Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hrozí rasistické násilnosti typu Black Lives Matter i v České republice?

"Sním o tom, že mé čtyři malé děti budou jednoho dne žít v zemi, kde nebudou posuzovány podle barvy své kůže, ale podle kvality charakteru. O tom dnes sním!“ Tak pravil Martin Luther King ve svém projevu „Mám sen“.

Sen se tomu slavnému bojovníkovi za práva černochů nesplnil. King tak snil v době, kdy byl protičernošský rasismus v USA skutečně hluboce zakořeněný a především naprosto standardní. Ve Spojených státech amerických dnešní doby však opět stále častěji než charakter rozhoduje barva kůže, dnes je ovšem ta „správná“ barva černá. Nyní záleží na černých životech, heslo „na všech životech záleží“ je těmito rasisty absurdně vykládáno jako rasistické a mocenská klika černých rasistů se za ně dokáže pořádně pomstít, třeba zařízením vyhazovu z prestižní funkce /1/.

Zdaleka to není v dějinách poprvé, kdy chudoba a přidružené sociální problémy dokázaly sjednotit dav proti těm, kteří jsou prý za jejich špatnou situaci vinni. Ať je ten dav černý, rudý, zelený či jakékoli jiné barvy, dosáhne-li určitého stupně zoufalství nebo fanatismu, je vyloučena jakákoli rozumná diskuze. Kdo se mu nedokáže postavit, tomu nezbývá než ustupovat a ponižovat se před ním v naději, že bude-li dostatečně pokorný, tak mu neublíží. Vzít na sebe neexistující vinu, platit výpalné výměnou za právo na „klidný“ život. A právě to dnes činí spousta bílých Američanů, ačkoli to může být „jen“ v rovině sebekontroly před tím, aby neřekli něco nevhodného.

Známe to od nás z minulého režimu a předtím jsme to znali z dob Rakouska-Uherska. Zoufalství někoho, kdo ví, jaké metody tento dav, který uchvátí moc, používá, a vidí, jak naivní jsou ti, kteří si myslí, že ustupováním agresorům se problém vyřeší, lze vysvětlit asi jen tomu, kdo to zažil, nebo má zprostředkovanou zkušenost třeba od rodičů. Ale kdo něco takového nezná, tomu patrně nezbývá, než si to prožít na vlastní kůži.

Často nedokáže zabránit opakování tragédie ani ta historická zkušenost, když se něco takového děje znovu, ale pouze s převráceným znaménkem či barvou. Martin Luther King, který bojoval proti rasové segregaci, by se patrně nestačil divit tomu, když třeba dnes někteří černí studenti na New York University naopak rasovou segregaci požadují a vedení univerzity už jejich žádost posvětilo. O co jde? Zatím „jen“ o vytvoření rasově oddělených ubytovacích prostor na kolejích. Opravdu o nic jiného v jádru věci nejde, ať už se to snaží směšnými slovy popřít vedení univerzity i samotná aktivistická skupina studentů „Černé fialky“, která s tím pokrokovým nápadem přišla /2/. Je to ten stejný slovník, jako měl minulý režim naší země, který samozřejmě také všem garantoval svobodu a stejná práva pod těmi nejvznešenějšími hesly a který třeba pořádal volby, ve kterých samozřejmě všichni mohli zcela beze strachu a svobodně volit nebo nevolit.

Opět se mi chce křičet:

„Nedělejte to, my víme, kam to vede!“

Ale opět bych asi křičel marně.

Hrozí nám nějaké „Black Lives Matter“ i v České republice? Je to opravdu něco naprosto vyloučeného, protože právě máme tu výše popsanou historickou zkušenost? A co když klika zahraničních i domácích lidskoprávních spolků začne razit třeba nějaké heslo „Roma Lives Matter“? Co když nějaká anarchisticko-socialistická bojůvka začne ponoukat chudé z řad Romů, aby si k bílým přišli vzít to, co jim chybí? Je to něco nepředstavitelného v situaci, kdy pomatení aktivisté žádají uznání třetího nebo i dalších pohlaví, nebo když požadují nesmyslná „práva“ pro skupiny definované pohlavím či sexualitou? Proč by k nim nepřidali absurdní požadavky definované na principu rasovém a národnostním?

Je to něco nepředstavitelného v situaci, kdy se naše země stále více zbavuje možnosti rozhodovat o vlastních záležitostech a je nucena přejímat tolik legislativy i finančních závazků v rámci EU, ať už je to pro nás jakkoli nevýhodné? Je to něco nepředstavitelného, když vidíme, co činí anarchističtí a neomarxističtí „aktivisté“ za přihlížení či přímo podpory politiků v Německu, rozhodující mocnosti EU a souseda naší země, na kterém jsme ekonomicky závislí?

Ty "protesty" plné násilí jsme totiž viděli nejen v USA, ale třeba také v onom Německu /3/ či ve Francii /4/, kde nejde o starý problém jedné rasy či národnosti, nýbrž o novodobý a dobrovolně importovaný problém v rámci různých skupin migrantů a vztahů mezi nimi. Stejně tak ovšem z onoho Německa už vidíme snahy legislativně prosadit zásadní ztížení možnosti stíhat tyto lidi za jejich zločiny, samozřejmě opět lživě pojmenovávané jako boj proti rasismu /5/.

Nechci vyvolávat paniku, té je ve světě i v ČR dost třeba z důvodů epidemie. V naší zemi se také nestává, aby policisté střelili utíkajícího Roma, a nestává se ani to, aby lidé, kteří přijdou o práci, okamžitě dopadli na naprosté existenciální dno, ač třeba počet svobodných matek bez prostředků nebezpečně vzrůstá. Nějaké protesty typu „Black Lives Matter“ v naší zemi zatím opravdu nejsou na pořadu dne. To, co se děje v zahraničí by nám však mělo sloužit jako varování před tím, čeho je schopen zfanatizovaný dav, jehož náboji nespokojenosti je dána zvenčí ta správná jiskra. Nemysleme si, že u nás se něco takového nikdy stát nemůže.

Snažme se pomoci našim chudým včetně těch mnoha Romů z jejich řad. Čiňme tak vytvářením příležitostí a oceňováním pracovní aktivity a ne nečinnosti, podporou fungujících rodin a ne tupým navyšováním dávek na každého nového člena rodiny. A vždy tak čiňme bez jakéhokoli rasismu a vytváření privilegovaných a nedotknutelných skupin občanů.

A přestaňme konečně dotovat místo skutečně potřebných ty, kteří "pomáhají" jen ústy a svým politickým aktivismem a kteří si z našich daní a svého křiku udělali zdroj obživy, protože skutečnou práci vykonávat buď neumí, nebo nechtějí. 

Nezačínejme ustupovat a platit výpalné napřed neziskovkám a neskončeme tím, že budeme nakonec ustupovat a platit výpalné agresívnímu davu.

 

 

 

 

Zdroje:

 

  1. https://echo24.cz/a/SbVEr/univerzita-vyhodila-dekanku-napsala-v-mailu-ze-na-kazdem-zivote-zalezi?fbclid=IwAR1VXWEVMZOb1j0F0ScoRX3B5kYZwmCuw_6qomCZZx47n0g_qbcrPMMWZ8o#.XwF0vhLmkSl.facebook
  2. https://www.foxnews.com/us/nyu-group-demands-black-only-student-housing
  3. https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nemecko-nepokoje-policie-stret-sttusgart-vytrznosti.A200622_140138_zahranicni_jhr
  4. https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/dijon-francie-gangy-cecenci-policie-stret.A200617_091520_zahranicni_jhr
  5. https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/policie-rasismus-berlin-zakon.A200621_183320_zahranicni_cern
  6. Citát z projevu Martina Luthera Kinga: https://cs.wikipedia.org/wiki/I_Have_a_Dream

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lukáš Burget | čtvrtek 27.8.2020 16:30 | karma článku: 38,60 | přečteno: 1507x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Atentát na Roberta Fica

Ať je pan Fico jakýkoli, je to bojovník a já věřím, že svůj boj o život vyhraje. Přejme mu plné uzdravení, jeho blízkým mnoho sil a vyšetřovatelům všechny prostředky k usilovné a nezaujaté práci!

15.5.2024 v 16:56 | Karma: 38,23 | Přečteno: 2083x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Nemo je jen demo. Bude hůř!

Vítězem Eurovize je nebinární rapper Nemo v sukni, verdiktem Ústavního soudu je, že ke změně pohlaví není třeba změna pohlaví a přesto Česko obtěžuje LGBT+ komunitu nejvíce v Evropě. Co bude dál?

14.5.2024 v 15:30 | Karma: 33,68 | Přečteno: 836x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Fotoblog: Porta Bohemica v saharském prachu a Milešovka ve večerním slunci

Milí přátelé, neobvyklé meteorologické podmínky jsou pro fotografy vždy výzvou - a já jako fotograf ryze amatérský Vám nyní nabízím večerní procházku krajem důvěrně známým za počasí zvláštního a inspirativního.

2.5.2024 v 21:45 | Karma: 20,73 | Přečteno: 235x | Diskuse| Cestování

Lukáš Burget

Smí se už psát pravda o důsledcích migrace?

Fakta o problémech s osobami „s migračním pozadím“ se konečně dostávají do popředí - upravená a doplněná verze blogového příspěvku.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 6,57 | Přečteno: 54x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Muslimská migrace ničí Německo a zničí i Česko, dovolíme-li to!

Tvrdá fakta o průšvihu, do kterého nás současná vláda namočila migračním paktem, ukazují výzkumy z Německa. Jakékoli otevření naší země této migraci je zradou na našich lidech a celé České republice.

23.4.2024 v 15:45 | Karma: 9,84 | Přečteno: 113x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Opilý cyklista po pádu usnul přímo na silnici. Naměřili mu přes čtyři promile

20. května 2024  13:05

Cyklista, který projížděl v pátek po 21. hodině úsekem mezi Švrčovem a Lazníky na Přerovsku, při...

Zápas Česka s Rakouskem byl na ČT zatím nejsledovanější, dívaly se až dva miliony lidí

20. května 2024  13:03

Páteční zápas Česka s Rakouskem na MS v ledním hokeji byl zatím na kanále ČT Sport s 1,88 milionu...

Maturanti se zlepšili v testech z češtiny a matematiky, hůře jim šla angličtina

20. května 2024  13:02

U státních maturitních zkoušek letos nezvládlo didaktické testy z českého jazyka méně studentů než...

KOMENTÁŘ: Lze Německo (a nás s ním) ještě zachránit? uvažuje Václav Klaus

20. května 2024

Premium Ze sousedního Německa přicházejí stále častěji varovné signály, kam tato země směřuje. Bývalý...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 234
  • Celková karma 31,56
  • Průměrná čtenost 2710x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik