Svoboda slova

Nejvyšší legislativa nám garantuje svobodu slova. Přesto si kladu otázku, zda svoboda slova u nás přecejen není omezována.

Ano, v hospodě si můžeš třepit hubu a nikdo tě nezavře, můžeš svobodně křičet „prezident je vůl“ a nic se ti nestane. Ale to vše je zcela neškodné a politiku to neovlivní. To jen komunisté se toho báli a možná se toho bojí dodnes.

Žijeme v postmoderní době. Morální zásady se ztrácejí jako pára nad hrncem. Pravda je relativizována. Každý má svou pravdu a lež je postavena na roveň pravdě. Nejen u soudu, ale v jakékoliv diskusi. A tak trollové mají nekonečnou volnost.

A můžeme jít dále. Vědecká práce už nemusí být vědeckou prací a exaktní práce nemusí být exaktní. Kdo pozná odborný falsifikát? Desinformace se vydávají za informace. A nejen od ruské nebo americké propagandy. Obyčejná prostá reklama má často blízko ke lži. Prý se musíme naučit myslet ponovu. Máme to těžké, když nás ještě učili vždy mluvit pravdu.

Zkus si ale napsat svůj názor odlišný od uznávaného myšlení. Do novin se nedostaneš. Od komunistické éry autocenzúra funguje velmi dobře. Zkus něco takového říci do televize. Smyčka se zpožděním umožňuje vznik “poruchy“, pokud bys něco takového chtěl říci.

Pokud bys chtěl něco takového napsat na odborné úrovni, bude to zablokováno pro veřejnost. Diskutovat s tebou mohou jen trollové, ale veřejnost k diskusi nemá přístup. Znám to z profesních diskusí. Pokud bys chtěl něco takového zveřejnit na vyšší odborné úrovni, nedostaneš grant.

Máš tedy svobodu slova a můžeš mluvit, co chceš, ale k veřejnosti se to nedostane. A komentář o tvých mentálních schopnostech tě nemine. Můžeš psát blog. Jeho dostupnost lze snadno omezit. Trollové pak zastavují diskusi cintáním nesmyslů.

Potkal jsem stařičkého profesora, který byl znechucen postmoderní dobou, ve které je vše řízeno jakýmisi socialistickými inženýry mimo přirozené vztahy, včetně usměrňování myšlení našich občanů a rozvoje naší společnosti.

Nechce se mi tomu věřit, protože to by byla předzvěst konce naší kultury. Bez svobody kultura končí. Co si myslíte vy o naší svobodě slova?

Autor: Bohumír Šimek | středa 21.12.2016 21:13 | karma článku: 22,34 | přečteno: 320x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 19,73

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 23,98

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04