Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mé zamyšlení nad pojmem sociální bublina

Ve dnešní době je nadužíván pojem sociální bublina. Navíc v diskusi pod mým blogem zazněla myšlenka, který mne přiměla k zamyšlení. Stejně ale myslím, že Milion chvilek zde funguje jako stmelující faktor. Pokusím se vysvětlit.

„Pořád doufám, že život není dělení na bubliny a na to, že kdo není s námi, ten je proti nám. Protože pokud ano, jsme těsně před koncem demokratického zřízení a na počátku hrozného průšvihu, ať už by zvítězila kterákoliv "bublina".“, napsala moje kamarádka. A protože vím, že ona ví, že já nad věcmi hodně přemýšlím a potřebuji je nejen pochopit, ale i uchopit si je, pevně doufám, že mi odpustí, že právě její myšlenku vezmu jako nosnou pro mou úvahu.

Když jsem si zagooglila ohledně tohoto pojmu, našla jsem toto: Sociální bublina (nebo v kontextu internetu filtrová bublina, názorová bublina) popisuje vznik politických, sociálních nebo kulturních rozdílů mezi jednotlivými skupinami společnosti, nebo jakousi imaginární bariéru mezi společnostmi, která zamezuje oboustranné výměně informací a vytváří tak dojem, že vlastní společnost reprezentuje celé společenské spektrum https://cs.wikipedia.org/wiki/Soci%C3%A1ln%C3%AD_bublina

Když čtete dále, zjistíte, že pojem Sociální bublina nás provází minimálně od starověku (či odtud pochází písemné doklady). Zjistíte, že zatímco se v minulosti akcentovalo v tomto pojmu spíše slovo sociální, od doby nástupu masmédií a sociálních sítí je to spíše slovo bublina, přičemž tento výraz získává význam spíše pejorativní a signalizuje určitou nedostatečnost kontaktu, nadhledu a schopnosti a ochoty komunikovat. I proto se od té doby hovoří spíše o bublině filtrové, názorové.

Zatímco v minulosti lidi dělila „jen“ sociální zařazení, a tím pádem i možnosti a schopnosti své názory a omezení prezentovat a měnit, od nástupu sociálních sítí jde spíše o to, co si kdo kde přečte, vyslechne, a jaké na základě toho zaujme stanovisko a s jakými názorovými skupinami se propojí či jaké, na základě neshody, odsoudí. Alespoň tak tomu rozumím.

Zvláště to rozdělování společnosti vnímám na onom dělení do bublin jako špatné a alarmující.

Já bych ještě vložila vsuvku ohledně důležitosti odpovědnosti, častou pro mé blogy. Myslím tím nejen vědomé, uvědomělé, a pokud možno odpovědné využívání svobod, ale i ochota nést odpovědnost za svá svobodně provedená rozhodnutí a činy.

A tady se obloukem vrátím k současnosti tolik diskutované úlohy Milionu chvilek pro demokracii. Bez ohledu na vizáž, oblékání, (do)studovanost či dikci jejich čelních osobností, jedná se o snahu společnost nikoliv rozdělovat, ale stmelovat. Jak to vnímám já, oni bubliny nevytvářejí, ale spojují. Myslím ty bubliny, kdy si brbláme doma u televize, kafíček, u piva. A to, dle mé osobní zkušenosti, nemusíte být jejich člen, donor, účastník jejich demonstrací ani signatář jejich petic. Nemusíte být členem ani sympatizantem žádné konkrétní strany.

Pokud jste, jako já, člověk, který trpí v prostorách stísněných a/nebo místech, kde se tísní hromady lidí, čímž obojím demonstrace jsou, anebo prostě nesnášíte podobné akce, přečtěte si prosím, co píší a co hlásají. Já osobně tam neshledávám nic patologického.

A těm, kteří tvrdí, že je jednoduché kritizovat a nenabízet program nápravy, řekněte mi, zda vlastně už není programem vyzývání lidí, aby chodili k volbám a vybírali politiky, „kteří respektují demokratická pravidla a instituce, nelžou, nekradou, nestraší a nejsou ve střetu zájmů“ a co je špatného na výzvě, abychom všichni byli občany, „kterým záleží na druhých lidech, zajímají se o stav společnosti a převzali za ni svůj díl zodpovědnosti“. A už vůbec nevnímám nic sektářského či bublinotvorného v tom, že „Chceme žít v zemi, v níž se daří svobodě a spravedlnosti, má zdravou krajinu a kde každý může žít beze strachu, důstojně a rád.“

https://www.milionchvilek.cz/

Můj závěr k mému zamyšlení tedy zní, že nechci patřit do žádné bubliny, chci být součástí společnosti, která ruku v ruce, s rozumem v hrsti a celým svým srdcem usiluje o implementaci výše uvedených pravidel.

P.S.1. nad nikoho se svými zamyšleními nevyvyšuji a nikým, kdo se mnou nesouhlasí, nepohrdám ani o něm negativně nesmýšlím, natož abych se snížila k jeho urážení. Prosím, pokuste se o podobné.

P.S.2. na insultace a invektivy nereaguji dle Jana Wericha o dohadech 
 

 

 

Autor: Dáša Stárková | neděle 14.6.2020 12:22 | karma článku: 17,77 | přečteno: 841x
  • Další články autora

Dáša Stárková

Ne, maminko, tyhle boty mi nekupuj

slyším přes regál prodejny s obuví. A nechtěně slyším i přemlouvání maminky. Argumenty jako kvalitní podrážka, nepromokavé, užiješ je. A současně i téměř plačtivé odmlouvání čerstvě vyčáplého náctiletého syna. A zažívám deja vu

16.4.2023 v 12:45 | Karma: 29,62 | Přečteno: 978x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Vnesme advent i do výběru prezidenta

Ve svém předchozím blogu jsem vyjádřila zklamání nad DN, ale současně opakuji, že ji zvolím, bude-li ve druhém kole místo mého favorita. Nyní prosím. Pojďme nehanit protikandidáty a namísto toho chvalme svého favorita, vysvětlujme

7.12.2022 v 15:02 | Karma: 15,06 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Proč v mých očích jediná skutečná kandidátka na prezidenta klesla

Aby bylo jasno, píši o paní Nerudové. Přiznávám, v době, kdy kandidaturu zvažovala, podporovala jsem ji. Imponovala mi představa, že bychom měli prezidentku, jako na Slovensku, dámu, která by důstojně reprezentovala naši zemi.

3.12.2022 v 23:11 | Karma: 40,20 | Přečteno: 4755x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem

Kovidová epidemie zaplať Bůh zažehnána, restrikce pominuly, život se navrací do starých kolejí. Bohužel do těch starých. Tatam se poděla ohleduplnost, na to, co životy chránilo, je považováno za omezení, jejich nositelé za exoty.

2.12.2022 v 21:41 | Karma: 26,31 | Přečteno: 1251x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Dušičkové pošli to dál aneb je to o lidech

Nepatřím mezi příkladné návštěvníky míst odpočinku mých předků. Nežiji poblíž žádného z nich, a tak často hřbitovy navštěvuji spontánně, nepřipravená. Místo toho vzpomínám a komunikuji s nimi při každém zapálení svíčky,

30.10.2022 v 11:10 | Karma: 19,47 | Přečteno: 352x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 334
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1785x
Jsem máma 3 dětí dvou generací. Chci psát o všem, co mne přiměje k zamyšlení, nadchne či rozhořčí. Jsem učitelka i věčný student. Miluji svou rodinu.