Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svoboda slova

Nejvyšší legislativa nám garantuje svobodu slova. Přesto si kladu otázku, zda svoboda slova u nás přecejen není omezována.

Ano, v hospodě si můžeš třepit hubu a nikdo tě nezavře, můžeš svobodně křičet „prezident je vůl“ a nic se ti nestane. Ale to vše je zcela neškodné a politiku to neovlivní. To jen komunisté se toho báli a možná se toho bojí dodnes.

Žijeme v postmoderní době. Morální zásady se ztrácejí jako pára nad hrncem. Pravda je relativizována. Každý má svou pravdu a lež je postavena na roveň pravdě. Nejen u soudu, ale v jakékoliv diskusi. A tak trollové mají nekonečnou volnost.

A můžeme jít dále. Vědecká práce už nemusí být vědeckou prací a exaktní práce nemusí být exaktní. Kdo pozná odborný falsifikát? Desinformace se vydávají za informace. A nejen od ruské nebo americké propagandy. Obyčejná prostá reklama má často blízko ke lži. Prý se musíme naučit myslet ponovu. Máme to těžké, když nás ještě učili vždy mluvit pravdu.

Zkus si ale napsat svůj názor odlišný od uznávaného myšlení. Do novin se nedostaneš. Od komunistické éry autocenzúra funguje velmi dobře. Zkus něco takového říci do televize. Smyčka se zpožděním umožňuje vznik “poruchy“, pokud bys něco takového chtěl říci.

Pokud bys chtěl něco takového napsat na odborné úrovni, bude to zablokováno pro veřejnost. Diskutovat s tebou mohou jen trollové, ale veřejnost k diskusi nemá přístup. Znám to z profesních diskusí. Pokud bys chtěl něco takového zveřejnit na vyšší odborné úrovni, nedostaneš grant.

Máš tedy svobodu slova a můžeš mluvit, co chceš, ale k veřejnosti se to nedostane. A komentář o tvých mentálních schopnostech tě nemine. Můžeš psát blog. Jeho dostupnost lze snadno omezit. Trollové pak zastavují diskusi cintáním nesmyslů.

Potkal jsem stařičkého profesora, který byl znechucen postmoderní dobou, ve které je vše řízeno jakýmisi socialistickými inženýry mimo přirozené vztahy, včetně usměrňování myšlení našich občanů a rozvoje naší společnosti.

Nechce se mi tomu věřit, protože to by byla předzvěst konce naší kultury. Bez svobody kultura končí. Co si myslíte vy o naší svobodě slova?

Autor: Bohumír Šimek | středa 21.12.2016 21:13 | karma článku: 22,34 | přečteno: 320x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Zemědělci, pozor!

Na stávku a protesty máte v liberální demokracii právo. Naše společnost je nebezpečně rozdělená, a tak byste měli rozlišovat, zda vás k tomu vybízejí vaše zemědělské organizace nebo destruktoři státu.

19.2.2024 v 16:07 | Karma: 23,80 | Přečteno: 691x | Politika

Bohumír Šimek

Co s tím Eurem?

Náš pan prezident generál Petr Pavel na Nový rok píchnul do vosího hnízda a v koalici se rozpoutala válka. Proč? Nabízím vám svoje subjektivní vysvětlení, ale nenutím nikoho, aby tomu věřil.

16.2.2024 v 13:44 | Karma: 15,83 | Přečteno: 499x | Politika

Bohumír Šimek

Chci mír!

Všichni chceme mít! Nás občanů a politiků jsou dvě sorty. Někteří z nás udělají vše rozumné pro to, aby byl mír v Evropě zachován. Jiní se spokojí jen s vykřikováním prázdných hesel!

26.1.2024 v 17:45 | Karma: 25,96 | Přečteno: 729x | Politika

Bohumír Šimek

Vláda je štvaná zvěř

Parlament jsem vždy považoval za zákonodárný sbor, který máme proto, aby tvořil zákony. Jeho proměnu na bitevní pole v zájmu ukořistění moci ve státě považuji za scestnou!

17.1.2024 v 12:49 | Karma: 22,97 | Přečteno: 790x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Euro? Ano! Proč?

Nejsem ani ekonom ani politolog. Přesto mám svůj osobní náhled politického střihu, proč stále odmítáme přijmout společnou evropskou měnu Euro.

2.1.2024 v 21:58 | Karma: 21,31 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 637
  • Celková karma 27,79
  • Průměrná čtenost 1081x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!