje k zamyšlení, nadchne či rozhořčí. Jsem učitelka i věčný student. Miluji svou rodinu.