Titanic narazil

Nemocnice Mělník uzavřela od začátku dubna několik svých oddělení. Lékaři nestávkují, jen odmítli sloužit nadlimitní přesčasy a nemocnici to paralyzovalo. (Tempus medicorum 4/2018)

Lékaři jen odmítli další trvání exploatace bez adekvátní ekonomické kompenzace. Všichni víme, že lékaři, stejně jako sestry, jsou donucováni k nezákonnému přetěžování nadměrnými přesčasy. Zatímco Německo se již před léty přizpůsobilo evropským zákonným limitům přesčasové práce lákáním českých lékařů do svého zdravotnictví, Česko s bohorovným klidem našich politiků spalo léta nečinně na vavřínech s pocitem, že se to tak nějak pokomunisticku udělá. Neudělá!

Lékaři další exploataci odmítají. Lékaři nadále odmítají pracovat pod dvěma evidenčními čísly, aby nemocnice mohli utajit nelidskou exploataci. Jestliže si Česko vyhání své lékaře ze země nejen nedostatečným ohodnocením jejich vzdělávání, rostoucí nesmyslnou byrokracií, ale navíc i zcela nesmyslnou destrukcí popromočního vzdělávání, lékaři ztratili světélko na konci tunelu přetěžování. A protože to politici stále adekvátně neřeší, není důvod k tomu, aby naši lékaři a naše sestry toto systematické přetěžování odnášeli na svém zdraví.

Necelá třetina lékařů „odmítla pokračovat ve výrazně nadlimitní přesčasové práci za podmínek navržených zaměstnavatelem“, svědčí Marek Dvorský. A nemocnice v Mělníku nemá personál na bezchybné fungování základních oddělení. Bylo uzavřeno interní oddělení, interní JIP, chirurgické oddělení, chirurgická JIP, ortopedické oddělení a operační sály. To dokazuje, že bez exploatace lékařů a sester chybí personál na ošetřování pacientů.

„Lékaři jsou donuceni porušovat zákon a slouží protizákonně stovky hodin přesčasů“, říká profesor Pafko, který operoval Václava Havla. A část lékařů odmítla destrukci svého zdraví soustavným přetěžováním. Zatím jen menší část. A nemocnice kolabují.

Co s tím? Zahraniční lékaři nám nepomohou. Na vzdělávání většího počtu českých lékařů nejsou peníze. Čtvrt století na to marně upozorňujeme. Problémy jsou komplexní a s jejich řešením jsme dosud díky sociálním demokratům a komunistům zatím nezačali…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohumír Šimek | čtvrtek 26.4.2018 12:56 | karma článku: 28,39 | přečteno: 1217x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Ruská sekyra štěpí Česko

10.5.2024 v 21:13 | Karma: 31,06

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 21,46

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,55

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 39,01

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,24