Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Doktorrallye

Mezi mnoha radami udělenými kamarádkami před mým odchodem na mateřskou trochu zapadla ta týkající se prohlídek u dětského lékaře. Zkušené matky mi kladly na srdce, abych lékařské postřehy, podezření a nálezy brala s rezervou, protože doktoři jsou často „tabulkoví“ (čili kladou důraz na doporučené parametry všeho – pro jistotu). Informaci jsem vzala na vědomí, ale nedocenila.

Vybavila se mi až při zpáteční cestě z jedné dceřiny prohlídky. Klidně jsem manželovi vyjmenovávala do telefonu, co všechno je na naší, to té doby výborně prospívající dceři, špatně. Vzlykat jsem začala až na konci. A uzavřela jsem to návrhem, že ji budeme reklamovat. Co jsem si v ordinaci vyslechla, mnou na jedné straně otřáslo (protože každý se bojí nejvíc o zdraví svých dětí), na druhé straně okamžitě nastartovalo obranné mechanismy (humor a racionální uvažování). Takto vypadal email, ve kterém jsem informovala kamarádku: „Ve čtvrtek jsme byly na prohlídce (18 měsíců) a vrátila jsem se zdeptaná. Evelína je evidentně závadný výrobek, přestože se tak nejevila: má šelest na srdci, předkus (já ho teda nevidím), kulatý nebo naopak moc rovný záda podle momentální polohy těla (též nevidím), taky je příliš dlouhá a těžká. Výšku jsem doma zkorigovala o 3,5 cm pouhým přeměřením, ale váha je asi skutečně vyšší (má docela pupek). Takže se chystáme na kardiologii, k zubákovi, na fyzioterapii… Navíc dle mého pozorování šilhá, což paní doktorce kupodivu ušlo, takže i oční je v plánu. O zábavu postaráno.“

Postupně jsme objeli uvedené specialisty a dcera absolvovala různá vyšetření. Když leželo na kardiologii tělíčko olepené sondami, tak se mi nedýchalo lehce. Šelest byl potvrzen, ale my uklidněni, že rozhodně neohrožuje naše dítko na životě. Předkus vyvrácen, prý se dá rozpoznat až u druhých zubů, v žádném případě takto brzy. Zádíčka absolutně v pořádku, ať ji paní fyzioterapeutka pozorovala sebekritičtěji (dcera si vykračovala jen v plíně po ordinaci jako voják, po hrbení ani stopa). Nakonec došlo i na očaře (toho jsme stihli až den před porodem brášky) a ukázalo se, že holčička nešilhá, jen má široký kořen nosu.

Kdykoli jsme vyslaní na nějaké vyšetření, tak tuším narvanou čekárnu, otrávené děti, vynervované rodiče, vydýchaný vzduch. A dopředu se děsím, co dcerka bude provádět, až se rozkouká. Těžko udržet malé dítě na židli, když je kolem tolik zajímavých věcí. Stačí, že se začne vyptávat, proč paní vedle ní má vlasy na noze nebo proč má tamta holčička ošklivé zoubky?

Člověk nechce nic podcenit, raději absolvuje nějaké vyšetření zbytečně, než by jedno důležité vynechal. Pokaždé se mi uleví, když se ukáže, že je vše v pořádku, nebo že nejde o nic závažného. A vždycky si taky uvědomím, jaké je to štěstí mít zdravé děti. Většina rodičů by mohla vypravovat, u kolika všemožných doktorů už se svými dětmi byli. A ne vždy to skončilo konstatováním, že nejde o nic vážného nebo že z toho dítě vyroste.

Když slyším o léčbě či zákrocích, které některé děti musí absolvovat, je mi úzko. A nevím, jestli je mi víc líto těch nebožátek, která nechápou, co se s nimi děje, nebo těch rodičů, kteří to naopak chápou až moc dobře. Takže si nakonec říkám, že můžu být ráda za všechna ta vyšetření, hlavně pokud dopadnou dobře, a můžu si gratulovat, jestliže se ukáže, že vlastně byla zbytečná.

Autor: Klára Budilová | pátek 30.9.2011 16:17 | karma článku: 12,33 | přečteno: 934x
  • Další články autora

Klára Budilová

Novoroční zázrak – někdo ze mě nechce vymlátit co nejvíc peněz

Brněnské nakladatelství, od kterého jsem si před pár dny objednala přes internet knihu, mi vyrazilo dech. Zvyklá na nejrůznější fígly internetových (i jiných) prodejců, jak ze zákazníka vytáhnout co nejvíce peněz, čekám od všech obchodníků spíše to horší. V tomto případě mě zaskočila hned dvě překvapení. A obě byla pozitivní! Což je vlastně překvapení třetí.

18.1.2012 v 17:30 | Karma: 21,70 | Přečteno: 1336x | Diskuse| Společnost

Klára Budilová

Elektronické knihy – nic pro čtenáře sběratele

Moc ráda čtu. Je to vášeň. Seznam knih, které ještě nutně potřebuji přečíst (ať už pro radost nebo kvůli dalšímu sebevzdělávání), stále roste. Na první pohled jsem ideálním kandidátem na koupi čtečky knih. A mně se skutečně moc líbí, jsou praktické, knihy stažené do nich jsou dokonce levnější, okamžitě po ruce, skladné a lehké. Jenže...

9.1.2012 v 10:46 | Karma: 15,09 | Přečteno: 788x | Média

Klára Budilová

Toužící po lásce a volící nevhodné partnery - hrdinka Tajné knihy

Většina lidí píšících deníky si bedlivě střeží jejich obsah. Zaznamenávají v nich nejen nejintimnější zážitky, ale i myšlenky a pocity, za které se někdy stydí i sami před sebou. Musí si je definovat, pojmenovat, vypořádat se s nimi. Proto je většinou nežádoucí, aby si je pročítal kdokoli další. Tu a tam někdo vydá svůj deník (autentický, zcenzurovaný či fiktivní) coby svědectví o prožitém - intimita je přebita nutkáním zveřejnit příběh. V případě Tajné knihy Ireny Obermannové má čtenář možnost přečíst si zároveň s příběhem i zápisky o niterném životě hrdinky. Stěžejní je vylíčení milostného vztahu, ale mě zaujaly spíše duševní prožitky pisatelky deníku (ať už je to postava fiktivní, nebo totožná s autorkou).

15.12.2011 v 8:52 | Karma: 11,26 | Přečteno: 730x | Diskuse| Společnost

Klára Budilová

Óda na mateřskou (strunu) aneb Zásobníček hřejivých okamžiků I

Často si v duchu umiňuju, že právě tenhle okamžik, úsměv, tohle kouknutí či srandovní slovíčko si musím zapamatovat (někdy bych naopak některé věci radši neviděla, neslyšela). Pokouším se zaznamenat si pár chvil jednoho běžného dne s malými dětmi. Prý na to budu jednou hrozně ráda vzpomínat. Ale já si to užívám už teď (hrozně).

7.12.2011 v 17:59 | Karma: 9,82 | Přečteno: 604x | Diskuse| Osobní

Klára Budilová

V (ne)dobrovolném zajetí hraček

Začalo šílenství kolem shánění vánočních dárků. Ježíšek našim dvěma mazlíčkům nadělí další porci hraček. A ještě předtím oslavíme jejich (1. a 3.) narozeniny. Za své krátké životy již stihli být obdarováni velkým množstvím hraček. Tímto tempem se jimi za pár let budeme brodit. Je to dvojsečné – na jedné straně kulíme oči, co všechno pro děti existuje, chceme jim dopřát krásné hračky i radost z nich, na druhé straně je nechceme rozmazlit a zavalit nepotřebnými věcmi. Jak to ukočírovat?

15.11.2011 v 10:24 | Karma: 10,98 | Přečteno: 797x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Válek představil prezidentovi plán rozvoje zdravotnictví. Řešili i ministra pro vědu

30. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  16:07

Prezident Petr Pavel přijal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Představil mu...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

Není to o lajcích a na TikToku nebudu, říká budoucí ministr pro vědu Tuleja

30. dubna 2024  15:37

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Podpořte český tým, užijte si atmosféru MS. iDNES.cz rozdává vstupenky na hokej

30. dubna 2024  15:28

Každý den víte, o jaké zápasy soutěžíte, na úvod to budou duely Česko - Finsko a Švýcarsko -...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...