Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Seattle: Od anarchie k pláči. Berlín: Od řádu k anarchii

Zdá se, že experiment s „autonomní zónou“ bez policie ve čtvrti Capitol Hill v Seattlu se blíží poslednímu dějství svého tragického života. V Berlíně naopak podobný experiment teprve začíná.

Ten příběh sledoval celý svět: Naštvání extremistických skupin na policii vedlo nejen k protestům proti těmto bezpečnostním složkám, které jsou v civilizovaných zemích první instancí garantující vymahatelnost práva, nýbrž i k jedinečnému experimentu společnosti, která se bez té zpátečnické instituce zvané „policie“ obejde.

Ve čtvrti Capitol Hill amerického Seattlu zkrátka vyhlásili „autonomní zónu“, ze které policisty vypudili a ti raději bez odporu odešli /1/. Od té doby tam občané pořádají kulturní akce, angažovaně spolu hovoří, hlasují, a když se neshodnou, tak se pohádají, sprejují na zdi graffiti, rabují, berou drogy, mlátí se, znásilňují a střílí po sobě /2/.

Přesto, že Seattle má vysoce pokrokové politické vedení, rozhodlo se toto vedení občanský experiment ukončit poté, co strážníci a lékaři chtěli pomoci obětem místní střelby, ale byli zahnání běsnícím davem /3/. Termín ukončení výkvětu občanských svobod na americký způsob zatím nebyl oznámen, vedení města patrně ladí strategii, jak to učinit a přitom neztratit politické body u těch, kteří experimentu fandí. Vskutku zapeklitý problém.

Ačkoli se tedy v americkém Seattlu nesetkalo vytvoření místa bez policie se zvlášť velkým úspěchem, nevadí to vedení německého Berlína, které sice policii ve městě (zatím) neruší, avšak velmi pokrokovým způsobem inovuje její práva a její postavení.

Vedení Berlína totiž prosadilo nový „Zákon proti diskriminaci“ /4/. Je to prosté: Kontroluje-li občana policista a on odmítnete spolupracovat a ještě na něho podá stížnost za rasovou diskriminaci, má policista problém a občan se domůže jeho potrestání a odškodnění, poněvadž nyní nemusí své obvinění dokazovat, kdežto naopak policista musí dokázat svoji nevinu. Prosadili to berlínští politici sociální demokracie, Zelených a přejmenovaných komunistů a ničeho nedbali na protesty z ostatních částí Německa.

Pochopitelně, předpokladem občanovy nedotknutelnosti je to, aby se jeho etnický původ lišil od toho policistova. Je to tedy zřejmé: Jedná se o další způsob, kterým jsou na západ od našich hranic vytvářeny privilegované skupiny oprávněných a nedotknutelných a zároveň skupiny ostrakizovaných a pronásledovaných.

V dějinách tomu dosud bylo vždy tak, že terčem takové nespravedlnosti a pronásledovanými skupinami byli příchozí a původcem příkoří byli místní. Nyní však přichází jedinečný dějinný okamžik, kdy se společnost odhodlala k pomalé sebevraždě předáním moci nad sebou samotnou těm, kteří přišli s nataženou dlaní, ani zbraně nepotřebovali.

Mezitím v jiných částech Německa, například ve Stuttgartu, kde ještě pokrokové zákony na berlínský způsob neplatí, k těm zbraním proti policistům už sahají /5/. Na mládence, kterého policie kontrolovala kvůli drogám, se tu vrhl dav jeho kumpánů a hnal strážce zákona ulicemi, přičemž na ně útočil všemi možnými prostředky. Spasit holý život pomohli policistům až přivolaní kolegové z okolí.

Jinou situaci, kdy si nově příchozí násilím vynucují svá pravidla hry, zažili obyvatelé Dijonu /6/, kde došlo k výbuchu násilí mezi gangy z Čečenska proti gangům ze Severní Afriky:

„Je to něco naprosto nebývalého a nelze to tolerovat,“ řekl starosta François Rebsamen. „Čečenská komunita si přišla vynutit, aby lidé respektovali její vlastní zákony,“ řekl. Podle něj na místě nebylo dostatek policistů, aby střetům Čečenců se Severoafričany zabránili /6/.

Konfliktu se ve všech uvedených městech zúčastnilo několik stovek osob. Ve velkoleposti střetů s policií tedy naši západní sousedé za Spojenými státy nijak nezaostávají.

Nezáleží na tom, jaké národnosti či barvy pleti jsou ti, kteří dnes bojují v ulicích. Vždy jde o to stejné: Násilím a bez ohledu na platné zákony prosadit vlastní vůli, na které se ovšem tyto skupiny ani mezi sebou neshodnou. A vždy jde o důsledek toho, co začalo několika málo scestnými a zhoubnými politickými idejemi, které se – i pro svoji neurčitost – vzájemně prolínají. Jde totiž o důsledek:

  • Teorie multikulturalismu, která tvrdí, že jeden zeměpisný i společenský prostor mohou sdílet naprosto odlišné kultury, přitom se v míru shodnout na společné morálce, zákonech a řádu občanského soužití a zároveň to učinit tak, že nikdo nebude nucen ze svých kulturních zvyklostí ustoupit
  • Teorie „rovnoprávnosti“, která v násilném protikladu ke svému názvu naopak definuje privilegované skupiny z řad rasových, etnických či sexuálních menšin a požaduje pro ně vyšší ochranu, práva a postavení, než náleží ostatním a zároveň pro ně požaduje výjimky ze zákona, kterých se ostatní nedomohou
  • Teorie „viny bílého muže“, která na základě někdejší existence otroctví a kolonií z nevysvětlitelného důvodu určuje v dnešní severoamerické a západoevropské společnosti bělošské obyvatelstvo jako tu skupinu, která má výše uvedené povinnost zařídit, zaplatit a strpět. Evidentně má tato skupina mít stejný dědičný hřích, jako měly ženy od Evy v dřívějších bigotních představách křesťanství.

Na závěr si dovoluji položit Vám otázku: Pokud v České republice přijmeme stejné politické ideje a stejná pravidla, jako to udělali na západ od nás, existuje jediný důvod myslet si, že dopadneme jinak, než oni?

 

Zdroje:

 

  1. https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/seattle-usa-autonomni-zona-protestujici-policie-demonstrace.A200617_162019_zahranicni_jhr
  2. https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/clanek/konec-experimentu-po-smrti-mladika-v-seattlu-se-do-zony-bez-policie-vrati-zakon-40328476#seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=jrOQFVuKH4p-202006230914&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=
  3. https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/spojene-staty-seattle-bezpolicejni-zona-konec-strelba.A200623_061121_zahranicni_chtl
  4. https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/policie-rasismus-berlin-zakon.A200621_183320_zahranicni_cern
  5. https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nemecko-nepokoje-policie-stret-sttusgart-vytrznosti.A200622_140138_zahranicni_jhr
  6. https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/dijon-francie-gangy-cecenci-policie-stret.A200617_091520_zahranicni_jhr

 

 

 

 

Autor: Lukáš Burget | úterý 23.6.2020 13:00 | karma článku: 43,72 | přečteno: 2278x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Atentát na Roberta Fica

Ať je pan Fico jakýkoli, je to bojovník a já věřím, že svůj boj o život vyhraje. Přejme mu plné uzdravení, jeho blízkým mnoho sil a vyšetřovatelům všechny prostředky k usilovné a nezaujaté práci!

15.5.2024 v 16:56 | Karma: 38,20 | Přečteno: 2078x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Nemo je jen demo. Bude hůř!

Vítězem Eurovize je nebinární rapper Nemo v sukni, verdiktem Ústavního soudu je, že ke změně pohlaví není třeba změna pohlaví a přesto Česko obtěžuje LGBT+ komunitu nejvíce v Evropě. Co bude dál?

14.5.2024 v 15:30 | Karma: 33,68 | Přečteno: 836x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Fotoblog: Porta Bohemica v saharském prachu a Milešovka ve večerním slunci

Milí přátelé, neobvyklé meteorologické podmínky jsou pro fotografy vždy výzvou - a já jako fotograf ryze amatérský Vám nyní nabízím večerní procházku krajem důvěrně známým za počasí zvláštního a inspirativního.

2.5.2024 v 21:45 | Karma: 20,73 | Přečteno: 235x | Diskuse| Cestování

Lukáš Burget

Smí se už psát pravda o důsledcích migrace?

Fakta o problémech s osobami „s migračním pozadím“ se konečně dostávají do popředí - upravená a doplněná verze blogového příspěvku.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 6,57 | Přečteno: 54x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Muslimská migrace ničí Německo a zničí i Česko, dovolíme-li to!

Tvrdá fakta o průšvihu, do kterého nás současná vláda namočila migračním paktem, ukazují výzkumy z Německa. Jakékoli otevření naší země této migraci je zradou na našich lidech a celé České republice.

23.4.2024 v 15:45 | Karma: 9,84 | Přečteno: 113x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Za Raísího truchlí Rusko i Hamás. My to nebyli, ujišťuje Izrael

20. května 2024  9:59,  aktualizováno  10:34

Do Íránu po smrti prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničí Hosejna Amírabdolláhjána míří...

Zemřel advokát Pavel Smutný, prezident Česko-izraelské obchodní komory

20. května 2024  9:51

V neděli 19. května zemřel ve věku nedožitých 65 let advokát, filantrop a prezident Česko-izraelské...

Íránský prezident je po smrti, potvrdila televize. Našly se trosky vrtulníku

20. května 2024  6:24,  aktualizováno  9:03

Íránský prezident Ebrahím Raísí a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján zemřeli při nedělní...

Lajky nestačí, věda potřebuje peníze, říká nový ministr Ženíšek

20. května 2024

Premium Přichází nový ministr Marek Ženíšek, který má za úkol, slovy Miroslava Kalouska, „tančit na...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 31,56
  • Průměrná čtenost 2710x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik