Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Velikonoce na norské způsoby

Jejich atributy někdo zkrátka považuje za kýčovité a klišé, někdo jiný zas za nepostradatelný půvabní svéráz.

Neoddiskutovatelné je to, že velikonoční dny jsou stále světlejší a delší, krokusy směle vykvétají a štěbetání ptáčků se všude navrací.

Zvolením odstínů žluté barvy /mnohdy aniž si to uvědomujete/ jež hýří optimismem a nadějí a přinášejí něco navíc do našich domovů i životů se nadzvedneme ven ze zimního spánku. Žlutá barva bývá často označována jako antidepresivum. Žlutá nám připomíná slunce a teplo a barva má ovlivňovat tělo, aby produkovalo více toho, co nás činí šťastnými a pozitivními. Žlutou barvu je proto dobré mít v místnostech, kde potřebujete být společenský, kreativní a aktivní. Nejen o této barvě se na svém webu rozepsal největší společnost na světě, pokud jde o nátěry pro lodě a jedna z vedoucích světových společností co se týče výroby barev obecně. Jmenuje se Jotun a je norská.    

I když Velikonoce bývají spojeny se žlutou barvou, zelená je rovněž krásná velikonoční barva. Venku se začíná zelenat, raší a roste. Zelená barva na stěnách dodává místnosti krásný jarní nádech. A bez ohledu na to, zda si bude dotyčný připomínat Velikonoce doma nebo na chalupě, má mnozí za hezké si prostřít pěkný velikonoční stůl ubrusem s vajíčky, kuřátky, slepicemi a postavit si na ten ubrus svícny na svíčky, či na čajové svíčky z tyrkysového skla. Zelenými řezanými květinami jako třeba narcisy, tulipány, chryzantémy, kolopejkami atd. v bílých vázách a, pokud jaro již natolik pokročilo, tak také i s rozpučenými větvičkami ze zahrádky, jež se v teple rozevírají v krásné zelené barvy a květy. To vše je doplněné dalšími jemnými textiliemi a tradičními velikonočními dekoracemi jako malovanými kraslicemi, díky čemuž se stůl stane lákavým a útulným.

Podávají se pokrmy mj. z jehněčího a vajec, na Zelený čtvrtek maso s norskými obdobami knedlíků nebo obdoba palačinek se sádlem, popř. zelná polévka, eventuelně ryby a na Velký pátek sleď, či slanější maso s tuřínovým pyré a bramborami anebo hrachová polévka s masem z vepřového kolene a zeleninou. „Palivo“, jež pohání úsilí o zdolávání velikonočních hor bývají sladké a šťavnaté pomeranče a mandarinky. To proto, že bývávaly nejdostupnější v době kolem Velikonoc. V Norsku byste touto dobou zahlédli kromě šťastných dětí soutěžících v hledání i házení vajíček i děti žvýkající pomeranče a mandarinky během pauzi na vrcholech hor a kopců. Mlsají čokoládu, marcipán i dalšími dobrůtky plněných, někdy i vlastnoručně ozdobených lepenkových vajec a pijí žlutou limonádu Solo chuťově připomínající Fantu. Nicméně Norové hltají např. i citronové dortíky, či dortíky vrstvené šlehačkou a jahodami/malinami/jiným ovocem, či třeba borůvkami.

Zvláštní místo ale zaujímá norská oficiální „túrová“ čokoláda Kvikk Lunsj, kterou si nejeden Nor, než vyrazí, o Velikonocích přibalí se svačinou. Prostřednictvím deníku Avisa Nordland se dozvíme, že na trhu je od r. 1937 a svůj původ si odvozuje od lyžařské túry, kdy Johan Throne Holst, zakladatel hlavní norské čokoládovny jménem Freia, i s obchodním partnerem zabloudil. Onen obchodní partner si měl postesknout, že si Throne Holst zapomněl na túru vzít s sebou čokoládu, což mu od té doby leželo v žaludku. Od šedesátých let nechává společnost Freia na baleních čokolád této značky tisknout tzv. „fjellvettreglene“, tj. pravidla pro rozumný pohyb v přírodě, jež bývají v Norsku parafrázovány a také slouží jako nevyčerpatelný zdroj zpestření humoru.

„Nenorům“ se může zdát Kvikk Lunsj podle magazínu The List určeného nejen pro zahraniční studenty v městě Trondheim jen jako napodobenina čokolády Kit-Kat a ani omylem tak podstatná jako je ona, aby ručil za to, co v sobě slibuje název, jenž znamená „rychlý oběd“. Jenže očividně se mýlíte. Podle valné části Norů je to 47 gramů čisté čokoládové dokonalosti, jež povýší každou túru na téměř božský zážitek – a to si raději zapamatujte.

Je zvláštní, že nezbytnou součástí užívání si útulných velikonočních prázdnin v Norsku je zachumlat se ve své chalupě a být u toho, kdy se v „nejpokojnější zemi na světě“ zrovna odehrává nová série vražd. Paskekrim, či velikonoční zločiny je v norštině univerzální termín pro všechny detektivní romány nebo televizní seriály, jichž si Norové užívají o Velikonocích. Navzdory popularitě severských detektivek je Norsko údajně jedinou severskou zemí s touto tradicí. Začalo to už v roce 1923 dramatickou reklamou na nový kriminální román těsně před Velikonocemi a pak tato tradice sílila. Dnes má dokonce i NRK ve své aplikaci specifickou kategorii pro nervy drásající paskekrim, jímž se můžete se svou rodinou bavit.

Dále je tu zvláštní tradice kvízů. Jsou dalším „trhákem“ norských Velikonoc, ať již u kakaa a krbu doma, či na chalupě. Již od osmdesátých let lidé rádi sledují rodinné kvízové ??pořady jako paskenotter, v překladu velikonoční oříšky. Své znalosti si také můžete otestovat proti svým přátelům pomocí některé z každoročně vydávaných knížek s velikonočními kvízy: V každé norské chalupě minimálně narazíte na nějaké ty staré/otrhané/odrbané.

Svým kořenům a svému podtextu navzdory, v dnešní době je sice velikonoční dovolená pro většinu Norů o běžkování, pobývání si s rodinou a přáteli na chalupách a opalování se u stěny obrácené k slunci, či v rámci běžkování, čtení detektivek atd., ovšem i tak vyvěrají z křesťanského poselství to kulturní dědictví a ty tradice, jež se vážou na Velikonoce, tedy scházení se, hodování, která se s širší rodinou/okruhem přátel protáhnou a celkové zklidnění tempa.

Proslýchá se a mezi komentáři a dopisy čtenářů se lze dočíst, že člověk nemusí být věřící, aby byl přesvědčený o tom, že je to s podivem a smutné až žalostné, že hlavní masmédia dosud o Velikonocích ani jednou netématizovala poselství Velikonoc jako svorníku křesťanské víry a nejdelšího volna v roce (které dokonce patří k nejdelším na světě – to díky svátečním dnům v kombinaci s víkendem), z něhož dodnes profituje každý. Včetně těch, jež nejhorlivěji znemožňuji křesťanství. K tomu masmédia prý dělají, co můžou, aby přesouvali směřování naších životů, aby byly o tom, o čem jsou přesvědčena ona, že by měla být to nejdůležitější v naších životech.

Přitom jedinci mezi Nory zdůrazňují mj. na sociálních sítích, jak vědomosti nejen o Velikonocích je důležité zprostředkovávat (všeobecné znalosti Norů bývají označovány za absolutní propadák) nehledě na osobních preferencích a přesvědčeních. Jde o to, být si vědom toho, odkud pocházíme my i naše tradice a valná část naší kultury. Tvoří to ten tmel mezi námi a pokoleními před námi a je to /navzdory snah vlád i úřadů o splynutí v shluk náhodných osob na náhodném kusu území/ součástí „příběhu o nás“, to, co dělá, abychom se mohli nazývat národním státem. 

Velikonoce jsou důležité pro větší část obyvatel, než se vám může připadat: 80 % Norů je člen luteránské církve, a 21 % Norů sebe považuje za „osobní křesťany“, jak se v Norsku označují ty, jež se vědomě rozhodli pro a vyznávají tuto víru a zúčastňují se církevního uctívání. „Styčná plocha“ křesťanských církví a společnosti zejména v pohledu na to, čemu se do r. 2012 říkávalo státní církev jakožto kulturní instituci je stále značná, a to navzdory rozpínavosti jiných náboženství než luteránství, klesající účasti na bohoslužbách a rádoby progresivismu řady duchovních ve snaze obnovovat tvář církve navenek, aby šla s dobou.    

Takže sečteno a podtrženo: máme, ač nyní žijeme v světštější společnosti, tisíciletý hodnotový základ v křesťanství, jenž se nevytratí jen tak. Není to jen po pohromách, že Norové hledají útěchu v kostelech (povolaní pracovníci luteránské církve mají ve zvyku po mimořádných událostech jako třeba nehodách či úmrtích zvláště vážených osob otevřít kostely).       

Veronika Haderleinová-Hogebergová v magazínu Minerva uvádí, že je třeba se vyvarovat vykořeňování národa odstraňováním toho, co lidem propůjčuje něco, čeho se mohou držet, něčeho, co je dostatečně konkrétní a co se nemění v důsledku krátkozrakých ideologických vnuknutí a zásahů. Kontinuita a možnost propojení historie vašeho života s lidmi, kteří žili před vámi konkrétním a hmatatelným způsobem, ať už prostřednictvím hmatatelných tradic nebo sdílené geografické příslušnosti, to je pro nás lidi niternou potřebou.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Yngvar Brenna | pondělí 1.4.2024 6:23 | karma článku: 11,43 | přečteno: 367x
  • Další články autora

Yngvar Brenna

Nejvyšší míra zdanění na světě

...aneb jinými slovy nejvyšší příjmy z daní jakožto podílu na hrubém národním produktu má podle norského Ministerstva financí a deníku Dagbladet právě Norsko.

8.5.2024 v 23:12 | Karma: 16,45 | Přečteno: 609x | Politika

Yngvar Brenna

Převaha „prázdných nádob“ a hloupostí

Je rozšířené přesvědčení, že plošně každý dostává i kvůli jeho vyvádění nálož a svými rozhodnutími nás bere na hůl. I tak ho někdo má za velikého kormidelníka, aby náš koráb zvaný Norsko proplouval rozvířenými vodami a úskalími.

5.5.2024 v 12:39 | Karma: 13,19 | Přečteno: 264x | Politika

Yngvar Brenna

Vrchol zmaru aneb Norský bizár

Kudy že se to Norsko ubírá? Prý se jen sami střílíme do nohy, a proto směřujeme do záhuby. Než se nejednotný národ semkne, zabere to drahnou chvíli, ovšem pro důvody není třeba chodit daleko.

29.4.2024 v 23:00 | Karma: 23,92 | Přečteno: 525x | Politika

Yngvar Brenna

„Musí ven a nikdy se nesmí vrátit“

Jako tekutý písek při skočném přílivu. V diskusích v papírových i digitálních masmédiích Norové temnými ozvěnami řeší, co nakonec pokoří ty arogantní živly. Hodiny tikají, třeba se blíží bouře.

24.4.2024 v 22:16 | Karma: 15,44 | Přečteno: 410x | Politika

Yngvar Brenna

Magistři aneb Já? Vždyť já nic špatného nedělala!

Norská vláda se stále více podobá soutěžím, z nichž pokaždé půjde jeden z kola ven. Z nejbližších spolupracovníků premiéra muselo pro hrubá porušení odejít zatím osm osob, přestože si je vybral „z těch nejvyšších přihrádek“.

21.4.2024 v 0:22 | Karma: 12,56 | Přečteno: 334x | Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Je to v rozporu s Ústavou, vyčítá opozice návrhu na korespondenční volbu

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  11:05

Přímý přenos Na mimořádné schůzi se poslanci vrátí k návrhu vládní koalice na zavedení možnosti korespondenční...

Na střeše restaurace ležela mrtvá žena, policisté k ní museli po žebříku

9. května 2024  9:35,  aktualizováno  10:45

Mrtvá žena byla ve středu večer nalezena na střeše domu v ulici José Martího na pražském...

Politiky AfD napadla ve stánku skupina jejich odpůrců s transparentem

9. května 2024  10:35

Ve Stuttgartu, hlavním městě spolkové země Bádensko-Württembersko, byli napadeni dva politici...

Moskvou burácely tanky. Putin v projevu obvinil Západ z revanšismu

9. května 2024  8:47,  aktualizováno  10:32

Nedovolíme, aby nás někdo ohrožoval, řekl ve čtvrtek ruský diktátor Vladimir Putin na Rudém náměstí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 18
  • Celková karma 13,21
  • Průměrná čtenost 182x
Norsko. Země kontrastů, konfliktů a rozporů, paradoxů, podivností, pikantností, extrémů a více, či méně neuvěřitelných prvenství - a to jak v dobrém, tak ve zlém. Jsem Nor žijící střídavě v České republice a Norsku. V ČR bydlím od roku 1993, studoval jsem zde dějiny umění, od té doby se živím překladatelstvím, tlumočením, prováděním Norů v ČR a Čechů Norskem. Co hýbe Norskem? Přináším komentáře ohledně dění v Norsku pro Českou televizi i Český rozhlas. Na svém blogu se budu zaměřovat hlavně na zpravodajství, politiku, kulturu, mentalitu, dějiny, přírodu, cestopisy a turistické zajímavosti. Převážně vážně, avšak někdy rovněž ironicky a satiricky, či se špetkou norského humoru. Zde na Idnes.cz tak navazuji na svůj dlouholetý blog na Aktuálně.cz. 

Seznam rubrik