Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Elektronický systém dálničních známek, korupčních kšeftů a všeobecného šmírování

Je to příběh o vyvracení dezinformací. Nejprve měla být vyvrácena dezinformace, že zakázka je předražená, později se vyvracelo, že prý je provázena korupcí a nyní se maká na vyvracení dezinformace, že by systém šmíroval lidi.

Vezměme to po pořadě: Když se objevily první pochybnosti, že je zakázka předražená, jal se tehdejší ministr dopravy Kremlík dokazovat, že předražená není. Onu dezinformaci ovšem jaksi potvrdil sám premiér Babiš, když kvůli tomu pana ministra odvolal. Nový ministr Havlíček ukončil tendr na dálniční známky a chystá se ukončit i zakázku na supervizora systému /1/.

Co se týče podezření druhého, tak vyvrácení podezření z korupce se povedlo tak dokonale,  že nyní už dokonce i bývalý ministr Kremlík přichází s tvrzením, že mu byl nabídnut úplatek ve výši 1,5 milionu korun, pokud ovlivní průběh oné zakázky na supervizora systému /2/.

Aby těch bezvýznamných neobvyklostí ohledně celého systému nebylo málo, začali se novináři šťourat i v tom, co vlastně uvidí a zaznamenají kamery určené ke sledování poznávacích značek  projíždějících vozidel.

Je logické, že kamery umístěné na mýtných branách musí vyfotografovat poznávací značku a informační systém ji musí porovnat s databází, aby bylo zřejmé, zda si majitel vozidla koupil dálniční známku a má právo se po dané komunikaci pohybovat. 

Podezřelé to začíná být v okamžiku, kdy vychází najevo skutečnost, že systém bude ukládat do databáze údaje o pohybu všech aut. A taky taková drobnost, že prý kamery pěkně zobrazí i posádku vozidla. Že prý by se jednalo o řádně sofistikovaný systém špiclování obyvatelstva.

Tyto drzé dezinformace namíchly i pana premiéra, jenž prohlásil:

„Je to lež, není to pravda. Je to nesmysl. Je pravda, že to bylo v tajném režimu. Ale žádný sofistikovaný sledovací systém to nebyl, je to nesmysl. Předpokládám, že se k tomu vyjádří i Bezpečnostní informační služba, /4/“

Bezpečnostní informační služba tuto dezinformaci naštěstí dokonale vyvrátila:

"Bohužel se objevují stále nové dezinformace ke kamerám mýtného systému. Fotografii celého vozu by BIS bývala dostávala vzhledem k tomu, že systém neumí výřez RZ. Kvalita fotogtafii je natolik nízká, že lze poznat tovární značku nikoliv rozpoznat obličej /5/."

Pokud by se snad někdo chtěl šťourat v tom, co dalšího dokáže zachytit kamera, která umí dostatečně zřetelně zobrazit poznávací značku, můžeme mu napovědět vyjádřením exministra Kremlíka:

„Ten systém měl umět fotit registrační značky, z logiky vyplývá, že měl umět fotit i víc /6/,“

Máme prostě zůstat klidní. Prý to není kvůli tomu, "aby se zjišťovalo, jestli jede Franta Vomáčka na rande", tvrdí ministr Havlíček, nýbrž kvůli tomu, aby zpravodajské služby dostaly potřebné informace k zabránění konfliktům, jako jsou teroristické útoky /3/.

Pochopitelně, jde-li o bezpečnost nás všech, jde soukromí Franty Vomáčky stranou. Údaje o tom, kdy, kam, čím a s kým Franta jede, ty přece zůstanou v dobrých rukou a budou použity pouze tehdy, pokud by Franta jel někoho zabít. A navíc BIS tvrdí, že kamera stejně Frantův obličej rozeznat nedokáže.

Nevím čím to je, ale já těmto ujištěním nevěřím. Patrně můj úsudek všechny možné dezinformační servery nahlodaly do takové míry, že nedokážu uvěřit zjevné pravdě, pokud ji tvrdí oficiální místa. Možná jsem jediný  takový nevěřící Tomáš, vlastně Lukáš, ale přece jen bych byl o něco málo klidnější, kdyby byly zveřejněny technické parametry kamerového systému a originální fotografie, které sledovací systém pořizuje. A i potom bych se já, nepoučitelný rýpal, ptal, zda byla už konečně odhalena celá pravda.

Zároveň si však uvědomuji, že rozčilovat se nad rozlišovací schopností mýtného systému je zvláště v dnešní době dost naivní. Žijeme zkrátka ve světě, kde nás snímá stále více kamer na stále více místech, protože se objevuje stále více podezřelých Frantů. Bezpečnostní situace se zkrátka zhoršuje. Politici mají objektivně dobrý důvod k tomu, aby ve veřejném zájmu instalovali sledovací systémy a žádali tuto funkcionalitu i po systémech, které mají jiný primární účel.

Jsou to ovšem titíž politici, kteří mohou za to, že se ona bezpečnostní situace zhoršuje, už třeba proto, že nebezpečné Franty ze všech možných částí světa nechávají přicházet - a tím jsou vinni především politici na západ od našich hranic. Jsou to titíž politici, kteří dokážou uvést v život byrokratické hydry typu GDPR, které naše soukromí mají dokonale ochránit, ovšem občan, který chce v tom složitém světě normálně existovat, musí neustále podepisovat výjimky z té dokonalé ochrany soukromí.

Virtuální svět internetu pak na špiclování v reálném světě odpovídá všemi možnými soubory cookie a jako vrchol absurdity i antivirové programy, které mají uživatelovo soukromí chránit, naopak čile monitorují každý uživatelův klik a tyto informace prodávají dále, jak se ukázalo třeba v aféře s antivirovým programem AVAST /7/.

Do svého soukromí si samozřejmě necháváme nahlížet dobrovolně. Není nic snažšího, než nejezdit po placených silnicích, nepodepisovat žádné smlouvy, nepoužívat internet. Pochopitelně. Zvláště v jedenadvacátém století by byl takový život neobyčejně praktický a plný netušených možností...

Sledování pomocí systému elektronického mýtného je tak ve zřejmém vývoji erárního i komerčního šmírování každého jedince jen drobnou epizodou. Jen by mě zajímalo, až jednou, v okamžiku, kdy nic z toho nepůjde zastavit a my si uvědomíme, že svoboda, ve které žijeme, je stejně prázdný pojem, jakým se už stalo naše soukromí, zda ještě v tom okamžiku půjde to vše zastavit a z rozjetého vlaku vystoupit.

Zatím se můžeme uklidňovat třeba tím, že vlády států euroamerického civilizačního okruhu jsou přece hodné a zlá je pouze vláda v totalitní Číně, která ono institucionalizované šmírování obyvatelstva čile zavádí se stále osudnější efektivitou a se stále větším dopadem na život občanů.

Nevím jak Vás, ale mě to příliš neuklidňuje.

 

 

 

 

 

Zdroje:

 

1) https://www.idnes.cz/ekonomika/doprava/myto-supervizor-cendis-cgi-zakazka.A200202_233819_eko-doprava_hm1

 

2) https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/vladimir-kremlik-uplatek-myto-cgi-ministerstvo-dopravy-martin-janousek-lobbista.A200203_162127_ekonomika_svob

3) https://www.novinky.cz/domaci/clanek/kazda-jizda-kazdy-den-neunikne-nikdo-stat-bude-pres-elektronicke-dalnicni-znamky-spiclovat-ridice-40311601

4) https://www.novinky.cz/domaci/clanek/babis-k-absolutnimu-spiclovani-ridicu-bylo-to-tajne-ale-je-to-lez-nesmysl-40312095

5) https://www.novinky.cz/domaci/clanek/a-je-to-venku-tajna-sluzba-priznala-ze-by-dostavala-fotky-aut-40312157?seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=292321&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null

6) https://www.novinky.cz/domaci/clanek/spiclovani-v-autech-melo-byt-absolutni-stat-chtel-fotit-tvare-cele-posadky-40312081

7) https://www.idnes.cz/technet/software/avast-data-obchod.A200129_082231_software_nyv

Autor: Lukáš Burget | pondělí 3.2.2020 19:26 | karma článku: 32,96 | přečteno: 1055x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Atentát na Roberta Fica

Ať je pan Fico jakýkoli, je to bojovník a já věřím, že svůj boj o život vyhraje. Přejme mu plné uzdravení, jeho blízkým mnoho sil a vyšetřovatelům všechny prostředky k usilovné a nezaujaté práci!

15.5.2024 v 16:56 | Karma: 38,20 | Přečteno: 2078x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Nemo je jen demo. Bude hůř!

Vítězem Eurovize je nebinární rapper Nemo v sukni, verdiktem Ústavního soudu je, že ke změně pohlaví není třeba změna pohlaví a přesto Česko obtěžuje LGBT+ komunitu nejvíce v Evropě. Co bude dál?

14.5.2024 v 15:30 | Karma: 33,68 | Přečteno: 836x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Fotoblog: Porta Bohemica v saharském prachu a Milešovka ve večerním slunci

Milí přátelé, neobvyklé meteorologické podmínky jsou pro fotografy vždy výzvou - a já jako fotograf ryze amatérský Vám nyní nabízím večerní procházku krajem důvěrně známým za počasí zvláštního a inspirativního.

2.5.2024 v 21:45 | Karma: 20,73 | Přečteno: 235x | Diskuse| Cestování

Lukáš Burget

Smí se už psát pravda o důsledcích migrace?

Fakta o problémech s osobami „s migračním pozadím“ se konečně dostávají do popředí - upravená a doplněná verze blogového příspěvku.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 6,57 | Přečteno: 54x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Muslimská migrace ničí Německo a zničí i Česko, dovolíme-li to!

Tvrdá fakta o průšvihu, do kterého nás současná vláda namočila migračním paktem, ukazují výzkumy z Německa. Jakékoli otevření naší země této migraci je zradou na našich lidech a celé České republice.

23.4.2024 v 15:45 | Karma: 9,84 | Přečteno: 113x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Za Raísího truchlí Rusko i Hamás. My to nebyli, ujišťuje Izrael

20. května 2024  9:59,  aktualizováno  10:34

Do Íránu po smrti prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničí Hosejna Amírabdolláhjána míří...

Zemřel advokát Pavel Smutný, prezident Česko-izraelské obchodní komory

20. května 2024  9:51

V neděli 19. května zemřel ve věku nedožitých 65 let advokát, filantrop a prezident Česko-izraelské...

Íránský prezident je po smrti, potvrdila televize. Našly se trosky vrtulníku

20. května 2024  6:24,  aktualizováno  9:03

Íránský prezident Ebrahím Raísí a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján zemřeli při nedělní...

Lajky nestačí, věda potřebuje peníze, říká nový ministr Ženíšek

20. května 2024

Premium Přichází nový ministr Marek Ženíšek, který má za úkol, slovy Miroslava Kalouska, „tančit na...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 31,56
  • Průměrná čtenost 2710x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik