Přijde druhá vlna koronavirózy?

Česká vláda a občané se o to nevědomky snaží. Nerespektujeme biologii a epidemiologii koronaviru! Nejásejme předčasně, že jsme zvítězili! Co nás proto čeká a kdy?

Někteří z nás podle zveřejňovaných údajů jásáme, že se nám podaří zastavit koronavira. Díky přísnému omezování občanstva se zdá, že bychom koronavirus mohli přemoci. Počty nakažených se snižují, počty hospitalizovaných se snižují i počty umírajících se snižují. Dme se nám hruď, jak jsme úspěšní. Skutečně zlikvidujeme koronavirus? Nezlikvidujeme! Musíme se s ním naučit žít!

Pandemii koronavirózy můžeme přirovnat k pandemii Španělské chřipky před sto lety. Podobně jako chřipka mutovala (a nadále mutuje přibližně v desetiletých intervalech) v jihovýchodní Asii, zmutoval i koronavirus z neškodného na invazivní, člověku nebezpečný virus. Jako před sto lety, tak i nyní, se objevil nový virus, proti kterému dosud nebyly ve společnosti protilátky, což zvyšuje invazivnost viru a jeho nebezpečnost. Před sto lety byla společnost ve světě zbídačena světovou válkou, stresy a podvýživou. Dnes je u nás podstatně jiná situace a medicínské poznání je také podstatně dále. A je v podstatě jedno, zda zmutoval pasáží přes zvířata sám, nebo v laboratoři.

Naši politici, po zkušenostech z Číny, z Itálie a ze Španělska, se rozhodli k významnému omezení života naší společnosti. Zavřeli nás v našich domech a bytech, zastavili život společnosti, donutili nás nosit roušky a přivedli nás ke zvýšenému dodržování hygieny včetně pravidelné desinfekce rukou. A občané pravidelně vystrašovávání smrtí poslechli. A tak se nám může zdát, že nad koronavirem vítězíme, a proto jsou jednotlivá nařízení rozvolňována.

Svými nařízeními vláda spolu s občanskou poslušností dosáhla toho, že se nástup koronavirové infekce zpomalil a tím nedošlo k zahlcení nemocnic a selhání zdravotní péče, jako k tomu došlo v Číně, Itálii a Španělsku. Jenže takto uzavřenou společnost nemůžeme ponechat navždy. Obnova života společnosti s obnovou ekonomiky je nezbytná! Nyní je k tomu nejvyšší čas, protože s blížícím se létem se aktivita koronaviru snižuje.

Hlavně to nepovažujme za naše vítězství! Na podzim se zvýšením aktivity všech viróz se obnoví také aktivita koronavirózy. Budeme muset obnovit nošení roušek zejména v uzavřených prostorech, izolovat seniory a rizikové občany a omezení pohybu řešit jen lokálně podle chování občanů v té které lokalitě. Ekonomiku bych neomezoval, ani shromažďování občanů a provoz kina, divadla, koncertů a bohoslužeb bych zachoval. S rouškami, ale bez dalšího omezování!

Není důvod být vystrašený ze smrti! Díky opatřením našich politiků se smrtnost při koronavirové pandemii u nás nezvýšila. Smrtnost na chřipku byla podstatně vyšší. Nemocnost a smrtnost bude záviset na našem chování, na dodržování zvýšených hygienických návyků a izolaci rizikových občanů. Během příštího roku snad budeme mít již fungující vakcínu a budeme mít možnost chránit seniory a rizikové pacienty očkováním.

Nestrachujme se z koronavirózy! To nám nepomůže! Postavme se ke koronaviróze realisticky a přežijeme!

MUDr. Bohumír Šimek, praktický lékař v.v.

 

Doplňuji řečí šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky na zdravotnickém výboru poslanecké sněmovny. Na závěr mluví Bohuslav Svoboda z ODS:
https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly93d3cuc3ByZWFrZXIuY29tL3Nob3cvNDE5NDcwNS9lcGlzb2Rlcy9mZWVk/episode/dGFnOnNvdW5kY2xvdWQsMjAxMDp0cmFja3MvODAzNzI2MzM4?ep=14&fbclid=IwAR27_jyZRf-4VCwQAlyvt75x_oN8VDxsOFknQk7BrGfdAUu9bfFV7XmMPdQ

Autor: Bohumír Šimek | pátek 15.5.2020 23:44 | karma článku: 21,78 | přečteno: 1031x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Volby jako lakmusový papírek

13.6.2024 v 14:00 | Karma: 14,92

Bohumír Šimek

Právo veta v EU

2.6.2024 v 0:13 | Karma: 20,66

Bohumír Šimek

Co volíš?

30.5.2024 v 13:02 | Karma: 14,81

Bohumír Šimek

Petrohradský trolling

25.5.2024 v 11:50 | Karma: 20,69