Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vrchol zmaru aneb Norský bizár

Kudy že se to Norsko ubírá? Prý se jen sami střílíme do nohy, a proto směřujeme do záhuby. Než se nejednotný národ semkne, zabere to drahnou chvíli, ovšem pro důvody není třeba chodit daleko.

Když ve velkém odcházejí do Švýcarska norští milionáři, jak se asi žije nejednomu řadovému občanovi? S nervy na pochodu se snaží držet, když to kolem nich „lítá“. Realitě vstříc a již ne navzdory, bez obratných vytáček nebo kýčovitého slovníčku pokryteckých, zazobaných jelimanů, lokajů a šejdířů z řad poslanců, úřednictva, sociálního inženýrstva a dalších vyživovaných elit zaprodanců, jež sice předstírají, jak moc se vzájemně nesnášejí, přitom jejich hlasování dokazují, jak vše osudné pro naši zemi svorně odkývnou.

Mé milované Norsko se stává stále větším dechberoucím bizárem a čím dál radikálnější zemí, jako kdyby tu měli navrch extrémisté a fanatici, jedoucí si po vlastní ose. Opět a zas se vytasí s něčím zcestným pro symbolický efekt, zatímco zájmy Norska ustupují „vyšším“. Proč? Jsou snad odměňováni posty za kádrovou poslušnost cílům globalistické elity?

Green deal s „uhlíkovou neutralitou“, klimatickým sebeomezováním, sebemrskačstvím a experimentálními řešeními přírodních jevů mimo naši kontrolu: Žehnající podle mnohých pomatenci hnáni tzv. podnikatelským záměrem, kterému se říká letadlo /aneb ruka ruku myje/ pod rouškou vyššího dobra prý za nás vše vyřeší pod podmínkou, že naperou vám vyšší daně a poplatky, a ještě budou nás zkoušet, co ještě zafinancujeme a ustojíme. Přitom politika je kolem dokolečka měřena prismatem reálně dosažených výsledků a poukazováním na to třeba podle www.nettavisen.no vyhrál „exot do strany nezapadající“ Ola Borten Moe opouštějící politiku nad ministrem pro klima diskusi v pořadu „Debatten“ veřejnoprávní diskuse NRK.

To, že si ovce odsouhlasí, že všichni budeme žít z trávy, je jim málo platné, dokud nebudou souhlasit i vlci. Zatímco Norsko elektrifikuje plošiny těžící ropu a plyn, tak se kvůli „klimatickým cílům“ odindustrializovává. Ale střety zájmů mezi klimatickou, energetickou a průmyslovou politikou otevírají oči více lidem. I tak Norsko zcela zbytečně chudne na úkor momentálních veřejných financí, produktivity a tím i budoucího blahobytu, ježí se nejen podle zmíněného webu www.nettavisen.no mimo jiné profesor Ragnar Torvik z přírodovědné univerzity NTNU v Trondheimu. Torvik je předsedou Finanspolitikkutvalget, tedy Výboru pro finanční politiku, sestaveného, aby vládě radil.

Kdekdo si prý již neškrtne kvůli megalomanství v utrácení na experimenty „inženýrství“ při současném zrazování a uvádění v omyl. Čili darují miliony společnostem, na něž mají vazby oni samotní, jejich rodiny, přátelé atd. Ovšem o tom již dost a nyní více o dalších „bizárech“:

Proč v r. 2004, v době, kdy byla hodnota zlata na dně, rozhodla vláda, že se má prodat veškeré zlato národní banky, celkem 37 tun zlatých cihel a mincí?

Odpudivých odrazů norské politiky existuje mnoho. Jako protiústavní je mnohými vnímáno podepsání dohod o EHP s EU, či třeba o Aceru s energetickou agenturou EU, či o dalších kabelech a vývozu elektřiny do zahraničí jménem předtím vodními elektrárnami energeticky soběstačného Norska, kde je drtivá většina obyvatel dlouhodobě proti členství v EU. Proč raději než vlastní zemi sponzorují to, co není norské? Je-li tak snadné uzavřít s německými dráhami smlouvu o dodávkách elektřiny deset let za 30 øre (čili cca. 64 haléřů), proč je pro ty samé vládní činitele nemožné ustanovit pro norské odběratele maximální cenu, dejme tomu, 50 øre? Vláda míní, že nelze ovládat ceny elektřiny, zato může navyšovat cenu pohonných hmot, aby to pomáhalo regulovat teplotu…

Navzdory digitalizaci tak masivní, že si bez appky leckde ani nezakoupíte jízdenku na MHD obrovsky narostl počet zaměstnanců veřejné správy (norský veřejný sektor je největší ze všech zemí OECD). Jenže nyní chce vláda celých 80 % umělé inteligence! Je to tak nereálné, že se tomu musíme smát, prskají prostřednictvím několika norských masmédií odborníci.

Na jednu stranu zve vláda do Norska i opakovaně na schůzky Talibánce, na druhou se zdráhají označovat Hamás za teroristickou organizaci a ne a ne se připojit k výzvě, aby Hamás konečně a bezpodmínečně propustil rukojmí. Židovští umělci, jež chtějí v Norsku vystavovat svá díla, jsou odmítáni a šikana Židů je tolerována. Hodně Norů je podle reakcí přesvědčeno o tom, že se Norsko stává antisemitskou společností.

Je tolik těch, jež nikdy nebudou mít dost té rychlé výměny obyvatel, jež je důsledkem současné migrace, za povinnou solidaritu a se sankčními šibenicemi za nesouhlas a vzdor. Kdo jejich velikánský experiment převede do reality? Hůře placené práce ale i celá řemeslnická a další povolání převzali „gastarbajtři“, jimž Norové nemohou ve vlastní zemi konkurovat a vytěsňují norskou mládež, zejména tu, jež je unavená ze školní docházky či si z ní nic neodnáší a potřebuje praxi a pracovní příležitosti a navíc to přispívá k tomu, držet platy určitých povolání dole. Jinou kapitolou je bezpečnost: Na tzv. Global Peace Index obsadilo Norsko podle www.economicsandpeace.org 24. příčku (zato před necelými 20 lety bylo mezi třemi nejlepšími), 12. nejmírnější zemí světa je Česká republika.

Grønland, jednu z nejnebezpečnějších čtvrtí Osla, ovládá podle policie mafie. Nejen vlastníci obchodu se bojí „novodobého norského folklóru“ pobodání nožem či postřelení již za to, že si třeba promluvil s novinářem. Stupňuje se obchod s drogami a další zločinnost. V rámci projektu s názvem SuperGrønland město podle svého webu sypalo nad městskou částí peníze na květiny, vybavení dětských hřišť, lavice a rampy pro skateboardy. A nechalo vyzdobit strom srdíčky. Jinde ve městě se podle deníku Dagbladet konají pouliční bitky skupin Eritrejců znesvářených kvůli politické situaci v jejich zemi. A ve městě Drammen musí zaměstnanci, jež provádějí kontroly v obecních bytech, být kvůli násilí vybaveni neprůstřelnými vestami a výstražnými systémy, píše Drammens Tidende.

Mnohým trhá srdce to, že jsou podle norských obvodních lékařů příliš nemocní na to, aby pracovali, zato jsou podle sociálky NAV příliš zdraví na to, aby měli nárok na dávky. Kvůli daním se mnohým práce částečně neschopným nevyplatí pracovat alespoň trochu. Tato a minulá vláda škrtala v podpoře postiženým, bezplatné právní pomoci, příspěvku na rovnátka a dětské brýle, zavedla spoluúčast na fyzioterapii pro chronicky nemocné, rozhodla zdanit přechodný příspěvek pro rodiče samoživitele jako plat, rovněž škrtala v odpisech z daní pro dlouhé dojíždění a služební cesty atd.

Musíme mít také sociální zabezpečení a důchody, ze kterých se dá přežít. To podle mnohých komentátorů např. na webu www.nettavisen.no neplatí dnes, kdy nejnižší důchody, příspěvky sociálního zabezpečení a dávky v nezaměstnanosti jsou hluboko pod všemi hranicemi chudoby, které známe. Zato vláda má na novou vládní čtvrť 60 miliard norských korun a na další větrné elektrárny na moři, jejichž konečnou cenu nikdo nezná.

Stále více mladých invalidů a postižených musí pro nedostatek lepších alternativ proti své vůli žít v domovech důchodců, hlásí mimo jiné deník Vårt Land. A kvůli nedostatku míst pro akutní situace umísťuje Barnevernet, či obdoba českého OSPOD nezletilé do tzv. «glattceller», tedy holých policejních cel jen s plastovou matrací a záchodovou mísou.

Stále nové rekordní schodky v hospodaření měst a obcí na úkor zdraví a životní kvality. Doma žijící senioři trpící demencí či duševní chorobou jsou kolikrát bez dozoru a umírající o samotě. Obyvatelům mnoha pečovatelských domů je servírován oběd nelahodně vypadající, bez chuti, studený atd. Na sociálních sítích pravidelně zveřejňované snímky hovoří za své.

Proč je počet nemocničních lůžek navzdory prudce rostoucímu počtu obyvatel dlouhodobě snižován? Navíc při dnešní nabídce péče pomoc není dostupná, když ji potřebujete, nýbrž až tehdy, když je pro mnohé pozdě. Mnozí, vč. mládeže, musí, dejme tomu, na psychologa čekat téměř rok, další se nedočkají životně zachraňujícího zákroku, či pro stát prý drahého léků.

V rámci „kulturní války“ dospělí rádi zapojují chtě nechtě i děti: Na mnoha norských školkách i školách jsou podle vícero sdělovacích prostředků, jako např. www.nettavisen.no zváni aktivisté bez odbornosti z lobbistické organizace FRI vyzývající děti k tomu, aby se zamýšlely nad tím, jestli se třeba narodily s nesprávným pohlavím a s nesprávným mozkem v nesprávném těle, načež podstoupí léčbě pomoci hormonů i zákroků.

A proč v potravinách užívat hmyzů, dokud lze vyrábět pořádnou mouku, což se děje od nepaměti bez problémů? Proč se jako nyní v Norsku má třeba vyrábět z hmyzů mouka, jež se přimíchá do mouky z obilí? Podle webu norské potravinářské skupiny www.norgesgruppen.no se má příští rok vyrábět až 70 tun potemníků moučných týdně určených pro lidskou spotřebu. Nařizují to pekárnám politici, či kdo jiný je natolik přesvědčen o tom, že toto je něco, co poptávají zákazníci? A kdo toto „dobrovolné“ vnucování „alternativních“ bílkovin zarazí? Nejsme přece ptáci, nemáme stejnou zažívací soustavu. Jediným cílem toho musí být ponižování. Přimět lidi k tomu, aby postupně jedli čím dále více hmyzů musí být pro narcisty a manipulátory nejopojnější pocit satisfakce v celých dějinách.

Kampak se podělo to mé „staré“ Norsko? Svévole povolaných a vyvolených zemi uvrhává do letargie.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Yngvar Brenna | pondělí 29.4.2024 23:00 | karma článku: 24,25 | přečteno: 566x
  • Další články autora

Yngvar Brenna

Norové vs. cestovní ruch

Norsko úchvatnými i neprávem opomíjenými místy přetéká, avšak cestovní ruch jen málokdy není pro starousedlíky na úkor něčeho, či bez obětí. U koho najde občan zastání, aby mocní neodsouvali na vedlejší kolej ty, jež tu žijí?

12.5.2024 v 23:42 | Karma: 12,53 | Přečteno: 324x | Cestování

Yngvar Brenna

Nejvyšší míra zdanění na světě

...aneb jinými slovy nejvyšší příjmy z daní jakožto podílu na hrubém národním produktu má podle norského Ministerstva financí a deníku Dagbladet právě Norsko.

8.5.2024 v 23:12 | Karma: 26,55 | Přečteno: 1907x | Politika

Yngvar Brenna

Převaha „prázdných nádob“ a hloupostí

Je rozšířené přesvědčení, že plošně každý dostává i kvůli jeho vyvádění nálož a svými rozhodnutími nás bere na hůl. I tak ho někdo má za velikého kormidelníka, aby náš koráb zvaný Norsko proplouval rozvířenými vodami a úskalími.

5.5.2024 v 12:39 | Karma: 13,56 | Přečteno: 288x | Politika

Yngvar Brenna

„Musí ven a nikdy se nesmí vrátit“

Jako tekutý písek při skočném přílivu. V diskusích v papírových i digitálních masmédiích Norové temnými ozvěnami řeší, co nakonec pokoří ty arogantní živly. Hodiny tikají, třeba se blíží bouře.

24.4.2024 v 22:16 | Karma: 15,45 | Přečteno: 418x | Politika

Yngvar Brenna

Magistři aneb Já? Vždyť já nic špatného nedělala!

Norská vláda se stále více podobá soutěžím, z nichž pokaždé půjde jeden z kola ven. Z nejbližších spolupracovníků premiéra muselo pro hrubá porušení odejít zatím osm osob, přestože si je vybral „z těch nejvyšších přihrádek“.

21.4.2024 v 0:22 | Karma: 12,57 | Přečteno: 338x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vztahy s Českem jsou podle Posselta blízké. Na sjezdu varoval před nacionalisty

17. května 2024  6:15,  aktualizováno  14:50

Sudetští Němci si v příštích dvou letech chtějí společně s Českem připomenout 80. výročí konce...

Piráti vytáhli plán proti dezinformacím. Putin má zájem ovlivnit volby, tvrdí

17. května 2024  13:31,  aktualizováno  14:48

Dezinformace jsou podle vládních Pirátů jednou z pěti největších hrozeb pro nadcházející...

Policie řeší schvalování atentátu na Fica. V zahraničí vyhrožují státníkům

17. května 2024  14:33

Čeští policisté se budou dále zabývat dvěma z internetových příspěvků schvalujících středeční útok...

Policisté našli běžence v kamionu. Museli jim sehnat tlumočníka z amharštiny

17. května 2024  14:31

Nezvyklou výzvu postavil před brněnské policisty středeční nález skupiny běženců z Eritreje a...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 13,81
  • Průměrná čtenost 172x
Norsko. Země kontrastů, konfliktů a rozporů, paradoxů, podivností, pikantností, extrémů a více, či méně neuvěřitelných prvenství - a to jak v dobrém, tak ve zlém. Jsem Nor žijící střídavě v České republice a Norsku. V ČR bydlím od roku 1993, studoval jsem zde dějiny umění, od té doby se živím překladatelstvím, tlumočením, prováděním Norů v ČR a Čechů Norskem. Co hýbe Norskem? Přináším komentáře ohledně dění v Norsku pro Českou televizi i Český rozhlas. Na svém blogu se budu zaměřovat hlavně na zpravodajství, politiku, kulturu, mentalitu, dějiny, přírodu, cestopisy a turistické zajímavosti. Převážně vážně, avšak někdy rovněž ironicky a satiricky, či se špetkou norského humoru. Zde na Idnes.cz tak navazuji na svůj dlouholetý blog na Aktuálně.cz. 

Seznam rubrik