Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nevidíme hvězdy: Kontroverzní prvenství Elona Muska

Temná strana technologie, a to doslova: Oběžná dráha bude zahlcena tolika satelity, že to bude rušit astronomická pozorování. Nejsem astronom, a zvláště v době epidemie uvítám raději Muskův rychlý internet, než snímky hvězd, ale..

Podnikatel Elon Musk, podobně jako jeho konkurent Jeff Bezos, obrací zraky k vesmíru. Oba mají své klukovské sny o vzdálených světech, a oba dva vyvíjejí technologie, jak se na ně dostat. Alespoň si tedy myslí, že ty technologie ještě za svého života vyvinou a budou svědky jejich úspěchu, třeba magického pojmu "Kolonizace Marsu".

Uvidíme. Jednou to snad přijde, ne za našeho života, a třeba ne za přičinění miliardářů s romantickou touhou osedlat si kromě byznysu také vesmír. Třeba to přijde spíše spojeným úsilím vědců a občanů, kteří vědcům věří více, než byznysmenům, a kteří z daní budou dobrovolně financovat seriózní výzkum kosmu, aniž by za to za svého života něco hmatatelného dostali. Tuším, že se tomu říká osvícenství, prý na tom principu dosud stojí euroamerická civilizace...

Právě dnes a v bezprostřední budoucnosti však stojíme před jinými důsledky kosmicko-marketingových plánů těchto pánů, a to zejména před ambiciózním projektem Elona Muska. Jeho projekt "Starlink" /1/ je založen na téměř dvanácti tisících satelitech rozmístěných ve třech výškových pásmech nízké oběžné dráhy /2/, a tento projekt má přinést vysokorychlostní připojení k internetu v podstatě každému na Zemi, kdo si pořídí odpovídající domácí přijímač.

Je to vskutku lákavý marketingový plán! Zvláště v dnešní době, kdy jsme v důsledku epidemie koronaviru odkázáni na pracovní i společenský život více přes internet než přes osobní kontakt, je technologie vysokorychlostního internetu přímo - a doslova - darem z nebes. 

Tato Muskova technologie, narozdíl od snů o dobytí Marsu a kosmických výletů ještě dále, je rozhodně realizovatelná v rámci možností dnešní vědy a techniky. Už se také realizuje, a to znepokojilo nejen amatérské, ale také profesionální astronomy /3/. Astronomové zcela logicky tvrdí, že stále více objektů na oběžné dráze jim znesnadňuje, a v budoucnu prý téměř znemožní podstatná vědecká pozorování vesmíru ze Země. A Muskův plán počet těchto objektů nejen rozšíří, nýbrž sedmkrát znásobí! /6/.

Obtíže astronomických pozorování kvůli tomu, že se na vesmír díváme přes hodně tlusté a špinavé sklo, to není nic nového. V prvé řadě pozorování vesmíru neruší "smetí" na oběžné dráze, ale prostá vzálenost pozorovatele na Zemi od vesmíru, tedy především zemská atmosféra, která se neprojevuje jen svojí prostou přítomností, ale také vším, co v ní probíhá: Deště, bouřky a všechno ostatní.

Zná to každý: Je přece lépe dívat se na silnici před sebou při jízdě na kole za slunečného počasí, než za lijáku přes přední okno auta, když stěrače nefungují. A protože se matička Země kromě těch mraků a deště projevuje ještě řadou dalších fyzikálních vlivů ovlivňujících astronomická pozorování, je o to těžší vidět dál.

Nejdokonalejší astronomické přístroje jsou proto umísťovány nejlépe na vrchol vysoké hory, a nejlépe takové, která je v poušti, kde málokdy prší a vůbec tam bývá klidno a čisto. Jedna z nejvýkonnějších observatoří na světě, observatoř ALMA /4/ je proto umístěna právě v takovém místě: Na pět tisíc metrů vysoké hoře v poušti Atacama v Chile. Ale nebojte se, je tam kvůli výškové nemoci /5/ stálý dozor lékaře nad těmi vědci, kteří tam pozorují vesmír, nesmí se přitom fyzicky příliš zatěžovat, ale stejně si pobytem v takovém prostředí ničí tělo. Navíc je tam dostatek kyslíku v tlakových lahvích, kdyby se náhodou některému vědci z pohledu na nebe zatočila hlava...

Na Zemi ovšem těžko najdeme horu, která by byla vyšší, a přitom dostupná, a bylo tam méně deště, bouřek, sněhu a mraků.

Ví se to už dlouho, a proto byl na oběžnou dráhu už dávno před zprovozněním observatoře ALMA vyslán přístroj HST, tedy Hubblův vesmírný dalekohled (Hubble Space Telescope) - /7/). Bývá považován za vědecky nejpřínosnější přístroj, který kdy byl vyslán do vesmíru. V porovnání s observatoří ALMA je maličký, ale nedívá se na nebe přes to tlusté a špinavé sklo.

A zde je tedy odpověď světu, který chce být v budoucnu vysokorychlostně připojen k internetu, ale zároveň se chce dívat do vesmíru dále, než dnes:

Ze Země už prostě brzy dále neuvidíme, ne kvůli družicím pana Muska, ale kvůli tomu tlustému a špinavému sklu, které nás před vesmírem sice chrání, ale zároveň nám brání ho zřetelně vidět.

My lidé musíme nejen chtít ten rychlý internet, ale také musíme být ochotni investovat do něčeho jiného, než do marketingových plánů miliardářů s kosmickými sny. Musíme být ochotní investovat i do vědy, aniž za to za svého života něco hmatatelného dostaneme.

Museli jsme dávno před současnou epidemií investovat do základního výzkumu virů, ač nám to tehdy nezlepšilo život, protože chřipku bylo a dosud je nutné vyležet, žádný pan Fleming /8/ s "penicilíinem" proti chřipce se zatím neobjevil. Nemuseli jsme do výzkumu virů investovat, ale udělali jsme to. Žijeme totiž ve společném přesvědčení, že jednou se nový pan Fleming s lékem proti tomu dnešnímu zákeřnému viru objeví. 

Ano: Osvícenství. Tak se takovému přístupu ke světu říká.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroje:

 

1) https://en.wikipedia.org/wiki/Starlink

2) https://cs.wikipedia.org/wiki/Nízká_oběžná_dráha_Země

3) https://cs.wikipedia.org/wiki/Nízká_oběžná_dráha_Země

4) https://cs.wikipedia.org/wiki/Atacama_Large_Millimeter_Array

5) https://cs.wikipedia.org/wiki/Akutní_horská_nemoc

6) https://www.e15.cz/magazin/oci-na-obloze-kolik-druzic-prave-funguje-na-obezne-draze-1337167

7) https://cs.wikipedia.org/wiki/Hubbleův_vesmírný_dalekohled

8) https://cs.wikipedia.org/wiki/Alexander_Fleming

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lukáš Burget | středa 22.4.2020 0:07 | karma článku: 11,58 | přečteno: 445x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Atentát na Roberta Fica

Ať je pan Fico jakýkoli, je to bojovník a já věřím, že svůj boj o život vyhraje. Přejme mu plné uzdravení, jeho blízkým mnoho sil a vyšetřovatelům všechny prostředky k usilovné a nezaujaté práci!

15.5.2024 v 16:56 | Karma: 38,20 | Přečteno: 2081x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Nemo je jen demo. Bude hůř!

Vítězem Eurovize je nebinární rapper Nemo v sukni, verdiktem Ústavního soudu je, že ke změně pohlaví není třeba změna pohlaví a přesto Česko obtěžuje LGBT+ komunitu nejvíce v Evropě. Co bude dál?

14.5.2024 v 15:30 | Karma: 33,68 | Přečteno: 836x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Fotoblog: Porta Bohemica v saharském prachu a Milešovka ve večerním slunci

Milí přátelé, neobvyklé meteorologické podmínky jsou pro fotografy vždy výzvou - a já jako fotograf ryze amatérský Vám nyní nabízím večerní procházku krajem důvěrně známým za počasí zvláštního a inspirativního.

2.5.2024 v 21:45 | Karma: 20,73 | Přečteno: 235x | Diskuse| Cestování

Lukáš Burget

Smí se už psát pravda o důsledcích migrace?

Fakta o problémech s osobami „s migračním pozadím“ se konečně dostávají do popředí - upravená a doplněná verze blogového příspěvku.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 6,57 | Přečteno: 54x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Muslimská migrace ničí Německo a zničí i Česko, dovolíme-li to!

Tvrdá fakta o průšvihu, do kterého nás současná vláda namočila migračním paktem, ukazují výzkumy z Německa. Jakékoli otevření naší země této migraci je zradou na našich lidech a celé České republice.

23.4.2024 v 15:45 | Karma: 9,84 | Přečteno: 113x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Řidič dostal smyk, otočil auto přes střechu a skončil v řepném poli

20. května 2024  11:58

Jen s lehčím zraněním vyvázl z hrozivě vypadající nehody řidič, který v pondělí ráno dostal na...

Za Raísího truchlí Rusko i Hamás. My to nebyli, ujišťuje Izrael

20. května 2024  9:59,  aktualizováno  11:46

Do Íránu po smrti prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničí Hosejna Amírabdolláhjána míří...

SPOLU zahájí hlavní část kampaně na nádraží pod heslem Pravda vítězí

20. května 2024  11:36

Pod zlaceným státním znakem první republiky s nápisem „Pravda vítězí“ ve zrekonstruovaném Fantově...

Místo pokuty 1 500 korun nutil hlídce bokem tisícovku, chtěl ušetřit na pivo

20. května 2024  11:31

Tisícikorunový úplatek nutil policistům opilý spolujezdec z vozu, jehož řidiče hlídka přistihla na...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 31,56
  • Průměrná čtenost 2710x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik