Svatodušní svátky

Proticírkevní tažení komunistů zrušilo svatodušní svátky, proto nemáme na svatodušní pondělí volno, jako v mnoha okolních zemích. Vánoční stromeček nestrojíme, děvčata nešleháme, letniční lidové akce nemáme… Tak proč je slavit?

Katoličtí křesťané slaví tři největší svátky v roce: Vánoce, Velikonoce a Letnice. Bůh je trojjedinný, tedy je jeden a současně je Otec, Syn a Duch Svatý. O tom rozjímají teologové odedávna. Ve čtvrtém století o tom přemýšlel sv. Augustin chodě po břehu moře. Šel kolem chlapečka, který mušlí přeléval moře do jamky na břehu. Sv. Augustin vida marnou snahu chlapečka mu řekl, že to velké moře do té malé jamky nepřelije. Chlapec zdvihnul hlavičku a řekl sv. Augustinovi: „Snáze já přeliji moře do této jamky než ty pochopíš trojici Boží.“ Tato legenda přinesla sv. Augustinovi atribut mušle, se kterou bývá zobrazován.

 

A tak bývají Vánoce s Hodem Božím Vánočním vnímány jako svátky Boha Otce Stvořitele, Velikonoce s Hodem Božím Velikonočním jako svátky Boha Syna Vykupitele a Letnice s Hodem Božím Svatodušním jako svátky Boha Ducha Svatého Posvětitele. A uzavírá to svátek Nejsvětější Trojice jako ukončení oktávu Svatodušních svátků.

 

Přípravou na Vánoce je čtyřnedělní Advent, přípravou na Velikonoce je čtyřicetidenní (bez nedělí) doba postní a přípravou na Letnice je desetidenní doba od svátku Nanebevstoupení Páně.

 

Svatodušní svátky jsou oslavou příchodu Ježíšem slíbeného Ducha Svatého. A k čemu je Duch Svatý dobrý? Je vnímán jako zdroj důvěry, naděje a úcty k Bohu. Je nositelem rozvážné moudrosti v poznávání Pravdy, racionálního přístupu k Pravdě, odvahy, životní síly a citlivých dovedností.

 

Svatodušní svátky jsou památkou na Ježíšem Kristem slíbené seslání Ducha Svatého, které slavíme 50 dní po Velikonocích. Původně šlo o oslavu předání Desatera do rukou Mojžíše na hoře Sinaj padesátý den po vyvedení Židů z egyptského otroctví. Nyní slavíme seslání Ducha Svatého padesát dnů po osvobození člověka z otroctví hříchu.

 

Dary Ducha Svatého mohou být přínosem pro náš duchovní život. Proto nepřekvapuje, že se svatodušními svátky bývají spojovány konfirmace, posílení a upevnění duchovního života biřmováním.

 

Většina z nás nechodí pravidelně do kostela. Pro ně je pracovní svatodušní pondělí jen absencí jednoho dne volna. A pro ně je také tento článeček.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Bohumír Šimek | sobota 23.5.2015 5:18 | karma článku: 22,64 | přečteno: 773x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Petrohradský trolling

25.5.2024 v 11:50 | Karma: 20,28

Bohumír Šimek

Politika a politikaření

17.5.2024 v 11:23 | Karma: 14,29

Bohumír Šimek

Ruská sekyra štěpí Česko

10.5.2024 v 21:13 | Karma: 31,06

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 21,46

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,55