Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Policista na Facebooku nenávidí Islám a migranty. Kam s ním?

Média přinášejí informace o policistovi, který si na Facebooku kompenzoval svoje mindráky nadávkami na Islám a na migranty. Případ půjde k Nejvyššímu soudu.

Článek na Idnes /1/ přináší další zprávu o člověku, který se na sociální síti dopustil přečinu proti zákonům České republiky.

Jde o policistu, který opakovaně vykřikoval na Facebooku nenávistná tvrzení vůči Islámu a migrantům. Jeho skutky odmítá státní zástupce Pavel Zeman uznat jako pouhý kázeňský přestupek a předává věc Nejvyššímu soudu.

Zajímalo by mě, jakou cestou se k těmto názorům obžalovaný dopracoval. Má s těmito skupinami lidí nějakou přímou zkušenost? Nebo ho jen zpracovaly titulky a perexy webového zpravodajství? Je ten člověk zlé a zarputilé povahy, nebo se jen opakovaně nechal unést možností si veřejně zakřičet? Je skutečně plný nenávisti vůči těmto lidem, nebo v ní hledá pouze kompenzaci za něco jiného, co ho v životě trápí?

Jestliže si nebudeme klást tyto otázky, dostaneme se brzy do stejné situace, ve které je veřejnost západoevropských zemí: Budeme se bát o tom vůbec přemýšlet, vytěsníme to ze své mysli, stane se ta věc pro nás všechny krutým, ale jasným tabu, kolem kterého postavila tu myšlenkovou zeď politická korektnost.

Z pouhé informace o nenávistných výkřicích toho pana policisty, které nám média přinášejí, jako obvykle nezjistíme téměř nic o tom, co je to vlastně za člověka a proč to udělal. Nevíme, zda je ten člověk policistou vzorným ve službě, spořádaným občanem a třeba milujícím manželem a otcem. Nevíme, zda naopak není známým extrémistou, který už v minulosti dal své nenávistné povaze průchod. Netušíme, zda si jen ulevuje na sociálních sítích, nebo zda je připraven lidem, které nesnáší, nějakým způsobem přímo ubližovat.

O mnoha teroristech, kteří se nakonec dopustili svých činů, se však už vědělo. Okřídlené vyjádření médií "byl v hledáčku policie" /2/ nás naposledy zavedlo třeba k člověku, který vraždil ve Vídni. Zabýval se tímto teroristou, a mnoha jemu podobnými, třeba Nejvyšší soud dané země dříve, než přistoupili ke svým činům?

Jakoby místo toho přinejmenším média také přistoupila na tu hru "Na nevhodné otázky se neptejme a rozhodně o nich neinformujme". Přitom se jedná o otázky stěžejní, a tou stěžejní věcí je evidentně pro média i soudní autority především aktuální směr, nikoli podstata těchto otázek.

Pan policista na to šel evidentně špatně. Nenávistný výkřik na sociální síti je rozhodně přečinem, patrně však pouze proto, protože svoji nenávist křičel zadarmo. Pokud by ovšem místo toho na nenávisti vůči nějakým lidem založil svoji výdělečnou činnost, pak ho bude chránit všeobjímající "svoboda trhu".

Kdyby pan autor nenávistných komentářů místo zloby vůči muslimům a migrantům začal totiž prodávat trička a hrnky s podobiznami Hitlera a dalších nacistických pohlavárů /3/, ještě by na tom vydělal. Kdyby totiž podobizny těchto historických postav, které jsou přímým synonymem k vražedné nenávisti vůči druhým, "jen" prodával, měl by z toho sice pár opletaček, ale tím by to skončilo. Prostě by to přestal prodávat, přepočítal si utržený výdělek a směle se vysmál děravé morálce našich zákonů.

Jistě by se hájil tím, že se jednalo o "historické postavy" a kdejaký historik přece chce pro inspiraci pro svoji další knihu pít kávu právě z hrnku s Hitlerem. Rozhodně si to však nekoupí neonacista, pro kterého je ten masový vrah vzorem. Ne, rozhodně to organizace, která dotyčné předměty prodávala, nehodlala prodávat především neonacistům. Určitě je šokována skutečností, že si to nějací neonacisté kupovali a bude-li třeba, pak se její zástupci také veřejně semknou kolem čehokoli, čím by podstatu své činnosti mohli popřít.

Prodávat předměty s podobiznami těch nejhorších zrůd lidské historie je tedy povoleno. Zakázáno je pouze to, kdybyste hesla těchto vrahů, třeba nenávistná hesla vůči Židům, křičeli někde po pátém pivě na sociální síti. Zakázáno je také, kdybyste veřejně hajlovali. Je taktéž zakázáno, kdybyste tu zrůdnou ideologii veřejně přednášeli. Ano, je to zakázáno, a je to tak dobře. V tomto ohledu zákony skutečně odpovídají morálce.

Máme tu ovšem další příklad evidentně fašisticky uvažujícího člověka: Pana Jaroslava Škárku, někdejšího činovníka strany "Věci veřejné". Ten vyjádřil názor, že předčasně narozené děti jsou "nevyvinuté zrůdy" /4/. 

Dokonale se tímto a dalšími svými vyjádřeními pan Škárka ztotožňuje s Hitlerem a jeho nohsledy, které je ovšem naopak dovoleno prodávat a vydělávat na nich. 

Je to prostě otázka definice té "nenávisti". Prosazuje se krutě jednosměrně. Stačí, aby nějaký zakomplexovaný človíček něco opakovaně napsal na sociální síti vůči aktuálně citlivému tématu, a řeší ho Nejvyšší soud. Ale když jiný na rafinovanějším vyjádření té nenávisti a na tom, že ji svými "výrobky" předává jiným, ještě vydělával, tak ho postihnout nelze, prostě proto, že fašismus a nacismus dnes není na pořadu dne.

Jestliže chceme být féroví vůči sobě i ostatním, jestliže chceme bez předsudků přistupovat k muslimům, migrantům, Židům, Romům a všem ostatním, kteří se stávají terči zlomyslných verbálních útoků, pak musíme dát do souladu s naší morálkou především naše psané zákony. 

Jestliže nechceme, aby někdo přivolával pogromy na Židy, pak nesmíme dovolit, aby jiný vydělával na podobiznách lidí, kteří v minulosti Židy pro jejich původ vraždili. Jestliže nechceme, aby někdo nenáviděl muslimy, pak musíme odmítnout ty, kteří se nerušeně odvolávají na ty výklady islámské víry, které Židy považují za hodné vyhubení. Jestliže tu nechceme nikoho, kdo nenávidí jiné, pak musíme těm, kteří chtějí být sami "jiní" vzkázat, že jejich jinakost jim nepřináší žádná zvláštní práva, ale ani je nezbavuje žádných povinností.

Jako první krok k tomu všemu však musíme odmítnout, aby se kdokoli začal prohlašovat za oprávněného ke zvláštnímu zacházení jen proto, protože to prostě chce. Musíme odmítnout, aby někdo vyžadoval zvláštní zacházení proto, protože si myslí, že náleží k nějaké rase, náboženství, sexuální orientaci, nebo neschopnosti sebe samotného trvale určit jako muže nebo ženu.

Teprve tehdy, pokud v tak zásadních otázkách budeme mít jako společnost jasno, můžeme se shodnout i na definici dalších otázek, jejichž nejasností zneužívají oportunisté i extrémisté všeho druhu.

 

 

 

Zdroje:

1) https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/islam-rakovina-migranti-policista-facebook-dovolani-statni-zastupce-pavel-zeman-nejvyssi-soud.A201104_155426_domaci_kane

2) https://echo24.cz/a/ScwN8/islamsky-terorista-z-vidne-mel-koreny-v-severni-makedonii-narodil-se-vsak-v-rakousku

3) https://www.novinky.cz/domaci/clanek/nakladatelstvi-prodavalo-tricka-a-hrnky-s-hitlerem-chtelo-vyhovet-zakaznikum-40025313

4) https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3221455-byvaly-poslanec-skarka-konci-ve-vezenske-sluzbe-po-vyrocich-o-zrudach

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Burget | čtvrtek 5.11.2020 0:07 | karma článku: 39,35 | přečteno: 5980x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Nemo je jen demo. Bude hůř!

Vítězem Eurovize je nebinární rapper Nemo v sukni, verdiktem Ústavního soudu je, že ke změně pohlaví není třeba změna pohlaví a přesto Česko obtěžuje LGBT+ komunitu nejvíce v Evropě. Co bude dál?

14.5.2024 v 15:30 | Karma: 27,77 | Přečteno: 452x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Fotoblog: Porta Bohemica v saharském prachu a Milešovka ve večerním slunci

Milí přátelé, neobvyklé meteorologické podmínky jsou pro fotografy vždy výzvou - a já jako fotograf ryze amatérský Vám nyní nabízím večerní procházku krajem důvěrně známým za počasí zvláštního a inspirativního.

2.5.2024 v 21:45 | Karma: 20,35 | Přečteno: 228x | Diskuse| Cestování

Lukáš Burget

Smí se už psát pravda o důsledcích migrace?

Fakta o problémech s osobami „s migračním pozadím“ se konečně dostávají do popředí - upravená a doplněná verze blogového příspěvku.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 0 | Přečteno: 35x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Muslimská migrace ničí Německo a zničí i Česko, dovolíme-li to!

Tvrdá fakta o průšvihu, do kterého nás současná vláda namočila migračním paktem, ukazují výzkumy z Německa. Jakékoli otevření naší země této migraci je zradou na našich lidech a celé České republice.

23.4.2024 v 15:45 | Karma: 8,74 | Přečteno: 103x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Významný zákon o významném dni vstupu do EU schválen!

Den vstupu do EU bude v ČR oficiálně dnem významným, kterýmžto schválením příslušného zákona koalice SPOLU evidentně spustila tak říkajíc horkou fázi kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

17.4.2024 v 15:30 | Karma: 22,66 | Přečteno: 387x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 233
  • Celková karma 29,71
  • Průměrná čtenost 2695x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik