Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Minářovo nové aktivistické eseróčko pro ČR: Pro ČR

Mikuláš Minář opustil své chvilky pro demokracii a ve chvilkové slabosti před založením slíbené politické strany (to už jistě na věčné časy) spustil trucpodnik "Pro ČR".

Republika sice čeká s obavami vlnu krachů firem v důsledku ekonomického propadu daného epidemií, pan Minář však hýří tvořivou aktkvitou. Slibuje založit nejen novou stranu, ale zakládá též nový spolek všeobecné humanity a občanské angažovanosti toho správného směru.

Snad se tedy pan Minář skutečně stává „klíčovým hráčem v české politice“, jak začátkem roku tvrdil The Times /1/, leč osobně bych na to zrovna poslední korunu nevsadil. Spíše bych vsadil na to, že  Minář se spoustě lidí už značně přežil, což je v jeho pouhých sedmadvaceti letech sice výkon pozoruhodný, leč s „klíčovou rolí v české politice“ jaksi neslučitelný...

Nový spolek pana Mináře "Pro ČR" chce prý "podporovat lidi a iniciativy odhodlané dělat PRO ČR to nejlepší, co bude v jejich silách, především: zajímat se o lidi a svět okolo sebe, přemýšlet o problémech naší země a o jejich příčinách, diskutovat veřejně i v soukromí o možných řešeních, vytvářet vize žádoucí změny, angažovat se v jejich prosazování, rozvíjet vzdělávací a osvětovou činnost a jinak všestranně podporovat a kultivovat chuť žít,“ /2/

Jsou to samé vznosné cíle (a to jsem citoval jen krátkou pasáž), leč pan Minář se České tiskové kanceláři odmítnul vyjádřit, jak souvisí s jeho politickými ambicemi, jisté je pouze to, že v rejstříku politických stran u Ministerstva vnitra dosud žádné "Pro ČR" neexistuje /3/. Lze tudíž usoudit, že je pan Minář ve věci propojení "Pro ČR" a svých politických ambicí dle zakládací listiny "Pro ČR" zatím ve fázi onoho "odhodlání", "přemýšlení" a "diskutování", přičemž ze dvou variant propagovaných spolkem "diskuze veřejná" a "diskuze v soukromí" zatím pan Minář volí tu druhou.

Uvidíme, jakou možnost zvolí při financování nového spolku, zda se bude jednat o variantu první, tedy jeden transparentní účet, anebo opět o variantu druhou, tedy jeden transparentní a druhý trošku méně transparentní účet, kterýžto postup se mu již v praxi osvědčil.

Ptejme se však na ještě důležitější věci: Proč tento spolek pan Minář vlastně zakládá? Nabízí se několik odpovědí.

První odpověď říká, že si pan Minář uvědomuje rozdíl mezi aktivistickým spolkem, který sice dokáže dostat čtvrt milionu lidí pod jedno pódium, ale nedokáže dostat milion lidí od zaškrtnutí "ANO" na volebním lístku k zaškrtnutí nějaké jiné strany, neboť právě skoro milion byl při minulých volbách rozdíl hlasů mezi vítěznou stranou a druhou ODS /4/.

Je sice pravda, že Babišova strana ANO, kterou i s jejich předsedou chtěl Minář svým předchozím spolkem "Milion chvilek pro demokracii" poslat do propadliště dějin, vykazuje dle posledních průzkumů veřejného mínění významné poklesy, nicméně o to se zasloužilo nezvládání epidemie a všemožný chaos a větší či menší skandály současné vlády. Pan Minář se na tomto poklesu nepodílí ani co by se za nehet vešlo.

Stručně řečeno, panu Minářovi dle této verze začíná docházet, že na založení strany prostě nemá, její program definovat nedokáže a poté, co pan Roll zůstal věrný "Milionům chvilek", nemá ani osobnosti, které by do toho boje šly s ním. Nechal si tedy zaregistrovat něco, o čem neví, jaké to chce mít, a ono se uvidí...

Druhá odpověď nabízí spíše otázku: Nezakládá pan Minář nový spolek zkrátka proto, že se mu "Chvilkové milionářství" zalíbilo a že se jako aktivista definuje? Jestliže bude nový spolek směřovat k nějakému ještě všeobecnějšímu dobru, než je odstranění Babiše, mohli by i novou sešlost "Pro ČR" opět financovat ti stejní sponzoři, kterým se to s těmi miliony pro pár chvilek zatím nevyplatilo. Hovořilo by to o Minářově schopnosti zjistit, že příznivé větry se od Milionu chvilek obracejí. A je též nutno dodat, že epidemická doba těm statisícovým shromážděním bohužel extrémně nepřeje.

Třetím řešením je možnost, že pan Minář založí spolek "Pro ČR" jen tak naoko, ale ve skutečnosti se bude snažit nějak dohodnout se stranami "Demobloku", eventuálně s Piráty, o kterých už zjistil, že by jim coby potenciální konkurent ve formě politické strany přestal být pohodlný a že ho v této formě mezi sebe prostě nepustí. Kromě toho si pan Minář jistě uvědomuje také tlačenici ohledně pětiprocentní hranice vstupu do Sněmovny, kterou pravidelně ukazují všechny průzkumy veřejného mínění. Nemůže si být vůbec jistý tím, že by se tudy dokázal protáhnout.

Řešení čtvrté je prosté: Pan Minář se svých politických ambicí vzdává a zakládá klasickou neziskovku, která bude spoléhat na penězovody ze všech možných veřejných zdrojů. Prostě plně funkční eseróčko humanitárně-progresivistického typu, které ho uživí například formou různých sponzorovaných školení a dalších bohulibých aktivit, jejichž rozvoj současný evropský i český erár finančně podporuje, pokud propagují tu správnou ideologii.

Tak či onak, pán, který se měl stát "klíčovým" hráčem v české politice roku 2020 na to má přibližně dva měsíce a zatím se ještě nedostal k tomu, aby nám sdělil, co vlastně chce.

 

 

 

Zdroje:

 

1) https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/milion-chvilek-pro-demokracii-mikulas-minar-demonstrace.A200103_192846_zahranicni_lesa

 

2) https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/mikulas-minar-spolek-pro-cr-milion-chvilek.A201026_132500_domaci_bur

3) https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/byvaly-predseda-milionu-chvilek-minar-vytvoril-spolek-pro-cr/1950585

4) https://www.volby.cz/pls/ps2017/ps2?xjazyk=CZ

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Burget | pondělí 26.10.2020 16:30 | karma článku: 33,16 | přečteno: 840x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Atentát na Roberta Fica

Ať je pan Fico jakýkoli, je to bojovník a já věřím, že svůj boj o život vyhraje. Přejme mu plné uzdravení, jeho blízkým mnoho sil a vyšetřovatelům všechny prostředky k usilovné a nezaujaté práci!

15.5.2024 v 16:56 | Karma: 29,39 | Přečteno: 619x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Nemo je jen demo. Bude hůř!

Vítězem Eurovize je nebinární rapper Nemo v sukni, verdiktem Ústavního soudu je, že ke změně pohlaví není třeba změna pohlaví a přesto Česko obtěžuje LGBT+ komunitu nejvíce v Evropě. Co bude dál?

14.5.2024 v 15:30 | Karma: 33,12 | Přečteno: 765x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Fotoblog: Porta Bohemica v saharském prachu a Milešovka ve večerním slunci

Milí přátelé, neobvyklé meteorologické podmínky jsou pro fotografy vždy výzvou - a já jako fotograf ryze amatérský Vám nyní nabízím večerní procházku krajem důvěrně známým za počasí zvláštního a inspirativního.

2.5.2024 v 21:45 | Karma: 20,35 | Přečteno: 228x | Diskuse| Cestování

Lukáš Burget

Smí se už psát pravda o důsledcích migrace?

Fakta o problémech s osobami „s migračním pozadím“ se konečně dostávají do popředí - upravená a doplněná verze blogového příspěvku.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 0 | Přečteno: 42x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Muslimská migrace ničí Německo a zničí i Česko, dovolíme-li to!

Tvrdá fakta o průšvihu, do kterého nás současná vláda namočila migračním paktem, ukazují výzkumy z Německa. Jakékoli otevření naší země této migraci je zradou na našich lidech a celé České republice.

23.4.2024 v 15:45 | Karma: 8,74 | Přečteno: 106x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 234
  • Celková karma 30,31
  • Průměrná čtenost 2684x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik